Knežević ne može u zatvor jer ga boli rame - Volim Podgoricu

Knežević ne može u zatvor jer ga boli rame

Jedan od lidera Demokratskog fronta, Milan Knežević, otići će u petak u podgorički Osnovni sud da mu odrede rok do kojeg mora da se javi na izdržavanje četvoromjesečne zatvorske kazne.

Prema Zakonu o izvršenju kazne zatvora, novčane kazne i mjera bezbjednosti, Knežević može tražiti odlaganje odlaska na robiju. Rok za podnošenje zahtjeva je tri dana od kada dobije uputnicu za odlazak iza brave.

Prema tom Zakonu, osuđeni može tražiti odlaganje izvršenja kazne ako je obolio od teže akutne bolesti ili se njegova hronična bolest pogoršala, a u Zavodu ne postoje uslovi za liječenje. Može i ukoliko mu je član uže porodice umro ili obolio od teže akutne bolesti zbog koje mu je potrebna pomoć i njega drugog lica, a u užoj porodici nema drugih članova koji mogu pružiti potrebnu pomoć ili se ta pomoć ne može pružiti na drugi način.

Kazna može sačekati i izvršenje ili završetak radova izazvanih elementarnom nepogodom ili drugim nesrećnim slučajem, ako u užoj porodici osuđenog nema radno sposobnih članova.

Zahtjev za odlaganje može se tražiti i zbog završetka redovnog školovanja ili polaganja ispita, ili završetka započetog posla čijim bi neobavljanjem nastala znatna materijalna šteta… Nije poznato da li će Knežević tražiti odlaganje odlaska u Spuž, ali je on juče ponovio da neće dobrovoljno otići u zatvor na izdržavanje kazne zbog napada na policajca 17. oktobra 2015. godine.

Na konferenciji DF-a juče su saopštili da će ga u tome podržati čitav Front. Na pitanje “Vijesti” da li će se zatvoriti u crnogorskom parlamentu, Knežević je rekao da “neće da otkriva političkim neprijateljima planove, ali da se priprema velika operacija u slučaju da policija dođe za njega”.

Knežević je dodao da je ekspresno uručenje poziva još jedan atak na DF i još jedan pokušaj da se diskredituje taj politički savez u trenutku kada dolazi do približavanja njihovih sa stavovima građanske opozicije o lokalnim i predsjedničkim izborima.

“Neću se dobrovoljno odazvati, neću voditi trubače, izvoditi performanse ispred spuških kapija, neću ni da bježim u Rusiju i Srbiju. Svi će znati gdje se nalazim”, rekao je Knežević.

Njegov kolega Andrija Mandić kazao je da je DF odlučan da zaštiti i funkcionere i svakog člana “koji je na pravdi Boga osuđen”.

“Ono što je dodatno važno je da čitava Crna Gora zna da Knežević ima tešku povredu ramena. Od tada se nalazi na rehabilitaciji i tako povrijeđenog čovjeka hoće da pošalju u zatvor. To je neprihvatljivo. Odbacujemo takvu odluku i presudu”, rekao je Mandić.

Predrag Bulatović je ocijenio da je 15. oktobra 2015. godine policija, a ne Knežević, prekršila zakon, jer je protivno zakonu i ustavu upala na prostor gdje su se nedjeljama održavali protesti.

“Međutim, u ovoj zemlji, u kojoj nema vladavine prava, došlo je do ove presude i do ekspresnog poziva za odsluženje kazne”, rekao je Bulatović.

Kneževića je sutkinja podgoričkog Osnovnog suda Željka Jovović osudila na sedam mjeseci zatvora, a Viši sud mu je kaznu smanjio za tri mjeseca. U presudi Višeg suda piše da mu je kazna smanjena zbog toga što ranije nije bio osuđivan i zbog smanjene uračunljivosti.

Knežević je tada tvrdio da mu je nuđeno da plati 10.000 eura nekome da mu se kazna poništi i vrati na ponovno odlučivanje.

DF će se utvrditi sa građanima nakon protesta i onda braniti?

Predsjedništvo DF-a razmatra da li će poslanici i odbornici tog političkog saveza napustiti državnu i lokalne skupštine, rečeno je “Vijestima” iz Fronta.

Više izvora iz DF-a tvrdi da su na sastanku održanom 18. februara uveče raspravljali oko te, ali i oko još nekoliko opcija, kako bi odgovorili na pokušaj države da Kneževića ekspresno pošalje u zatvor.

“Planiramo opštu destrukciju institucija. Napuštanje Skupštine i svih lokalnih skupština, a moguć je i poziv opoziciji za akciono jedinstvo kao odgovor na ovaj udar države pred predsjedničke i lokalne izbore”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Lideri i poslanici tog saveza navodno su razmatrali i prijedlog redarske službe Fronta da se organizuje okupljanje građana.

“Naša redarska služba, bivši pripadnici Sedmog bataljona, predložili su da se prvo organizuje okupljanje građana, a potom da se sa njima utvrdimo i branimo”, tvrdi sagovornik iz DF-a.

Vujanović može da pomiluje Kneževića i ako to niko ne traži

Osuđenog lidera DF-a robije može spasiti predsjednik Crne Gore Filip Vujanović jer  mu to omogućava Zakon o pomilovanju. Vujanović Kneževiću može oprostiti kaznu, ili mu je zamijeniti uslovnom, i ako to niko ne traži od njega.

Ukoliko se odluči da to uradi, Vujanović Kneževića mora pomilovati što prije. Postupak za pomilovanje pokreće se po molbi za pomilovanje ili po službenoj dužnosti.

Može je podnijeti Knežević, njegov srodnik po krvi u pravoj liniji, brat, sestra, hranilac ili lice sa kojim živi osuđeno lice u vanbračnoj zajednici.

Ukoliko Vujanović sam ne pokrene postupak, a neko drugi podnese molbu da on pomiluje Kneževića, političar bi mogao otići u Spuž, jer molba ne odlaže izvršenje krivične sankcije.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com