SREĆNA NOVA GODINA: Porez 21%! Od danas skuplje gorivo, struja, cigarete, alkohol! - Volim Podgoricu

SREĆNA NOVA GODINA: Porez 21%! Od danas skuplje gorivo, struja, cigarete, alkohol!

Prvi januarski dan donijeće građanima Crne Gore veće cijene zbog početka primjene nove stope poreza na dodatu vrijednost (PDV), ali i povećanja akciza na cigarete, alkohol i gazirana pića sa šećerom.

Primjenom mjera fiskalne konsolidacije, viša stopa PDVa povećana je sa 19 na 21 odsto, ali za osnovne životne namirnice i dalje važi niža stopa od sedam odsto.

Rast PDV-a za dva procentna poena već je doveo do poskupljenja energenata, pa su za po dva centa skuplje sve vrste goriva. Uz to, od 1. januara na snazi su nove cijene struje po kojima domaćinstva i mali kupci plaćaju 2,7 odsto veće račune.

Povećane su i cijene telekomunikacijskih usluga, u prosjeku za euro po paketu, a najavljeno je i da će Podgoričani od sredine ovog mjeseca imati veći trošak za gradski i prigradski prevoz u kojem će karta koštati 90 umjesto dosadašnjih 70 centi.

Maloprodajne cijene miruju

Povećanje opšte stope PDV-a, od koje će država godišnje prihodovati 42,8 miliona eura, trebalo bi da prouzrokuje rast maloprodajnih cijena u marketima za 1,7 odsto, ali trgovci tvrde da se one za sada neće mijenjati, do promjene nabavne cijene artikala.

“Shodno novom zakonu, Voli će primijeniti novu stopu PDV-a od 21 odsto, blagovremeno, bez prekida rada. Trudićemo se da na nivou našeg lanca marketa zadržimo iste cijene, koliko god to budemo bili u mogućnosti, do promjene nabavne cijene artikala, odnosno do isteka postojećih zaliha” rečeno je Dnevnim novinama u Voliju, najvećem trgovačkom lancu u zemlji.

U novom talasu poskupljenja dobra vijest za građane je da niža stopa PDV-a od sedam odsto, koja se obračunava na proizvode većeg dijela potrošačke korpe, ostaje nepromijenjena. To znači da neće biti povećanja cijena osnovnih proizvoda za ljudsku ishranu (hljeb, brašno, mlijeko i mliječni proizvodi, hrana za odojčad, mast, ulje, meso i šećer), vode za piće, osim flaširane, ljekova, udžbenika, knjiga, hrane za životinje…

“Riječ je o širokom spektru proizvoda koji spadaju u potrošnju od najvećeg značaja za standard građana”, kažu u Ministarstvu finansija.

U tom resoru smatraju da je selektivnim povećanjem PDV-a zaštićen socijalno najugroženiji dio stanovništva, te da će, kako kažu, “jednokratnim i blagim rastom cijena proizvoda” biti ravnomjerno opterećen budžet svih građana.

“Malo je poznata činjenica da se model primjene više stopa PDV-a pokazao kao neučinkovit zbog komplikovanog administriranja i da se mnoge zemlje polako vraćaju na jednu poresku stopu. Uprkos tome, vođena potrebom očuvanja socijalne sigurnosti, Vlada se ipak opredijelila da zadrži sistem sa dvije stope i da nižu, koja najviše znači upravo najugroženijim građanima, ne poveća”, ukazali su u Ministarstvu.

Prema ocjeni ekonomskog analitičara Vasilija Kostića, po većanje cijena će, bez obzira što nije riječ o značajnom iznosu, uticati na sniženje standarda crnogorskih građana jer nije praćeno rastom primanja. On smatra da je teško precizno reći koji će proizvodi i usluge poskupjeti iako se u javnosti stavlja znak jednakosti između povećanja PDV-a i rasta cijena svih proizvoda i usluga, što je, kako je ukazao, apsolutno pogrešno zaključivanje.

“Imajući u vidu konkurentsku utakmicu, preduzeća će, u ne malom broju, selektivno pristupiti povećanju cijena proizvoda i usluga, prvenstveno u zavisnosti od tržišne tražnje za njima, tačnije rečeno zavisno od cjenovne elastičnosti tražnje ili, da bi bilo jasnije, od osjetljivosti kupaca na promjenu cijena tih proizvoda i usluga”, pojasnio je Kostić.

Konkurentni u regiji

Ovo je drugo povećanje PDVa u posljednjih pet godina. Prethodno je Vlada 2013. povećala opštu stopu ovog poreza sa 17 na 19 odsto. Za osnovne životne namirnice i tada je važila niža stopa PDV-a od sedam odsto, a rast su zabilježile cijene goriva koje su poskupile dva do tri centa, kao i cijene struje.

Iskustvo iz 2013. pokazalo je da rast PDV-a za dva procentna poena ne mora dovesti do inflacije, međutim analize koje je vršilo Ministarstvo finansija p okazuju da je sada moguća njena pojava u iznosu od 0,9 odsto. Svjetska banka, sa druge strane, predviđa da će inflacija iznositi 0,5 odsto.

I pored povećanja na 21 odsto, opšta stopa PDV-a u Crnoj Gori nastavlja da bude konkurentna u regionu. Nešto niži PDV plaćaju građani Srbije i Albanije u iznosu od 20 odsto, Makedonije 18 odsto i Bosne i Hercegovine 17 odsto (jedinstvena stopa na sve proizvode). Najveći PDV u regionu ima Hrvatska 25 odsto, dok je u Sloveniji 22.

“Ovoliko povećanje PDVa, slobodan sam da ustvrdim, neće imati skoro nikakav negativan uticaj na atraktivnost Crne Gore u privlačenju stranih investicija, naročito ako znamo da je nova stopa PDVa od 21 odsto među najnižim u regionu i šire”, ukazuje Vasilije Kostić.

Cigarete skuplje do 50 centi

Osim veće stope PDV-a, od 1. januara na snazi je i novi akcizni kalendar, koji će ove godine u budžet sliti dodatnih 26,6 miliona eura, a zbog kojeg je došlo do rasta cijena takozvanih luksuznih proizvoda, u ovom slučaju cigareta, alkohola i gaziranih pića koja se zaslađuju.

Cijene najvećeg broja marki cigareta koje se prodaju na crnogorskom tržištu veće su 40 centi po paklici, dok poskupljenje kod neznatnog broja marki iznosi 0,30 i 0,50 eura.

“Najjeftinije marke cigareta od 1. januara su Code, Diva i Drina Fabrike duhana Sarajevo, a njihova cijena iznosi 2,30 eura, što je poskupljenje od 40 centi. Najskuplja cigareta je Parlament Philipa Morrisa koja sada košta četiri eura, a do skoro je bila 3,50”, rečeno je u Agenciji za duvan.

Kada je riječ o akcizama na alkohol, one obuhvataju etilalkohol i iznose 1.050 eura po hektolitru, 200 eura više nego do sada. Akcize na gaziranu vodu sa šećerom su 30 eura po hektolitru.

Niži PDV važi za:

– hljeb, brašno, mlijeko i mliječne proizvode, hranu za odojčad, mast, ulje, meso, šećer, vodu za piće, osim flaširane

– lijekove, uključujući i one za upotrebu u veterini

– ortotička i protetička sredstva, kao i medicinska sredstva koja se hirurški ugrađuju u organizam

– udžbenike i nastavna sredstva, knjige, monografske i serijske publikacije

– usluge smještaja u hotelima, motelima, turističkim naseljima, pansionima, kampovima i vilama

– dnevnu i periodičnu štampu

– pogrebne usluge

– hranu za životinje, sredstava za ishranu i zaštitu bilja

Šta sve poskupljuje

Struja
Domaćinstva i mali kupci od Nove godine plaćaju 2,7 odsto veće račune za struju. Tako je, primjera radi, račun za prosječnu potrošnju od 400 kilovat sata koji je iznosio 34 eura povećan na 34,92. Poskupljenje neće osjetiti redovne platiše, kojima je EPCG odobrila popust od 13 odsto.

Gorivo
Sve cijene goriva od 1. januara su skuplje po dva centa. Litar eurosupera 95 i 98 košta 1,3 eura, eurodizela 1,18, a lož ulja za veleprodaju 1,15 eura. Veće cijene naftnih derivata podstakle su gradske prevoznike u Podgorici da povećaju cijenu karte sa 70 na 90 centi.

Cigarete i alkohol
Shodno novom akciznom kalendaru, od 0,30 do 0,50 eura po paklici veće su cijene cigareta. Nove akcize primjenjuju se i na etil-alkohol i iznose 1050 eura po hektolitru. Povećane su i akcize na gaziranu vodu sa šećerom na 30 eura po hektolitru.

Telekomunikacijske usluge
Povećanje PDV-a uslovilo je i veće cijene telekomunikacijskih usluga. Povećanje pretplate na pakete u prosjeku iznosi oko jedan euro. Uz promjenu cijene pretplate, operatori su povećali i količinu resursa koje obezbjeđuju korisnicima.

Dnevne novine

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com