Marović još na liječenju: Da li zvanična Podgorica uopšte traži izručenje šefa kriminalne grupe? - Volim Podgoricu

Marović još na liječenju: Da li zvanična Podgorica uopšte traži izručenje šefa kriminalne grupe?

Svetozar Marović,po sopstvenom priznanju, šef kriminalne organizacije koja je oštetila budžet Budve za nekoliko desetina miliona eura i dalje se nalazi na bolničkom liječenju  u Beogradu  i  navodno nije sposoban da dođe u Crnu Goru radi izdržavanja  zatvorske kazne. To  je u razgovoru za “Vijesti”, potvrdio Marovicev advokat Vladimir Marinkov .

“Ovdje je pitanje njegovog zdravstvenog stanja i na prvom mestu njegovog života a nakon toga sledeće pitanje će biti izdržavanje kazne”, kazao je Marinkov.

Upitan zbog čega Marovića ne liječe crnogorski ljekari, Marinkov odgovara da ne sumnja u njihovu stručnost ali da sumnja u pravosudni sistem

“Kada je Svetozar Marović tražio odlaganje kazne između ostalog je tražio da mu se omoguće adekvatni uslovi za lečenje u Crnoj Gori s tim što je Uprava a izvršenje krivičnih sankcija tada zaključila da je njegovo zdravstveno stanje takvo da nije neophodno bolničko liječenje. Prema tome ne sumnjajući u kvaliet lekara ovdje moramo da sumnjamo u pravosudni sistem i njihovu spremnost da mu se pruži adekvatna nega dok je na izdržavanju kazne”, kazao je branilac Svetozara Marovića.

Priča o Maroviću i njegovom dugom bolničkom liječenju, za dobar dio crnogorske javnosti odavno je međutim samo zamajavanje i izbjegavanje zatvora. Potjernica za njim raspisana je još prije godinu ali po njoj srpski organi do danas nijesu postupili.

Pravnici zato pitaju :

“O čemu se ovdje zapravo radi – da li je nedostatak političke volje da se se gospodin Svetozar Marović isporuči Crnoj Gori, da li prećutni politički dogovor u pitanju da ovaj slučaj na ovaj način zastari i da se tako stavi ad akta”, kazao je Seregej Sekulić, advokat.

Sumnju najvise budi  činjenica da nadležni organi Crne Gore , kao ni zvaničnici u javnim istupima, apsolutno ne problematizuju to sto Srbija ne postupa po potjernici koju je Crna Gora raspisala.

Tako su se  prije 3 ipo mjeseca u Beogradu sastali predsjednik  crnogorskog parlamenta Ivan Brajović i šef srpske države Aleksandar Vučić, ali su i jedan i drugi odbili da odgovore na novinarsko pitanje jesi li razgovarali o tome  zašto Srbija ne izručuje Marovića. Ni tokom nedavne posjete Ivice Dačića Podgorici, u oficijelnim saopštenjima, nije se pominjao slučaj Marović, iako bi bilo logično da zvanična Podgorica insistira na tom pitanju.

Tim prije što crnogorcki zvaničnici  spremno izriču ocjene kako su odnosi Srbije i Crne Gore na najvišem nivou u posljednjih 10 godina.

Sergej Sekulić  nema dilemu  da  će činjenica da slučaj Marović ne dobija epilog štetiti drzavi Crnoj Gori i njenim građanima

“Ako uzmemo da je suština procesa evropskih integracija sem ekonomsog razvoja koji se očekuje se ogleda u funkcionalnosti nacionalnih institucija i u reginoalnoj saradnji dakle ovakvo jedno postupanje i jedna čitava ovakva situacija jeste korak unazad i veliki minusu tom pravcu. Dakle djeluje vrlo obeshrabrujuće”, kazao je Sekulić.

Marović je na osnovu dva sporazuma sa Specijalnim tužilaštvom osuđen na četiri godine i tri mjeseca zatvora. Po presudi Višeg suda,trebalo je da plati  kaznu od sto hiljada eura, što nije uradio, zbog čega će robijati godinu duže, nego što je osuđen. Prema istoj presudi, Marović je dužan i da Opštini Budva vrati milion eura.

 (Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com