Zabranjen uvoz 28,40 kilograma dodataka za hranu - Volim Podgoricu

Zabranjen uvoz 28,40 kilograma dodataka za hranu   

Inspektori su u novembru spriječili da u našu državu uđe 28,40 kilograma dodataka za hranu koji su sadržali nedozvoljenu količinu zaslađivača aspartam, piše u izvještaju Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

Ovaj zaslađivač koristi se kao zamjena za šećer u hrani i piću i registrovan je pod kodom E951.

“Pošiljka je pronađena na uvozu i uništena je na propisan način, jer nije bila usaglašena sa propisanim zahtjevima bezbjednosti”, precizirano je u izvještaju za prethodni mjesec. Kada je u pitanju unutrašnja kontrola, inspektori su kontrolisali 217 objekata i utvrdili 87 nepravilnosti.

“Nepravilnosti su se najčešće odnosile na nehigijensko rukovanje hranom tokom obrade, prerade i čuvanja, neodržavanje higijene uređaja, prostorija, opreme, neposjedovanje rješenja za obavljanje djelatnosti proizvodnje i prometa hrane izdatog od nadležnog organa”, navodi se u dokumentu.

Kako dodaju, urađene su i kontrole objekata za javnu ishranu i objekata za proizvodnju hljeba i peciva (25 pekara).

Radi provjere efikasnosti uspostavljenih postupaka pranja, čišćenja i dezinfekcije radnih površina, opreme i ruku zaposlenih u objektima u kojima se posluje hranom uzeta su 73 brisa sa radnih površina, opreme i ruku zaposlenih u ugostiteljskim objektima i pekarama. Zbog utvrđenih nepravilnosti inspektori su preduzeli 57 upravnih mjera i radnji. Izdata su četiri rješenja o privremenoj zabrani upotrebe prostorija za obavlj anj e djelatnosti pripremanja hrane do otklanjanja utvrđenih nepravilnosti, kao i jedno rješenje o zabrani proizvodnje peciva zbog neispunjavanja propisanih infrastrukturnih, opštih i posebnih zahtjeva higijene piše u izvještaju.

Kako su dodali, inspektori su izdali i 17 rješenja o otklanjanju infrastrukturnih neusaglašenosti u određenom roku, četiri rješenja o stavljanju van prometa i uništavanju nebezbjede hrane zatečene u prometu i dat je 31 ukaz o otklanjanju nedostataka manjeg rizika, a za čije otklanjanje je potrebno vrlo kratko vrijeme.

Spriječen uvoz sadnica citrusa zaraženih patogenim virusom

Inspektori su spriječili i uvoz 830 sadnica citrusa koje su, kako su pokazale analize, zaražene virusom citrus tristeza.

Ovaj virus je patogen i napada isključivo citruse, a protiv njega se preduzimaju edukativne mjere na nivou država.

Početkom novembra pronađeno je ukupno 830 zaraženih sadnica, od čega 310 limuna, 250 narandže, 110 grejpfruta, 130 mandarina i 30 sadnica limete precizirano je u izvještaju.

Kako je navedeno one su vraćene isporučiocu.

Pobjeda

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com