Home / ŽIVOT + / Zdravlje / OTKRIVEN KRIVAC ZA 7 VRSTA RAKA Gotovo svi ga često uzimaju, opasan je čak i u malim dozama

OTKRIVEN KRIVAC ZA 7 VRSTA RAKA Gotovo svi ga često uzimaju, opasan je čak i u malim dozama

Prema novom istraživanju objavljenom u naučnom časopisu “Adikšn”, postoji veza između alkohola i karcinoma koja se ne može objasniti drugim faktorima.

Naučnici su zaključili kako postoji dovoljno dokaza da dokažu kako je pijenje alkohola direktan uzročnik bolesti, tvrdi Dženi Konor, jedna od autora istraživanja.

– Postoje jaki dokazi da alkohol uzrokuje rak na barem sedam lokacija u tijelu, a možda i na drugima – kaže Konor.

Čak i bez razumijevanja bioloških mehanizama, epidemiološki dokazi podržavaju tvrdnju kako alkohol uzrokuje rak usta, grla, jednjaka, jetre, debelog crijeva i grudi, rekla je Konor i dodala kako je sve više dokaza da alkohol uzrokuje rak kože, prostate i gušterače.

Alkohol je jako opasan
Alkohol je jako opasanFOTO: PIXABAY
Do zaključka je došla nakon proučavanja desetogodišnjih podataka Svjetskog fonda za istraživanje raka, Međunarodne organizacije za istraživanje raka, kao i Svjetske zdravstvene organizacije.

– Najveći rizik povezan je s većim unosom alkohola, no ozbiljan teret leži i na onima koji piju male do umjerene količine – upozorila je Konor.

Prema istraživanju koje je sprovela neprofitna organizacija za istraživanje raka u Velikoj Britaniji, čak devet od deset ljudi nisu upoznati s vezom između alkohola i raka.

 Ovo istraživanje je snažan podsjetnik kako postoji jaka veza između te dvije stvari – rekla je dr. Jana Vit ispred ove organizacije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *