Od djela kineske klasike do crnogorskih pjesama - Volim Podgoricu

Od djela kineske klasike do crnogorskih pjesama

Koncert jednog od najpoznatiji instrumentalnih ansambala na svijetu pekinškog simfonijskog orkestra biće upriličen u Crnogorskom narodnom pozorištu sjutra veče od 20 sati, povodom održavanja Foruma gradonačelnika glavnih gradova država srednje i istočne Evrope i Kine 16+1, čiji je domaćin Podgorica.

Na jednom od najznačajnijih kulturnih događaja u ovoj godini orkestrom će dirigovati Tan Lihua, a na repertoaru su djela kineskih kompozitora Igra “Re ba” Fanga Keidže i Koncert na kineske teme za dizi i orkestar Džulijana Jua, zatim crnogorske pjesme u aranžmanu Žarka Mirkovića i Simfonija broj 8 u G-duru Antonjina Dvoržaka. Solistkinja večeri biće jedna od najznačajnijih kineskih flautistkinja Čen Jue, koja će svirati na bambusovoj flauti dizi.

“Dan kasnije, 15. septembra planirano j e potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između Pekinškog simfonijskog orkestra i Crnogorskog simfonijskog orkestra, kojim se otvara novo i značajno poglavlje unapređenja međunarodne kulturne saradnje na polju umjetničke muzike. Prvi koncert i susret PSO i CSO realizuje se upravo u okviru Foruma čiji je domaćin Glavni grad”, saopšteno je iz Muzičkog centra Crne Gore.

Jedan od najboljih orkestara današnjice osnovan je 1977. godine, a predvodi ga istaknuti kineski umjetnik Tan Lihua, koji je angažovan kao umjetnički direktor i šef dirigent. Samo u protekle dvije decenije, orkestar je imao oko hiljadu koncerata i dostigao milionsku publiku različitih profesija i starosnih grupa. Priedili su turneje u svim djelovima Kine, te sedam turneja po Evropi i turneju u Americi. Pekinški simfonijski orkestar bio je dio Nedjelje kineske kulture na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine.

Dnevne novine

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com