ŽENE U BIZNISU: Udruženje preduzetnica podržalo inicijativu Ženske političke mreže - Volim Podgoricu

ŽENE U BIZNISU: Udruženje preduzetnica podržalo inicijativu Ženske političke mreže

Udruženje preduzetnica Crne Gore podržava  formiranje Ženske političke mreže koja je nastala  u okviru  programa “Podrška antidiskriminacionim i politikama rodne ravnopravnosti“, koji finansira Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori, a realizuje Ministarstvom za ljudska i manjinska prava u saradnji sa Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

“Udruženje je u proteklih godinu dana promovisalo projekat “Podrška antidiskriminacionim i politikama rodne ravnopravnosti“ u cilju  osnaživanja  žena u biznisu. Okupljanje žena iz različitih političkih opcija oko istog cilja predstavlja novost na našoj političkoj sceni i  predstavlja nadu  da je moguće  jedinstveno raditi na prevazilaženju drugih barijera na isti način kao što su se prevazišle i političke barijere. Žensku parlamentranu meržu prije svega vidimo kao rijedak dio naše političke scene koji ima za osnovni cilj prepoznavanje nekih važnih tema za žene i društvo  na  kojima se može raditi zajednički i koji se mogu izdići iznad pojediničanih partijskih ciljeva i interesa”, naela je Edita Dautović, predsjednica Udruženja preduzetnica.

Ženska politička mreža i Udruženje preduzetnica Crne Gore – kako je rekla – okrenuti su ka stvaranju uslova koji će promjeniti ekonomski i socijalni status  žena u Crnoj Gori i zato u ostvarenju tog cilja koji nam je zajednički očekujemo punu podršku i istu pružamo Ženskoj političkoj mreži.

”Zahtijev da se u okviru lokalnih budžeta napravi preraspodjela koja će omogućiti dodatna sredstva za uvođenje nove budžetske jedinice, a čija će namjena biti usmjerena na podsticaj razvoja ženskog preduzetništva je lijepa vijest za Crnu Goru jer konačno imamo mrežu u kojoj su one koje donose važne političke odluke okrenute i ujedinjene u naporu da se žene kao neiskorišćeni razvojni resurs Crne Gore stave u centar pažnje,”kaže Dautović.

Kako navodi, žene koje  svoja znanja, ideje  i kreativnost  žele da pretoče u  biznis ideje i  uspješno realizuju iste često se sreću sa finansijskim i nefinansijskim barijerama i zato Udruženje preduzetnica očekuje od Ženske političke mreže da u svoj fokus stavi ovaj problem i da zajedničkim naporima rade na prevazilaženju istog.

“Garantni fond za koji se zalaže Ženska politička mreža predstavlja dobru ideju za žene u biznisu, ali je neophodno raditi i na drugim finasijskim instrumentima podrške. Udruženje preduzetnica Crne Gore je imalo priliku da učestvuje 2013 godine na intezivnim treninzim na temu ‘Štedno garantni fond’, koju je organizovala NVO Zanatsko-preduzetnička komora Crne Gore i  NVO COSPE iz Italije, a finsijski podržano od Evropske unije. Imali smo priliku da upoznamo dobar primjer prakse u regionu Kreditni garancijski fond (KGF)  iz Mostara. Kao i 2014 godine posjeta predstavnika Grameen banke i upoznavanje konkretnih primjera dobrih praksi preduzetnica Turske kroz obuke i predstavlajnje prof. dr Aziz Akgül  ‘Razvoj kroz mikrofinasiranje’  na Freja Forumu u Podgorici” – navode se  u saopštenju koji potpisuje Dautović.

Ona dodaje da Udruženje postoji sa ciljem jačanja ženskog preduzetništva kroz organizovan i kontinuiran rad na poboljšanju poslovnog i društvenog okruženja, uklanjanju biznis barijera i jačanju poslovnih veza na nacionalnom i međunarodnom nivou. Nastoji usmjeriti preduzetnice prema primjerima dobre prakse preduzetništva razvijenih evropskih zemalja. Povećati stopu žena vlasnica biznisa sa famozne brojke 9.60%, na šta i Mreža ukazuje.

“Udruženje preduzetnica Crne Gore daje veliki doprinos kroz privatno javno parterstvo u Glavnom gradu i nefinasijsku podršku ženama u biznisu, što je zajednička inicijativa Ženske političke mreže i Udruženja. Udruženje snažno podstiče unapređenje i razvoj ženskog preduzetničkog i liderskog potencijala i poslovne izvrsnosti kroz međusobno povezivanje preduzetnica, edukacija i savjetovanja. Udruženje je povezano kako sa donosiocima odluka tako i sa drugim organizacijama sličnih ciljeva i ciljnom grupom na lokalnom, regionalnom, nacionalnom i međunarodnom planu. Jer Udruženje učestvuje u svim sferama društvenog života, a posebno u onim segmentima koji se tiču emancipacije i širenja ženskog preduzetništva”, zaključuje Udruženje u saopštenju.

 

 

 

 

 

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com