NE UPOREĐUJTE ZEMLJOTRES IZ 1979. SA OVIM! Evo koliko puta je bio jači! - Volim Podgoricu

NE UPOREĐUJTE ZEMLJOTRES IZ 1979. SA OVIM! Evo koliko puta je bio jači!

 Panika koja je zahvatila brojne korisnike društvenih mreža u našoj zemlji išla je do te krajnosti, da su mnogi, današnje podrhtavanje tla, uporedili sa onim koje se desilo stravične 1979. godine!

Zemljotres  od 15. aprila 1979. godine (06h 19m GMT) sa magnitudom 7.0 jedinica Rihterove skale koji je izazvao  katastrofalna razaranja sa intenzitetom od IX stepeni Merkalijeve skale na cijelom Crnogorskom primorju, na dužini od preko 100 km, bio je jači za sto puta od današnjeg podrhtvanja  tla, koje su mnogi  uporedili sa tim katastrofalnim zemljotresom, s kraja ‘80-ih godina prošlog vijeka.

TRESLA SE CRNA GORA: Građani uznemireni na ulicama

 

Skala za očitavanje zemljotresa je logaritamska, tako da je zemljotres od 7 stepeni po Rihhteru  10 puta jači od zemljotresa od 6 stepeni, taj 100 pita jači od zemljotresa koji je 5 stepeni, a taj 1000 puta jači od zemljotresa snage 4 stepeni. Logaritamska skala magnitude potresa se ne zavrsava na 9. ili 10. stepenu, ali nije registrovan jači zemljotres od 9.3 stepeni po Rihteru, pa se ta vrednost uzima kao maksimalna.

https://volimpodgoricu.me/2018/01/04/nakon-zemljotresa-evo-sta-je-sve-osteceno/

Podsjećamo, epicentar  stravičnog zeljotresa 1979. godine  nalazio u Jadranskom moru, između Ulcinja i Bara, na udaljenosti od 15 km od obale. U ovom zemljotresu 101 osoba je izgubila život u Crnoj Gori i 35 u Albaniji. Stradali su gradovi: Ulcinj, Bar, Petrovac, Budva, Tivat, Kotor, Risan i Herceg Novi, a razoreno je 250 naselja. Uništen je ogroman dio modernih hotelskih kapaciteta u regionu, oštećena su 53 zdravstvena objekta, 570 objekata socijalne i dječije zaštite, 240 školskih objekata.

ZEMLJOTRES IZAZVAO ODRON

Posebno su stradali kulturno-istorijski spomenici (manastiri, crkve, muzeji, arhivi), koji su koncentrisani uglavnom u najugroženijem primorskom pojasu. Velike štete su bile na putnoj mreži – oštećeno je oko 350 km magistralnih i 200 km regionalnih puteva. Jedna od specifičnih manifestacija oštećenja tla izazvana zemljotresom bile su pojave likvifakcije (tečenja tla), klizišta i odroni.

Tako da, nema razloga za paniku, ne radi se ni o približno istim jačinama potresa!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com