Ovo je Hitlerov akvarel koji niko ne želi u svom domu - Volim Podgoricu

Ovo je Hitlerov akvarel koji niko ne želi u svom domu

Vlasnica manjeg akvarela s potpisom Adolfa Hitlera sliku je donirala holandskom Međunarodnom institutu za ratnu dokumentaciju, objasnivši da je nije željela zadržati, prenijele su u subotu holandske novine.

Akvarel je naslijedila od oca koji ju je za 75 centa kupio na sajmu na kojem su se prodavale poštanske marke i razglednice, no pritom nije primijetio “umjetnikov” potpis, piše list De Volskrant.

Najprije je pokušala prodati sliku, ali nijedna je galerija niti aukcijska kuća nisu željele, prenosi Hina.

Akvarel je bez sumnje djelo mladoga Hitlera, potvrdili su stručnjaci. Nastao je između 1908. i 1913, dok je živio u Beču.

NIOD je potvrdio da je Hitler u to doba zarađivao za život prodajući oslikane razglednice. Navodno ih je naslikao između 2000 i 3000, a sačuvano ih je oko 800.

Uprava Instituta smatra kako je bolje da akvarel bude u njihovom vlasništvu nego da se “prodaje na s ostalim predmetima s nacističkim obilježjima”, rekao je direktor NIOD-a Frank van Vree.

Posljedica okupacije Holandije je deportacija više od 100.000 Jevreja, među kojima i mlade Ane Frank i njene porodice.

Ni NIOD, a ni ostali stručnjaci nemaju saznanja o drugim Hitlerovim djelima u Holandiji. Većina ih je u privatnim zbirkama u Austriji, Velikoj Britaniji, Njemačkoj i Sjedinjenim Državama. Četiri su u posjedu američke vojske, koja ih je konfiskovala nakon rata.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com