Vukčevića vraćaju u Savjet RTCG - Volim Podgoricu

Vukčevića vraćaju u Savjet RTCG

Osnov­ni sud u Nik­ši­ću na­lo­žio je Skup­šti­ni da u Sa­vjet Ra­dio-te­le­vi­zi­je Cr­ne Go­re (RTCG) vra­ti re­di­te­lja Ni­ko­lu Vuk­če­vi­ća u ro­ku od tri da­na od pri­je­ma ove od­lu­ke. Od­lu­ka je, pre­ma na­šim sa­zna­nji­ma, par­la­men­tu uru­če­na ju­če, a Vuk­če­vi­će­vi advo­ka­ti za­tra­ži­li su od pred­sjed­ni­ka Skup­šti­ne Iva­na Bra­jo­vi­ća da sa dnev­nog re­da ju­če­ra­šnje sjed­ni­ce uklo­ni tač­ku iz­bo­ra no­vog čla­na Sa­vje­ta.
Ovo je već dru­ga od­lu­ka osnov­nih su­do­va ko­jim su obo­re­ne od­lu­ke par­la­men­ta o ra­zr­je­še­nju čla­no­va Sa­vje­ta RTCG.
Vuk­če­vić je po­kre­nuo par­nič­ni spor pro­tiv Skup­šti­ne i dr­ža­ve Cr­ne Go­re zbog ne­za­ko­ni­tog ra­zr­je­še­nja iz Sa­vje­ta i sud je na­re­dio nje­gov po­vra­tak u to ti­je­lo do do­no­še­nja pra­vo­sna­žne pre­su­de u tom po­stup­ku. Su­di­ja nik­šić­kog su­da Sa­nja Ni­kić na­ve­la je da iz sa­dr­ži­ne od­lu­ke o smje­ni Vuk­če­vi­ća, ko­ji je član­stva u Sa­vje­tu raz­ri­je­šen 23. no­vem­bra pro­šle go­di­ne, pro­iz­i­la­ze okol­no­sti ko­je upu­ću­ju na osno­va­nost na­vo­da obez­bje­đe­nja u po­gle­du ne­za­ko­ni­to­sti od­lu­ke par­la­men­ta.

– Ni­je do­volj­no da bi bi­la za­ko­ni­ta što je ovu od­lu­ku do­nio nad­le­žni or­gan. Od­lu­ka u smi­slu čla­na 6, stav 1 Kon­ven­ci­je o ljud­skim pra­vi­ma i osnov­nim slo­bo­da­ma mo­ra bi­ti de­talj­no obra­zlo­že­na, mo­ra sa­dr­ža­ti raz­lo­ge ka­ko bi se omo­gu­ći­lo ospo­ra­va­nje te od­lu­ke ula­ga­njem prav­nog li­je­ka. Pre­ma mi­šlje­nju ovog su­da, obra­zlo­že­nje od­lu­ke ko­ja se tu­žbom na­pa­da ne mo­že za­mi­je­ni­ti obra­zlo­že­nje pred­lo­ga te od­lu­ke ko­ji je dao Ad­mi­ni­stra­tiv­ni od­bor, jer se ta od­lu­ka ne mo­že sma­tra­ti ko­nač­nom, već sa­mo od­lu­ka Skup­šti­ne – uka­za­la je su­di­ja Ni­kić.
Sud je oci­je­nio da je do­no­še­nje pri­vre­me­ne mje­re je­di­ni na­čin u slu­ča­ju uspje­ha Vuk­če­vi­ća u spo­ru, ka­ko bi mo­gao na­sta­vi­ti do­ta­da­šnju funk­ci­ju, s ob­zi­rom na to da bi u su­prot­nom na nje­go­vo mje­sto bio no­vi član Sa­vje­ta, pa bi nje­go­vo po­tra­ži­va­nje bi­lo osu­je­će­no.

