Home / LJUDI / NE ZNATE KAKO DA ZARADITE: Nemanja pokrenuo unosan posao, njegov proizvod traži cijeli svijet!

NE ZNATE KAKO DA ZARADITE: Nemanja pokrenuo unosan posao, njegov proizvod traži cijeli svijet!

Ishrana bez glutena je trenutno jedna od najpopularnijih u svijetu. Uzimajući u obzir sve veću potražnju za proizvodima koji ne sadrže taj kompozitni protein, mladi poljoprivrednik Nemanja Mirilov (31) iz Bačkog Gradišta leblebiju uzgaja na površini od oko 40 jutara, a u proizvodnju je uključio i nekoliko kooperanata iz Vojvodine.

Leblebiju prerađuju i proizvode bezglutensko visokoproteinsko brašno, poznatije kao besan. Osim toga prave i ljuspice, koje plasiraju ponajviše u prestoničke i novosadske restorane zdrave hrane i bezglutenske pekare.

– Proces proizvodnje se odvija na prirodnom kamenu, koji je napravljen specijalno za meljavu leblebije. Reč je o tradicionalnoj metodi koja podseća na vodeničarsku proizvodnju, samo što je proces elektronizovan. Leblebiju ili naut uzgajamo po principima organske proizvodnje, a za prskanje koristimo kompost od koprive, koji sami pravimo. Zato možemo reći da proizvodimo zdrave, bezglutenske proizvode, kakvi su danas traženi na tržištu – priča Nemanja.

Neke od prednosti pri zamjeni uobičajenog brašna bezglutenskim jesu veći procenat vlakana i proteina, puniji i kvalitetniji ukus brašna, koji podseća na pečeni kesten, objašnjava Mirilov. Od besana se mogu praviti hleb, kifle, knedle i drugi slični proizvodi.

– To brašno je zastupljeno u indijskoj kuhinji i koristi se za pravljenje tortilja. Indijci i arapski svijet ga koriste za pravljenje humusa, specijalnog namaza od leblebije. Veoma su popularne i ljuspice, koje se lako pripremaju. Stoje potopljene u vodi oko 12 sati, nakon čega se mogu pomiješati sa mlekom, jogurtom i drugim sastojcima. Bogate su proteinima – objašnjava on.

leblebije

Besan iz Bačke tražen u svetu!, Foto: Zorana Bogdanović

Želja poljoprivrednog gazdinstva Mirilov jeste da u proizvodnju uvrsti i bezglutensku testeninu – špagete, makarone i rezance za supu.

Leblebija je jedina mahunarka koja sadrži gotovo dvaput više gvožđa od mesa, zaključuje mladi poljoprivrednik. Ishrana bez glutena pogodna je za osobe koje žele da izgube višak kilograma, a da se radi o nečemu više od dijete govori i činjenica da je ona za određene osobe neophodna zbog njihovog zdravstvenog stanja.

Check Also

POGLEDAJTE NOVI SPOT PODGORIČKOG REPERA ALEKSANDARA ĆUZOVIĆA ĆUZA (VIDEO)

Od sada Vas omiljeni portal Volim Podgoricu i na android aplikaciji. Instalirajte odmah i uživajte …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *