PRVI SLUČAJ: Morbile stigle u Crnu Goru - Volim Podgoricu

PRVI SLUČAJ: Morbile stigle u Crnu Goru

U Crnoj Gori zabilježen je prvi slučaj malih boginja, odnosno morbila, saznaje CdM.

 Prema nezvaničnim informacijama CdM-a, ljekari su danas sumnjali da su dva djeteta zaražena morbilama, a rezultati su potvrdili da je kod jednog oboljelog riječ o morbilama.

Iz Instituta za javno zdravlje je više puta saopšteno da je opasnost od epidemije malih boginja, morbila u Crnoj Gori realna i gotovo izvjesna, jer je u prethodnom periodu zabilježen veći broj oboljelih ali i smrtnih slučaja od morbila u državama regiona.

Zato je roditeljima upućivan apel da obavezno vakcinišu svoju djecu na vrijeme.

 Nipošto se ne smiju dovoditi u vezu male boginje (morbile) sa varičelom – “vodenim boginjama“, “vodenim kozicama“ ili “ovčijim boginjama“.

Iako ove dvije zarazne bolesti imaju slične epidemiološke karakteristike – način prenosa, širenja i donekle laicima slične manifestacije, njihove posljedice su u mnogo čemu različite.

Dok varičela, protiv koje se kod nas djeca ne vakcinišu i koja je kod nas česta, kod najvećeg broja oboljelih ne izaziva komplikacije niti posljedice, morbili itekako mogu imati teške komplikacije najčešće u vidu upala pluća i mozga sa najtežim posljedicama, a to su smrtni ishodi.

Male boginje su prije uvođenja vakcina u upotrebu bile odgovorne za preko dva i po miliona smrtnih slučajeva djece širom svijeta godišnje.

Danas, kada se sprovodi sistematska vakcinacija protiv njih širom svijeta, procjenjuje se da od morbila godišnje umire više od 134.000 djece koja nisu vakcinisana – što predstavlja 367 smrtnih slučajeva svakoga dana ili 15 smrtnih slučajeva svakoga sata.

Izvor: 

1 komentar

  1. I totally agree , I absolutely hate the “Hey there, I subscribed to your RSS Feed” type of comments on my blog. HOWEVER I do get a kick out of comment spam that has absolutely no benefit for the guy spamming , broken links , no anchor text ,ect. I guess I should be upset a little more about it , but akismet is so great about catching things any more.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com