Od­lu­ka nik­šić­kog su­da do­ni­je­ta je ju­če i po svom prav­nom dej­stvu isto­vjet­na je od­lu­ci pod­go­rič­kog Osnov­nog su­da u slu­ča­ju Go­ra­na Đu­ro­vi­ća, ko­ji je, ta­ko­đe, na­lo­žio par­la­men­tu da ga vra­ti u Sa­vjet RTCG do okon­ča­nja par­nič­nog po­stup­ka. Skup­šti­na do da­nas ni­je spro­ve­la tu od­lu­ku, sma­tra­ju­ći da je Osnov­ni sud ne­na­dle­žan da pre­i­spi­tu­je nji­ho­ve od­lu­ke.
Me­đu­tim, su­di­ja nik­šić­kog su­da Sa­nja Ni­kić u svo­joj od­lu­ci obra­zlo­ži­la je da Osnov­ni sud je­ste nad­le­žan da po­stu­pa u ova­kvim slu­ča­je­vi­ma. Ona se po­zva­la na član 14, stav 2 Za­ko­na o su­do­vi­ma ko­jim je pro­pi­sa­no da je Osnov­ni sud nad­le­žan da od­lu­ču­je u pr­vom ste­pe­nu i u dru­gim pred­me­ti­ma ako za­ko­nom ni­je pro­pi­sa­na nad­le­žnost dru­gog su­da.
– Ka­ko u kon­kret­nom slu­ča­ju ni­je ri­ječ o uprav­nom ili dru­gom ak­tu u smi­slu čla­na 1 Za­ko­na o uprav­nom spo­ru, i ne po­sto­ji mo­guć­nost vo­đe­nja uprav­nog spo­ra u smi­slu čla­na 12 istog za­ko­na, a ni­je ni dru­gim za­ko­nom iz­ri­či­to pro­pi­sa­na nad­le­žnost dru­gog su­da za od­lu­či­va­nje u spo­ro­vi­ma ime­no­va­nja i ra­zr­je­še­nja o ko­ji­ma od­lu­ču­je Skup­šti­na Cr­ne Go­re, to je u skla­du sa čla­nom 14 Za­ko­na o su­do­vi­ma osnov­ni sud nad­le­žan za od­lu­či­va­nje o po­sta­vlje­nom za­htje­vu – oci­je­ni­la je su­di­ja Ni­kić. Ona je na­gla­si­la da se o to­me iz­ja­snio i Vr­hov­ni sud kroz svo­je od­lu­ke.
Pred­stav­ni­ci Cen­tra za raz­voj ne­vla­di­nih or­ga­ni­za­ci­ja (CRN­VO), Cen­tra za gra­đan­sko obra­zo­va­nje (CGO), In­sti­tu­ta Al­ter­na­ti­va (IA) i Cen­tra za mo­ni­to­ring i is­tra­ži­va­nje (CE­MI) po­ru­či­li su ju­če da je ohra­bru­ju­ća od­lu­ka Osnov­nog su­da u Nik­ši­ću ko­ji je do­nio pri­vre­me­nu mje­ru da vra­ti Ni­ko­lu Vuk­če­vi­ća u Sa­vjet RTCG. Ana No­va­ko­vić, Da­li­bor­ka Ulja­re­vić, Ste­vo Muk i Zlat­ko Vu­jo­vić oci­je­ni­li su da ova­kve sud­ske od­lu­ke, „u at­mos­fe­ri ne­za­bi­lje­žnih pri­ti­sa­ka vla­da­ju­će par­ti­je“, pred­sta­vlja­ju sna­žan im­puls za po­vra­tak po­vje­re­nja u pra­vo­su­đe.
– Skup­šti­na Cr­ne Go­re i nje­ni po­sla­ni­ci ne mo­gu bi­ti iz­nad za­ko­na i sud­skih od­lu­ka. Mo­gu­ća op­struk­ci­ja vla­sti da po­štu­je sud­ske od­lu­ke i za­ko­ne ove dr­ža­ve bi da­lje šte­ti­la dr­žav­nom in­te­re­su Cr­ne Go­re. Sto­ga, oče­ku­je­mo da Skup­šti­na od­no­sno vla­da­ju­ća ve­ći­na hit­no i do­sled­no pri­mi­je­ni sud­ske od­lu­ke, a što zna­či i ob­u­sta­vlja­nje pro­ce­sa ime­no­va­nja Iva­na Jo­ve­ti­ća na mje­sto Ni­ko­le Vuk­če­vi­ća, ka­ko bi spri­je­či­la da­lja uslo­žnja­va ina­če već vr­lo slo­že­ne si­tu­a­ci­je u ko­ju je si­stem do­ve­den ne­za­ko­ni­tim od­lu­ka­ma vla­da­ju­će ve­ći­ne – navode u saopštenju.
Iz Gra­đan­skog po­kre­ta URA po­zdra­vi­li su rje­še­nje Osnov­nog su­da u Nik­ši­ću ko­jim je na­lo­že­no da se Ni­ko­la Vuk­če­vić vra­ti na mje­sto čla­na Sa­vje­ta RTCG.
– Ovom pre­su­da po­ka­za­la je da je Ad­mi­ni­stra­tiv­ni od­bor ne­li­gi­tim­nog sa­zi­va par­la­men­ta sa­mo re­pre­siv­no oru­đe De­mo­krat­ske par­ti­je so­ci­ja­li­sta ko­jim se po­ku­ša­va di­sci­pli­no­va­ti sva­ki ob­lik slo­bod­ne ri­je­či u ze­mlji – is­ta­kli su u Gra­đan­skom po­kre­tu URA.

Vuk­če­vić je raz­ri­je­šen zbog na­vod­nog kon­flik­ta in­te­re­sa i pod­re­đi­va­nja jav­nog in­te­re­sa pri­vat­nom zbog re­ži­ra­nja do­ku­men­tar­nog fil­ma ne­za­vi­sne pro­duk­ci­je ko­ji ni­je imao ve­ze sa RTCG. Iz par­la­men­ta ju­če ni­je­su od­go­va­ra­li na pi­ta­nja „Da­na” da li će po­stu­pi­ti po od­lu­ci su­da i da li će ob­u­sta­vi­ti iz­ja­šnjava­nje o iz­bo­ru Jo­ve­ti­ća na mje­sto Ni­ko­le Vuk­če­vi­ća i ka­ko će se od­re­di­ti pre­ma sud­skoj pre­su­di.

(DAN)

2 komentara

  1. I am curious to find out what blog platform you happen to be working with? I’m experiencing some minor security problems with my latest website and I would like to find something more risk-free. Do you have any recommendations?

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com