Home / NOVOSTI / Društvo / Odbijen zahtjev za dodatne analize lako kvarljive hrane   

Odbijen zahtjev za dodatne analize lako kvarljive hrane   

Vlada Crne Gore je na jučerašnjoj sjednici usvojila Predlog mišljenja Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja kojim se odbija inicijativa bivše glavne veterinarske inspektorke Mirjane Drašković za ocjenu ustavnosti člana 92 st. 8, 9 i 10 Zakona o bezbjednosti hrane.

Naime, Drašković je tražila da se dodatne analize i provjere vrše na sve uzorke hrane, pa i na lako kvarljivu hranu.

Međutim, kako su u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja objasnili, dodatne analize u slučaju ove hrane nije moguđe vršiti, upravo zbog njihovog kratkog roka.

“U slučaju lako kvarljive hrane nije moguće obezbijediti potrebnu pravnu i analitičku valjanost za dodatno stručno mišljenje, jer sam naziv lako kvarljiva hrana upućuje na specifična svojstva namirnica koja uslovljavaju način vršenja uzorkovanja, transporta i ispitivanja uzoraka”, objašnjavaju iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja u Predlogu mišljenja.

Oni podsjećaju da se ovakva hrana analizira “što je moguće prije nakon uzorkovanja radi obezbjeđenja pravne i analitičke valjanosti”.

“Za lako kvarljivu hranu, analize treba započeti u okviru 24 sata od uzorkovanja (npr. školjke), a za ostale vrste najkasnije 36 sati nakon uzorkovanja”, predočili su iz Ministarstva.

Dnevne novine

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com