Stupar: Amfilohije je rekao što crkva misli, a ne smije da kaže - Volim Podgoricu

Stupar: Amfilohije je rekao što crkva misli, a ne smije da kaže

Novinar Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra (VOICE) i karikaturista Autonomije Dalibor Stupar izjavio je danas da mitropolit Srpske pravoslavne crkve (SPC) Amfilohije kritikom aktuelne vlasti nije rekao ništa što do sada nije govorio i ocijenio da je Amfilohijev stav “stav SPC-a”.

“(Generalni sekretar predsjednika Srbije) Nikola Selaković se vjenčao pred patrijarhom, a sad za Amfilohija govori da baca vradžbine. Očigledno da ni oni sami nisu sigurni da li im je SPC meta ili su im meta pojedinci”, rekao je Stupar za Televiziju N1.

On je ocijenio da se SPC neprestano ponaša kao politička organizacija koja ne izlazi na izbore, dok je političarima važna naklonost crkve, jer ona može da mobiliše veliki broj birača.

“To je sve jedna te ista firma, ili stranka, ili najveća nevladina organizacija. Amfilohije je rekao nešto što crkva misli a ne smije da kaže. Dobili su nedavno 11 miliona za Hram Svetog Save pa ne smiju baš svašta da pričaju”, kazao je Stupar.

Prema njegovim riječima, Amfilohijeve izjave najviše su prihvatili ekstremniji ili desno usmjereni birači, koji “već imaju problem sa ovom vladom”, dok je vlast u Srbiji “licemjerna jer glumi iznenađenost zbog Amfilohijevih izjava”.

Stupar je ocijenio i da su očekivanja oko Kosova u Srbiji iracionalna i da su zbog toga emocije pojačane kada se govori o tom problemu.

“Kosovo se stalno spominje kao neka teritorija. Nisam nikad čuo šta bi oni sa Kosovom da se nekim slučajem vrati kao pokrajina Srbiji. Nisam siguran da bi patriote voljele da vide mnogo Albanaca u Skupštini Srbije. Zato govore o teritoriji a ne o ljudima koji tamo žive”, kazao je Stupar.

On je ocijenio da u Srbiji nema unutrašnjeg dijaloga o Kosovu, već da je “po svemu što smo vidjeli jasno da je riječ o fingiranoj javnoj raspravi”.

“Oni će na kraju reći: dobro, sad smo sve saslušali, vi nemate pojma i uradićemo onako kako je planirano”, naveo je Stupar i dodao da nije moguć dijalog u društvu u kojem ni inače nema dijaloga.

 (Beta)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com