Početna » NOVOSTI » Društvo » Karađorđevići traže da im se vrati Miločer

Karađorđevići traže da im se vrati Miločer

Prestolonasljednik Srbije Aleksandar Karađorđević i njegova supruga Katarina traže da im se vrati Vila Miločer, nekadašnji ljenjikovac te kraljevske porodice, zemljište u Miločerskom parku, nekoliko vila i zemlja na kojoj je izgrađen hotel Kraljičina plaža.

Na svu tu atrktivnu imovinu 8. novembra upisana je zabilježba o postojanju restitucije u katastarsku evidenciju Upravu za nekretnine.

Sva imovinu koju potražuju srpska kraljevska dinastija je pod višedecenisjkim zakupom kompanije Adriatic propertis u vlasništvu grčkog biznismena Petrosa Statisa. Jedino na spisku nekretnina koje  Karađorđevići  ne potražuju je grad hotel „Sveti Stefan“.

Zabilježba restitucije u korist prestolonasljednika Aleksandra II Karađorđevića i Katarine Karađorđević de Silva pokrenute pred Komisijom za povraćaj i obeštećenje upisano je u katastarsku evidenciju u koju su „Vijesti“ imale uvid.

Do sada ova imovina koja je uknjižena na hotelsku grupu „ Budvanska rivijera” i hotelsko turističko preduzeće Miločer nije imala opterećenja, niti je upisivana bilo kakva zabilježba srpske kraljevske porodice.

Princ Aleksandar II Karađorđević, Katarina Karađorđević i ostali nasljednici su preko advokata Đorđa Đurišića i Gorana Pajovića, podnijeli zahtjev 7. aprila 2005. da se vrati cjelokupna imovina Karađorđevićima u Crnoj Gori. Imovinu, pored ljetnjikovca, pomoćnih objekata i zemljišta u Miločeru, vinograda, obora, vrtova, pašnjaka u okolini, čine i plac sa rodnom kućom kralja Aleksandra na Cetinju i dvorac “Ljeskovac” na Rijeci Crnojevića…

Komisija za povraćaj i obeštećenje opštine Budva je 2007. odbila zahtjev Karađorđevića, a potom je, nakon prebacivanja nadležnosti na Regionalnu komisiju za povraćaj u Baru, ponovljena odluka budvanske komisije. Obje komisije su imale isti stav da uopšte ne postoji akt o oduzimanju, odnosno, tvrdili su da ne postoji crnogorski akt kojim je imovina oduzeta.

Karađorđevići  su uložili žalbu drugostepenom organu – Ministarstvu finansija.

Karađorđevićima je imovina oduzeta 8. marta 1947. godine, odlukom tadašnjeNarodne skupštine FNRJ.

Karađorđevići  su ranih tridesetih godina kupili zemlju u Miločerskom parku od starosjedioca. Kraljica Marija Karađorđević je u dvorac uložila 4,5 miliona tadašnjih dinara, a izgradnja je finansirana iz kraljevske blagajne. U ljetnjikovcu je prije nego što je ubijen boravio i njen suprug Aleksandar. Nakon Drugog svetskog rata ljetnjikovac je pretvoren u luksuzni hotel, u kome je nerijetko boravio i Josip Broz Tito.

Crnogorska Vlada atraktivni hoteslki kompeks „Sveti Stefan – Miločer” ustupa 2007. na trodecenijeski zakup kompaniji Adriatic properties

U dugoročni zakup ustupljen je grad hotela „Sveti Stefan” „Vila Miločer”, kao i hotel „Kraljičina plaža”. Skupština Crne Gore prije dvije godine je aminovala aneks ugovora po kome je produžen zakup hotela „Sveti Stefan” i „Vile Miločer” sa 30 na 42 godine. Zakup hotela „Kraljičina plaža”, takođe, je produžen sa 30 na 42 godine , dok je zemljište uz Kraljičinu plažu, gdje se planira gradnja zgrade sa apartmanina za tržište izdato na 90 godina.

Opština Budva neće stanove

Karađorđevići  potražuju da im se vrati i zemljište na kome je izgrađen hotel „Kraljičina plaža“, kao i parcela na kojoj kompanija grčkog biznsimena planira da gradi depadanse sa stanovima zatržište.

Adritic properties je predao zahtjev za građevinsku dozvolu kojom traže gradnju novog hotela sa 60 soba i depadansa sa 66 apartmana, kao i rekonstrukciju pet vila. Izdavanje dozvole osporava Opština Budva koja se protivi izgradnji stanova za tržište.

Vijesti

Check Also

Novak rutinski do osmine finala u Melburnu

Novak Đoković pobijedio je Alberta Ramosa Vinjolasa sa 3:0 i plasirao se u osminu finala ...

PLANIRATE PUT? Jovanjdan je najbolji za to!

Praznik Sveti Jovan kog 20. januara slavi Pravoslavna crkva, posvećen je Isusovom rođaku, poznatom kao ...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *