SAZNAJTE: Sve što MORATE ZNATI o malim boginjama! - Volim Podgoricu

SAZNAJTE: Sve što MORATE ZNATI o malim boginjama!

Kako se prenose male boginje?

Kao i većina infekcija izazvanih virusom i male boginje (morbila virus) mogu da se dobiju kapljicama iz nosa, usta i grla od zaražene osobe.

Ko je potencijalno ugrožen da se zarazi malim boginjama?

To su bebe u vreme kad im se smanjuje broj antitela dobijenih od majke i oni koji nisu primili vakcinu protiv ove zarazne bolesti. Mladi koji nisu primili revakcinu takođe su osjetljivi. Ako se neko pak zarazi malim boginjama potencijalnu opasnost od obolevanja imaju oni iz najbližeg okruženja bolesne osobe.

Doctor giving a child an intramuscular injection

Foto: Fotolia

Svaka osoba koja nije stekla specifični imunitet (bilo vakcinacijom ili time što je preležala male boginje) ima veliki rizik da se pri kontaktu sa oboljelom osobom zarazi i da oboli.

U prvim mjesecima života decu donekle štite antitela koja su dobila od majke (prirodni pasivni imunitet), ali ova zaštita postepeno iščezava u drugoj polovini prve godine života.

Osobe koje su vakcinisane takođe mogu oboljeti, naročito ukoliko su primile samo jednu dozu vakcine MMR, a ne dvije, no to je veoma rijetko. Ukoliko se dogodi da dobiju male boginje, vakcinisane osobe će najčešće imati ublažen oblik bolesti.

Za stvaranje imuniteta nakon primanja vakcine potrebno određeno vrijeme (od desetak dana do tri nedjelje) i da prije nego što prođe taj interval vakcinisana osoba još uvijek nije zaštićena.

Koliko traje inkubacija virusa (ukoliko je beba zaražena)?

Prije nego što se pojave prvi vidljivi simptomi, virus miruje od 7 do 12 dana.

Kako da prepoznam male boginje?

Male boginje počinju simptomima i znacima akutne infekcije gornjih disajnih puteva, što je po pravilu praćeno visokom temperaturom, podbulošću lica, zakrvavljenošću vežnjača, glavoboljom i malaksalošću.

mother is holding a sick daughter in her arms Foto: Fotolia

Karakteristična ospa po pravilu izbija 2-4 dana kasnije i dijete obično izgleda „kao posuto crvenim tačkama”. Rani znak malih boginja su i Koplikove mrlje – sitne beličaste promene na sluzokoži usne duplje, slične zrnu griza, okružene crvenilom. Najčešće se viđaju u predelu iznad gornjih kutnjaka.

Kako da razlikujem početne simptome malih boginja sa običnom prehladom?

Ako se par dana nakon prvih simptoma bebi na unutrašnjoj strani obraza pojave sitne bele pege poput zrna peska – znaćete da nije samo obična prehlada. Dva dana posle ove pegave prethodnice kreću boginje – specifičan osip po koži prvo se pojavljuje na čelu, ispod ušiju i na vratu. Za dva dana beba će biti prekrivena pegavim, sitnocrvenim tačkicama – beba će izgledati kao da joj je koža potpuno pocrvenjela. Male boginje u ovoj fazi može da prati i vrlo visoka temperatura.

Kako se male boginje liječe?

Ne postoji konkretan lijek koji će zaustaviti male boginje u nekoj od faza razvijanja bolesti, zato treba olakšati simptome. Bolesnu bebu valja njegovati, što češće je pojiti (mlakim i blagim čajevima), vlažiti vazduh prostorije. Pošto je jedan od simptoma malih boginja osjetljivost na svjetlo – zamračite prostoriju gde se beba nalazi. Ljekar će prepisati sirup za ublažavanje temperature i smirivanje bolova u mišićima. Ako je beba prešla na kašice dajte joj tečniju hranu poput supica i kompota.

Da li male boginje ostavljaju neke posljedice?

Većina osoba koje obole od malih boginja se, naravno, oporave bez komplikacija ili posljedica. Međutim, rizik nastanka komplikacija se nipošto ne smije zanemariti.

Najznačajnije među njima su:

  • zapaljenje pluća,
  • zapaljenje srednjeg uha,
  • gubitak krvnih pločica (trombocita) s rizikom od krvarenja,
  • zapaljenje grkljana (laringitis) koje nekada otežava disanje,
  • zapaljenje moždanica (meningitis) i
  • zapaljenje mozga (encefalitis).

Učestalost komplikacija varira u zavisnosti od populacije o kojoj je riječ. U našoj sredini bi se moglo očekivati da se encefalitis i druge komplikacije opasne po život jave kod približno jedne na hiljadu obolelih osoba, dok su nešto umjerenije komplikacije, ali takve da i dalje zahtijevaju bolničko liječenje, daleko češće.

Neophodno je napomenuti i da je rizik komplikacija veći kod djece i odraslih čiji je organizam oslabljen usled različitih hroničnih oboljenja, kao i u slučaju poremećaja imunskog sistema (imunodeficijencije).

Kada se treba javiti ljekaru?

Čim primijetite bilo kakav osip ili povišenu temperaturu javite se ljekaru. Ljekar će postaviti dijagnozu i bolest će nestati za nedjelju dana. Ako kašalj postane ozbiljan, ako se pojave konvulzije ili ako temperatura ponovo počne da raste iako se bila stabilizovala – ponovo se obavezno javite ljekaru.

Ako je neko imao male boginje, da li može ponovo od njih da oboli?

Ne, to nije moguće.

www.bebac.com

7 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com