Dinošin rođak zamjenik ambasadora - Volim Podgoricu

Dinošin rođak zamjenik ambasadora

Vlada Crne Gore imenovala je funkcionera Demokratske unije Albanaca (DUA) Hamdija Hasanija na mjesto ministra savjetnika u ambasadi u Njemačkoj, piše Dan.

Ovo imenovanje je otvorilo pitanje nepotizma u crnogorskoj diplomatiji, imajući u vidu da je Hamdi Hasani blizak rođak aktuelnog ambasadora Crne Gore na Kosovu (pod Rezolucijom UN 1244) Ferhata Dinoše.

Hasani zamjenjuje ambasadora Ranka Vujačića, o čemu se potvrda može naći na zvaničnom sajtu crnogorske diplomatske službe. Prije stupanja na diplomatsku dužnost u Njemačkoj, a shodno predlogu koji je Vlada poslala parlamentu, Hamdi Hasani je imenovan za crnogorskog ambasadora u Saudijskoj Arabiji, doduše, na nerezidentnoj osnovi. Ipak, nije na toj funkciji ostao dugo.

Interesantno je da je sredinom 2012. godine Hasani zamijenio Dinošu na mjestu ministra za ljudska i manjinska prava, a na tu funkciju ga je predložio tadašnji premijer i funkcioner DPS-a Igor Lukšić. Hasani je jedno vrijeme bio direktor Direkcije za sjevernu, centralnu i južnu Ameriku u nekadašnjem Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI). Kada je Ferhat Dinoša napustio funkciju ministra za prava manjina, prema tadašnjem koalicionom sporazumu sa DPS-om, novi ministar je morao da bude izabran iz redova Demokratske unije Albanaca. Dinoša je sa ministarske funkcije otišao u Tiranu, gdje je bio ambasador Crne Gore, a nakon toga je imenovan za ambasadora na Kosovu.

Nakon izbora za crnogorskog ambasadora u Albaniji, Dinoša je napustio lidersku poziciju u Demokratskoj uniji Albanaca, a umjesto njega je izabran Mehmet Zenka, sadašnji ministar za ljudska i manjinska prava.

DAN

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com