Podgorica: Bez posla 303 magistra i 12 doktora nauka - Volim Podgoricu

Podgorica: Bez posla 303 magistra i 12 doktora nauka

U Crnoj Gori na posao čeka 9.219 visokoškolaca, među kojima su 303 magistra i 12 doktora nauka, podaci su koje je Zavod za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG) predstavio na jučerašnjoj godišnjoj konferenciji.

Prema njihovim podacima, više od polovine nezaposlenih 58 odsto su žene. Poslednji podaci te institucije pokazuju da se na evidenciji nezaposlenih nalazi 51.752 lica, sa stopom nezaposlenosti od 22,31 odsto.

Iz 333 su naveli da već dvije godine podaci Zavoda, za razliku od Monstata, pokazuju negativan trend na tržištu rada.

Uzroci ovakvih, suprotnih pokazatelja u značajnoj mjeri uslovljeni su primjenom nekih zakonskih rješenja, koja direktno i indirektno opterećuju tržište rada.

Zavod je postao primamljivo mjesto za ostvarivanje nekog prava. Prijavljena su i lica iz sive ekonomije, koja imaju posao, ali ne i formalno-pravni status.

Od jula 2015. godine, kada je registrovana nezaposlenost iznosila 32.000, na evidenciju je došlo još blizu 20.000 osoba.

Tržište rada, od polovine 2015. godine (od donošenja Zakona o majkama) karakterisalo je povećanje broja novoprijavljanih lica, ali je evidentno da polako dolazi do usporavanja tog trenda saopštili su iz Zavoda.

Kako dodaju, na evidenciji Zavoda nalazi se blizu 6.000 lica sa invaliditetom. Naredne godine predstoji nam obaveza stavljanja u funkciju dva sistemski veoma bitna centra centar za autizam i centar za rehabilitaciju.

Kao što vam je poznato, kroz međuresorske pregovore, Zavod za zapošljavanje je ustupio dio objekta, sa medicinskom opremom, na Zabjelu za potrebe nacionalnog centra za autizam.

U izgradnju i opremanje objekta Zavod je uložio dva miliona eura kazali su iz 333, na čijem je čelu Suljo Mustafić.

DAN

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com