Upoznajte najstarijeg brica u Crnoj Gori, u njegovoj brijačnici vrijeme je stalo - Volim Podgoricu

Upoznajte najstarijeg brica u Crnoj Gori, u njegovoj brijačnici vrijeme je stalo

Beranac Dušan Dujo Šebek, sa svojih 86. godina, najstariji je aktivni brico u Crnoj Gori.

FOTO: Adem Ado Softić

Priču o najstarijem beranskom i crnogorskom brici pribilježio je fotograf Adem Ado Softić, koji svojim starim fotografijama i pričama još čuva duh nekadašnjeg Ivangrada.

Dušan Dujo Šebek rođen je 1932. i kao dvadesetogodišnjak završio je zanat u ivangradskoj Muškoj frizerskoj zadruzi.

Na mjestu nekadašnje pekare oca Živka otvorio svoju radnju u kojoj radi već više od 65 godina.

FOTO: Adem Ado Softić

Softić kaže da prelazak preko praga ove brijačnice starim Berancima danas izgleda kao ulazak u vremensku kapsulu kojom ponovo proputuju i prožive svoje djetinjstvo i mladost udobno zavaljeni u crvenu fotelju Dujove vremenske komore.

“Njegov glas i uspomene, stare novine i fotografije, pojačavaju osjećaj da je vrijeme stalo do te mjere da pogledom počnemo tražiti svoju dječačku kosu po podu oko Dujovih nogu. Ali, kružni pohabani trag njegovih koraka, onaj kojim je proputovao galaksiju hodajući u mjestu, beranski Mliječni put od svega jednog metra, na kraju nas neumoljivo podsjeti na nepobitnu činjenicu da je u međuvremenu prošao život i da više nismo mladi”, priča Softić.

FOTO: Adem Ado Softić

Dok u ovaj grad tiho i nečujno zime dolaze i prolaze, Dujo je zapamtio sva tri imena ulice u kojoj drži svoju brijačnicu – prvo Komske, pa Beranske, a danas Svetog Save broj 12.

“Godine su nam se rasule po linoleumu, zaturile se i pogubile negdje u toj orbiti, na kružnom putovanju kroz vasionu male beranske brijačnice. Sve što smo nekada voljeli nestalo je u tom krugu. Naša mladost sa bezbroj dragih lica i trenutaka ostala je kilometrima Dujovih koraka i desetinama svjetlosnih godina daleko iza nas, zauvijek zatočena u crnim rupama jučerašnjice”, priča Softić.

FOTO: Adem Ado Softić

Na sreću, u inat vremenu, Dujo Šebek je još uvijek tu.

“I on toplim pogledom kroz izlog svoje brijačnice sa mirisom prošlosti, mirno posmatra 86. po redu snijeg u našem malom mjestu, dok čeka stalne mušterije u nekadašnjoj Komskoj, pa Beranskoj, a danas ulici Svetog Save broj 12 u Beranama”, zaključuje svoju priču Softić.

Izvor: 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com