VELIKA TUGA SESTRE DJEČAKA KOJI SE OBJESIO: ,,Bato, zašto si me ostavio? Vrati se Uki, molim te…” - Volim Podgoricu

VELIKA TUGA SESTRE DJEČAKA KOJI SE OBJESIO: ,,Bato, zašto si me ostavio? Vrati se Uki, molim te…”

Nakon što je Uroš Dragojlović (9) iz sela Skela, izvršio samoubistvo, svi traže krivca. Centar za socijalni rad: Nismo obaviješteni da ga je majka napustila. Majka i sestre došle iz Bosne.

GRADSKI centar za socijalni rad u Beogradu nije bio upoznat sa činjenicom da je Uroša Dragojlovića (9) iz sela Skela kod Obrenovca, koji se za vikend objesio u šupi u dvorištu porodične kuće, ostavila majka Bajra. Oni su imali ovu porodicu u svojoj evidenciji, nakon što je dečaku poginuo otac Miroslav Dragojlović (25). Majka nesrećnog dječaka i još tri djevojčice se pre oko dvije godine preudala i trenutno živi sa novim mužem u Bosni.

– Centar je upoznat sa porodicom kao i socijalnim i porodičnim okolnostima tragično preminulog dječaka. Ujedno, Gradski centar za socijalni rad u Beogradu, kao organ starateljstva, u skladu sa procenom i potrebama maloljetnog djeteta preduzeo je mjere iz svoje nadležnosti – naveli su u GCZSR. – Otkada je nadležno Odeljenje Obrenovac upoznato sa prilikama u ovoj porodici, nije imalo prijave niti bilo kakva saznanja u vezi sa nasiljem, zlostavljanjem, zanemarivanjem, poremećenim porodičnim odnosima ili napuštanjem maloljetnog djeteta.

Pitanje je, međutim, kako je moguće da nadležni Gradski centar nije znao da je Uroš dete bez roditeljskog staranja. Iz Centra nezvanično saznajemo da je škola u obavezi da prijavi slučajeve kada su u pitanju zlostavljanje, zapuštanje i zanemarivanje djeteta, ali samo ako je riječ o “ekstremnim situacijama”. To je, uglavnom, kako saznajemo, obaveza bliskih srodnika.

Ipak iz Centra u ponedeljak nisu želeli da “Novostima” odgovore da li su baba i djeda malog Uroša podneli zahtijev za starateljstvo iz bilo kog razloga, jer su, kako tvrde, “u obavezi da čuvaju povjerljivost ličnih podataka o korisnicima”.

U međuvremenu, majka Bajra, koja se preudala u Kalesiju i novom suprugu rodila djevojčicu, kod sebe je dovela i najmlađu ćerku iz prethodnog braka (7), a potom i devetogodišnju djevojčicu, inače Uroševu bliznakinju. Najstarija desetogodišnjakinja ostala je sa bratom i babom i djedom u Skeli, da bi majka i nju, za zimski raspust, takođe, odvela kod sebe. Ostavila je, međutim, malog Uroša, koji je jako patio za njom, ali i za ocem Miroslavom.

CRNI CRTEŽI

UROŠ Dragojlović je, kako kažu njegovi drugari iz Osnovne škole “Nikola Tesla” u Skeli, gdje je pohađao drugi razred, često bio tužan: – Volio je da dolazi u školu, ali bio je tih i često tužan. Nije se nikada i nikome žalio, ali svi smo znali da je to zbog toga što je ostao bez oca i što ga majka nije povela sa sobom. Tugovao je što ga niko neće… Možda je zato na likovnom crtao i bojio sve u crno, pa je učiteljica zvala dedu na razgovor.

U kući porodice Dragojlović u ponedjeljak su se okupile komšije i prijatelji. U dvorištu je postavljen veliki šator, namještale su se klupe i stolovi. Niko nije bio voljan za priču. Vele – tuga je prevelika.

– Bajra je došla sa devojčicama iz Bosne. Ne pitajte, tek tad je nastala cika, plakanje i vriska. Baba i deda su očajni, majka takođe, a sestre mnogo tuguju za bratom. Najteže je, čini mi se, bliznakinji. Nosi sa sobom svoju i Uroševu zajedničku sliku i stalno ponavlja: “Bato, šta si to uradio? Zašto si me ostavio? Vrati se Uki, molim te…” Užas jedan, da čovjeku srce prepukne kad je vidi – kaže jedan od komšija kojeg smo zatekli u dvorištu porodice Dragojlović.

Od njega smo saznali i da je Urošev deda Milić otišao u Beograd, kako bi sa sudske medicine preuzeo tijelo unuka. Ono će, po kazivanju komšija, prenoćiti u kući, a u utorak će mali Uroš biti sahranjen na seoskom groblju u Skeli u 13 časova.

ŠOK U ŠKOLI

DIREKTORKA OŠ “Nikola Tesla” u Skeli, Gordana Petrović, rekla je u utorak za “Novosti” da je u šoku i da još ne može da vjeruje da se dogodila takva tragedija:

– Svi smo pod velikim stresom u kolektivu. Ne verujemo da je mali Uroš uradio tako nešto i da ga više nema. Znali smo za situaciju u njegovoj porodici. Međutim, nikada nije bilo ozbiljnijih problema sa njim. Volio je školu i tvrdim vam da je u njoj imao svu ljubav i potrebnu pažnju. Šta je preživljavao u kući i kad ostane sam, mi ne znamo.

Novosti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com