Home / LJUDI / Ranka Damjanović vozi kamion od 7,5 tona: Iz kabine je sve ljepše i preglednije

Ranka Damjanović vozi kamion od 7,5 tona: Iz kabine je sve ljepše i preglednije

Dvadesettrogodišnja djevojka Ranka Damjanović, odavno vozi automobil, a prije tri mjeseca je počela voziti kamion od 7,5 tona.

Kako kaže, i na ovaj način razbija predrasude o ženama vozačima, a s druge strane uživa za volanom kamiona.

Planira da položi i kategoriju za šlepera s prikolicom te da jednog dana postane instruktorka. Mašta o motorima, međutim roditelji joj ne odobravaju vožnju dvotočkašem. Ipak, od te želje neće odustati i kako je rekla čim se zaposli počeće da štedi za kupovinu motora.

Studentkinja je završne godine studija drumskog saobraćaja i transporta pa je na neki način ljubav prema vožnji, a posebno prema kamionima spojila i s odabirom budućeg zanimanja.

Umjesto barbikama, kao mala se igrala igračkama kamiona i motora. Ova mlada Prijedorčanka priznaje da ljubav prema teretnim vozilima gaji još od djetinjstva, te da se zbog toga razlikovala od svojih vršnjakinja.

“Prije mjesec dana sam položila za vozača teretnog vozila i zaista je to za mene prelijep osjećaj. Planirala sam i ranije, ali nisam imala dovoljno godina i eto čim sam napunila 22 godine ostvarila sam tu želju. Iduće godine planiram položiti C i CE, a to su kategorije za šlepere i šlepere s prikolicom. Od malena volim kamione. Nikad se nisam igrala s barbikama i lutkama, kao druge djevojčice. Moje najdraže igračke su uvijek bili kamioni i motori. Položila sam i za motor, ali mi se mama protivi kupovini motora”, kaže Ranka.

Priča da ima poseban osjećaj kada sjedne za volan kamiona.

“U kamionskoj kabini je sve ljepše, preglednije, prostranije. Poseban je to osjećaj za mene. Mada nisam pretjerano visoka pa moram pomicati siceve skroz do kraja da bih mogla dohvatiti volan”, kaže u šali Ranka.

Mnogi su znali za njenu strast prema kamionima pa se nisu mnogo ni začudili kad je ostvarila ono što je davno naumila. Poneki su joj govorili da to nije “ženska rabota”, ali se Ranka nije osvrtala na komentare. Ispunila je svoju davnošnju želju i, kako kaže, niko sretniji od nje zbog toga.

Njen otac i stric takođe voze kamion, a Ranka se često može vidjeti kako porodičnim kamionom vozi po prijedorskim ulicama.

“Sada mi je najvažnije da završim fakultet. Planiram da ostanem ovdje, ali ne bježim ni od mogućnosti da vozim velike kamione negdje po Evropi. Prvo moram vidjeti šta će biti sa zaposlenjem. Razmišljam i tome da postanem instruktorka i na taj način da se ostvarim. Budućnost je preda mnom, a do sada sve što sam naumila, ja sam i ostvarila, pa se nadam da će tako biti i u narednim godinama. Bitno mi je da u svemu imam i podršku roditelja, a otac nikada ne strahuje kada sjednem za volan kamiona, mada se neki muškarci kada me vide dok vozim s nevjericom osvrću za mnom”, rekla je nasmijana Ranka, koja kroz život ide s velikim optimizmom i vjerom da će joj se ispuniti svi snovi i nadanja.

 
loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com