Cijene legalizacije nepodnošljivo visoke - Volim Podgoricu

Cijene legalizacije nepodnošljivo visoke

Dok tajkuni i novopečeni režimski biznismeni bivaju pošteđeni plaćanja milionskih poreskih obaveza, diktatorska, kriminogena i odnarođena vlast je novim zakonom propisala obavezu opštinama da uvedu naknadu za legalizaciju nelegalnih objekata, kojom se žestoko i iznova udara po džepu građana, kaže Vladislav Bojović, funkcioner Demokratskog fronta i predsjednik OO Demokratske narodne partije Pljevlja.

“Zakonom je predviđeno da cijenu legalizacije određuju lokalne samouprave, svaka za sebe. Opštinska vlast u Pljevljima je ovu mogućnost iskoristila na način što je, u nacrtu odluke, odredila drastične i nerealno visoke cijene za legalizaciju nelegalnih objekata po gradskim zonama. Predviđene cijene u Pljevljima ubjedljivo su najveće u odnosu na one u drugim opštinama na sjeveru Crne Gore”, navodi Bojović.

Smatra da je neprihvatljivo da se predložene cijene u Pljevljima kreću od 41 euro u trećoj zoni, potom 50 eura u drugoj, pa sve do 58 eura po kvadratu neto površine u prvoj zoni, dok su u najvećem broju drugih opština niže za čak 20 do 30 eura po kvadratu.

“U Pljevljima postoji više hiljada nelegalno izgrađenih objekata što znači da će ovako visoka cijena legalizacije pogoditi veliki broj Pljevljaka. U velikom broju stambenih objekata u Pljevljima, usled masovnog odseljavanja stanovištva, više niko i ne živi. Ako i živi, vrlo mali broj članova domaćinstva ima zaposlenje i mogućnost da plati sve veće dažbine. U ambijentu ogromne nezaposlenosti, malih plata i penzija, izostanka investicija i novih radnih mjesta, polazeći, dakle, od ukupnog ekonomsko-socijalnog stanja, cijene naknada za legalizaciju u Pljevljima treba da budu najmanje duplo niže od onih koje je predložila lokalna uprava”, navodi Bojović.

Prema riječima Bojovića, odlazeća lokalna vlast u Pljevljima nema legitimitet da propisuje ovako visoke cijene legalizacije nelegalnih objekata.

“Novi nameti, koje uvodi vlast Bošnjačke stranke, DPS-a i Socijaldemokrata, dovoljan su razlog da se cjelokupna opozicija u Pljevljima ujedini i ostvari ubjedljivu pobjedu na predstojećim lokalnim izborima u maju”, poručuje Bojović na kraju.

CdM

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com