ROBIJAJU PO 40 GODINA: Ko su crnogorski osuđenici na “doživotnoj robiji” - Volim Podgoricu

ROBIJAJU PO 40 GODINA: Ko su crnogorski osuđenici na “doživotnoj robiji”

Iza zidina Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija četiri zatvorenika robijaju 40 godina, što je najviša kazna koja je propisana crnogorskim zakonom. Svi oni su počinili teško ubistvo.

Kotoranin Dalibor Bulajić osuđen je 2014. godine na dugotrajnu kaznu zatvora od 40 godina, jer je s umišljajem hicima iz pištolja ubio Srđana Kasalicu i Petra Drakulovića, a teško ranio Milovana Bjelanovića.

Igor Raičević osuđen je 2012. godine na dugotrajnu kaznu zatvora od 40 godina, zbog ubistva supruge Marije Raičević i Ivana Dulovića.

Borivoje Jovanović osuđen je 2014. godine na dugotrajnu kaznu zatvora od 40 godina zbog silovanja i ubistva Rajke Kaluđerović.

Podgoričanin Rufin Vujović osuđen je na dugotrajnu kaznu zatvora od 40 godina ove godine, zbog ubistva Želimira Bokana.

Iz Ministarstva pravde su CdM-u kazali da se zatvorenici koji su osuđeni na najdužu kaznu pod intenzivnim mjerama nadzora.

“Zatvorenik u četvrtu klasifikacionu grupu smješta se i radno angažuje u prostorije zatvorenog tipa, odvojeno od zatvorenika iz drugih klasifikacionih grupa i mora biti pod intezivnim nadzorom službenika obezbjeđenja”, pojasnili su iz Ministarstva pravde.

Svrha kažnjavanja da se žrtvama da određeni značaj

Dugotrajna kazna zatvora nedavno je propisana crnogorskim zakonom, a advokat Damir Lekić kazao je za CdM da su počinioci teških krivičnih djela njome na određen način stavljeni u povoljniji položaj.

“Sada postoji mogućnost da se izbjegne preskok između kazne zatvora od 20 i kazne od 40 godina, pa se može izreći zatvorska kazna u trajanju od 30 do 40 godina. Ta mogućnost ranijim zakonskim rješenjem nije postojala, već se mogla izreći ili kazna zatvora u trajanju od 20, ili u trajanju od 40 godina. Dakle, nikako zatvor između 20 i 40 godina, npr. 25, 30, 35 godina”, pojašnjava Lekić.

Kriminolog Velimir Rakočević uvjeren je da će se dugotrajna kazna zatvora sve više izricati.

“Iz ugla žrtava to ne može biti pravdeno, iako je pravično jer je zasnovno na zakonu. Dugotrajna kazna zatvora je najjači mehanizam odvraćanja potencijalnih počinilaca izvršenja krivičnih djela, jer to dođe faktički kao doživotni zatvor”, ističe Rakočević za CdM.

Pred crnogorskim poslanicima je prijedlog Zakona o amnestiji. Po njemu, milost države moći će da koriste osuđeni za ubistvo, prevare, krađe, ali i osuđeni u korupcionaškim aferama. Kazna ne bi bila smanjena silovateljima, pedofilima, osuđenima za ratne zločine protiv civilnog stanovništva…

Zakonom o amnestiji, ukoliko se usvojio, automtski bi značilo da se 25 odsto kazne za najteža djela odmah smanji.

“Treba biti vrlo oprezan u davanju amnestije. Za najteže zločince bilo bi poželjno da se izbjegne davanje amnestije”, mišljenja je Rakočević.

Lekić ističe da se kod amnestije mora imati u vidu svrha kažnjavanja, koja izrečenom kaznom u svakom konkretnom slučaju mora biti ispunjena.

“Postavlja se pitanje pod kakvim okolnostima i u kojem trenutku izdržanog djela kazne se primjenjuje amnestija na istu. Nije primjereno ako se lice na početku izdržavanja dugtrajne kazne amnestira, a pogotovo ne ako se amnestija na istu kaznu primjenjuje više puta”, kaže Lekić.

www.cdm.me

1 komentar

  1. Alo bre, toliko kriminala, milionske kradje, ubistva svake nedelje, a samo ovoliko 40togodisnjaka? Dje je onaj smrat te ubi bracu Gojacanin u Baru? A dje je onaj te ubi isto bracu u Moskvu na Stari??? Ubiti dva rodjena brata, iskopat kucu nekom, to po nasem sudstvu nije za maksimalnu kaznu? A sto je???

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com