PODGORICA: Dalibor Jauković se pismom oprostio od porodice - Volim Podgoricu

PODGORICA: Dalibor Jauković se pismom oprostio od porodice

 

Prilikom pretresa stana pretresom stana Dalibora Jaukovića, koji je bacio bombu na Ambasadu SAD-a u Podgorici, a potom se ubio, policija je pronašla pismo na šest strana, ispisane rukopisom.

U pismu Dalibor Jauković, između ostalo, moli porodicu i rođake da “mu oproste zbog onoga što će uraditi“”, i opisuje svoje lične i političke stavove, piše Pobjeda.

U prvim reakcijama istražitelji smatraju da je riječ o svojevrsnoj oporuci, oproštajnom pismu koje uobičavaju da ostave ljudi spremni da sebi oduzmu život.

Upravo to pismo moglo bi da pruži odgovor o Jaukovićevom motivu da počini napad na strano diplomatsko predstavništvo i presudi sebi. Pismo će se vještačiti forenzi čari, ali će ga detaljno analizirati i profajleri: ukoliko se pokaže autentičnim, biće to jasan trag istražiteljima. Jauković je živio sa majkom i bratom.

U toku dosadašnje istrage osim pronalaska oproštajnog pisma rekonstruisano je kretanje i ponašanje Dalibora Jaukovića neposredno prije napada.

Prema saznanjima Pobjede Jauković se kretao iz pravca Sportskog centra prema raskrsnici, kod semafora je prešao pješački prelaz Ulice Ivana Muilutinovića, potom Bulevar revolucije i stupio na trotoar kod ograde dvorišta Ambasade, odakle je hitnuo bombu. Prešao je potom Ulicu Džona Džeksona i na zemljanom terenu preko ulice aktivirao drugu bombu.

Detaljnom pretragom terena nijesu nađeni zatvarači ručnih bombi, što istražitelje navodi na zaključak da je Jauković u džepovima jakne rukama držao bombe spremne za aktiviranje. Prema saznanjima Pobjede, nadzorne kamere postavljene kod Ambasade SAD mogle su da snime bacaprve bombe i istraga će precizno utvrditi da li je zatvarač bombe bio ranije izvađen.

Zvanične podatke u interesu istrage nije moguće dobiti, ali stručnjaci koje je Pobjeda kontaktirala smatraju da je opseg nadzornih kamera takav da se nije mogao snimiti sam čin aktiviranja druge naprave.

U istragu je od početka uključeno Više državno tužilaštvo, a to je potvrdila tužiteljka Le pa Medenica. Ona je saopštila da je Specijalno tužilaštvo obaviješteno o slučaju, ali da je procjena bila da Više tužilaštvo obavi uviđaj.

Nakon nemilog događaja, čelnici policije i tužilaštva saopštili su i da je pojačano obe zbjeđenje oko američke ambasade, ali i svih ambasada u Podgorici.

Posebna jedinica policije i sektor za bezbjednost ličnosti i objekata su angažovani na obezbjeđenju Ambasade SAD i možemo garantovati bezbjednost zaposlenih. Takođe, preduzimaju se pojačane bezbjednosne mjere prema svim ambasadama i diplomatsko-konzularnim predstavništvima u Crnoj Gori kazali su na konferenciji.

Napad na Ambasadu SAD-a u Podgorici osudili su najviši crnogorski zvaničnici kao i političke partije.

Pobjeda

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com