Početna » PG INFO » Aktuelno » Koncert crnogorskog pijaniste Andrije Jovovića u KIC-u

Koncert crnogorskog pijaniste Andrije Jovovića u KIC-u

 

Mladi crnogorski pijanista Andrija Jovović prirediće svoj prvi solistički koncert u Podgorici u okviru KIC-ovog koncertnog ciklusa “Mladi talenti” u subotu, 24. februara, u Velikoj sali KIC-a “Budo Tomović” u 19 sati. Ulaz je besplatan.

 

Program sa kojim će se predstaviti podgoričkoj publici čine djela: Johana Sebastijana Baha (Tokata u fis – molu, BWV 910), Ludviga van Betovena (Sonata u c – molu, br. 32 op. 111), Frederika Šopena (Balada u g – molu, br. 1 op. 23) i Aleksandra Skrjabina (Preludijum i nokturno za lijevu ruku, op. 9 i Etida u dis – molu, br. 12 op. 8).

 Pijanista Andrija Jovović (1998) je rođen na Cetinju i potiče iz muzičke porodice. Sa šest godina je upisao Umjetničku školu za muziku i balet “Vasa Pavić” u Podgorici, u klasi Lidije Skender.

Kao učenik ove škole je učestvovao na brojnim državnim i međunarodnim takmičenjima. Osvojio je specijalne nagrade (100 poena) na državnom takmičenju “Festival mladih muzičara” u Herceg Novom (2013 i 2015), te u kategoriji kamerne muzike na istom festivalu 2015. i na međunarodnom takmičenju u Tivtu (2016); prve nagrade na međunarodnim takmičenjima “Citta di Avezano” u Rimu (2011), “Pjetro Gaci” u Skadru (2013), Banjalučki bijenale (2014), u Bjeljini (2015), “Petar Konjović” u Beogradu (2016); druge nagrade na pijanističkom takmičenju “Frederik Šopen” u Podgorici (2010), “Piano Talents” u Milanu (2012) i treće nagrade na takmičenju “Petar Konjović” (2012 i 2014).

Pored nagrada, dobijao je pohvale od renomiranih umjetnika-članova žirija, koji su isticali njegov klavirski ton i izuzetnu muzikalnost.

Učestvovao je na majstorskim kursevima renomiranih pijanista kao što su:  Dmitri Baškirov, Vladimir Viardo, Jurij Kot, Boris Kraljević, Horst Lajhtfrid, Aleksandar Serdar, Bojan Martinović.

Trenutno je student druge godine klavira na Univerzitetu za muziku i izvođačke umjetnosti (MDW) u Beču, u klasi renomirane pijanistkinje Nataše Veljković.

 

 

Check Also

Oni su zanemareni, maltretirani i sami mučeni: Kako da prepoznate nasilnika još dok je dijete (DETALJNI PROFIL)

Vršnjačko nasilje postalo je svakodnevnica, a nasilnici koriste sve okrutnije načine da druge povrede fizički i ...

PODGORICA: Ljekari Kliničkog centra ODBILI DA RADE sa kolegom Nikolom Fatićem!

Kolegijum Hirurške klinike, koji čine 23 ljekara, obavijestio je juče direktoricu Kliničkog centra (KC) Zoricu Kovačević da ...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *