U Sidneju se tope putevi na 47,3 stepena, Amerika okovana ledom na -40 - Volim Podgoricu

U Sidneju se tope putevi na 47,3 stepena, Amerika okovana ledom na -40

U Sidneju živa u termometrima danas dostiže 47,3 stepena, zbog čega je današnji dan najtopliji od 1939.

U oblasti oko Sidneja proglašeno je upozorenje na opasnost od požara a u gradu je potpuno zabranjeno paljenje vatre.

Temperaturni rekord je prethodno zabiljeležen 1939. kada je izmjereno 47,8 stepeni. Zbog velikih šumskih požara, stanovnici nekih djelova Melburna morali su da bježe iz svojih domova.

Velike vrućine posebno pogađaju sportiste – učesnici teniskog turnira u Sidneju morali su da napuste terene, a slično je kriket timovima na turniru “Trofej pepela”.

Na australijskoj istočnoj obali neki putevi se tope od vrućine, evo kako to izgleda:

Sa druge strane, hladnoća, led i ekstremni vremenski uslovi pogodili su sjeveroistok američkog kontinenta pa se tako Boston našao pod vodom visokom gotovo metar, a čuveni vodopadi Nijagare su se djelimično zamrzli.

Dijelovi Amerike na udaru su tzv. “ciklonske bombe” koja je donijela snijeg, led, ali i poplave.

Najprije velike količine snijega, a onda i poplave pogodili su Boston čiji su se dijelovi našli pod vodom. Snimci koji dolaze iz tog grada prikazuju automobile koji su zarobljeni u bostonskom Long Warfu, a jedan vozač pokušavao se odvesti iz luke okovane vodom i ledom. Ovakve poplave nije bilo u zadnjih 40 godina, prema podacima Nacionalne hidrometeorološke službe.

S druge strane, Nijagarini vodopdi očaravaju u svojem sniježnom, ledenom izdanju, no još nisu potpuno zamrznuti. To se, prema podacima, posljednji put dogodilo 1848. dok su dva od tri vodopada bila zaleđena 1936.

Temperature na granici SAD-a i Kanade u petak su iznosile minus 23 stepena no zbog vjetra osjećaj je kao da je 35 stepeni ispod nule.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com