Da biste imali zdravo srce, konzumirajte ovo povrće - Volim Podgoricu

Da biste imali zdravo srce, konzumirajte ovo povrće

Vitamin K je ključan za zdravo srce jer ga snabdjeva krvlju punom kiseonika.

Stručnjaci savjetuju da jedete što više zelenog povrća koje je bogato ovim vitaminom. Može se pronaći u kelju, spanaću i brokoliju. Nedostatak ovog vitamina uzrokuje povećanje lijeve komore zbog čega srce ne pumpa krv efikasno, a što može dovesti do srčanog udara.

Što više vitamina K ima u organizmu, manje su šanse da se komora raširi, navodi se u studiji. Prethodna istraživanja pokazala su da vitamin K aktivira protein koji održava veličinu srca.

Istraživanje je sproveo Univerzitet Augusta čiji su stručnjaci analizirali 766 zdravih tinejdžera uzrasta od 14 do 18 godina. Njihova ishrana i aktivnost su mjereni sedam dana, a vođen je i dnevnik. Srce im je pregledano ultrazvukom.

Oni koji su imali manjak K vitamina imali su povećanu lijevu srčanu komoru, koja je zadužena za pumpanje krvi u tijelo. Što je više vitamina K osoba imala, srce joj je bilo zdravije.

Istraživači su saopštili da ovi rezultati mogu poslužiti za rad na prevenciji kod djece kako bi im se unaprijedio kardiovaskularni razvoj putem zdrave ishrane i spriječile kardiovaskularne bolesti.

Istraživanje je objavljeno u žurnalu “The Journal of Nutrition”. prenosi klix.ba.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com