CIJENA ĆE PORASTI ZA JOŠ 40 CENTI: Legalna prodaja cigareta pala za 40 odsto - Volim Podgoricu

CIJENA ĆE PORASTI ZA JOŠ 40 CENTI: Legalna prodaja cigareta pala za 40 odsto

Legalna prodaja cigareta u januaru i februaru ove godine pala za čak 40 odsto u odnosu na ta dva mjeseca 2017. godine”, saopštili su “Vijestima” predstavnici najvećih distributera koji za sada ne žele da se javno eksponiraju vjerujući i dalje da će država zavesti red na sivom tržištu.

Očekivani haos na duvanskom tržištu Crne Gore, nakon tri velika rasta dažbina na uvoz i prodaju cigarete, a za nešto više od godinu dana, traje već mjesecima, a švercerima širom Crne Gore ostaje sve veći kolač.

Tokom novembra i decembra na trafikama je pala prodaja cigareta za oko 20 odsto, a nekim uvoznicima su proizvođači krajem kalendarske godine vraćali akcizne markice jer su magacini bili puni, a nije bilo izgleda za skoru prodaju novih porudžbina.

Čini se da je švercerima cigareta tek sada pala “sjekira u med”, a neki čak imaju i interes i računicu da zbog razlike u cijenama pojedine cigarete legalno kupuju u Srbiji, a nelegalno prodaju u Crnoj Gori.

Dugi niz godina popularni brend “marloboro” sad na trafici košta, na primjer, 3,6 eura, a na ulici svega 2,4 eura. Na kraju ove kalendarske godine razlika u cijenama će biti još veća ukoliko Vlada ispoštuje svoj EU kalendar i svaku paklicu dodatnom akcizom ili za ukupno novih 40 centi.

Od 1. januara ove godine posljednje povećanje akcize na cigarete rezultiralo je rastom cijena cigareta po paklici u iznosima od 30 do 50 centi. Ukupno opterećenje dažbinama po prodajnoj cijeni paklice cigareta iznosi više od 80 odsto.

Paklica najjeftinijih cigareta u legalnoj prodaji iznosi oko 2,4 eura, dok su u uličnoj prodaji oko eura.

Prošle godine akciza je povećana dva puta, najprije u aprilu, pa u avgustu, tako da su crnogorski magacini zajedno sa decembarskim najmanje tri puta vanredno punjeni cigaretama, zbog čega zvanična statistika na kraju kalendarske 2017. nije davala pravu sliku o onome što se zapravo dešavalo.

Vlada neće o crnom tržištu duvana, sabira sve pa se hvali

Posredstvom vladinog Biroa za odnose s javnošću protekla dva dana, do zaključenja ovog broja, “Vijesti” nijesu mogle dobiti odgovore na tri pitanja iz resora ministara poljoprivrede i finansija Milutina Simovića i Darka Radunovića.

Simović, koji je i potpredsjednik Vlade za ekonomski sistem, nalazi se na čelu Komisije za suzbijanje sive ekonomije.

Oni nijesu odgovorili koliko je ukupno uvezeno, a koliko ukupno prodato cigareta tokom prva dva mjeseca ove godine, koliko je tokom prva dva mjeseca 2018. pad uvoza duvanskih proizvoda, koliki pad prodaje na domaćem tržištu u odnosu na posljednja dva mjeseca 2017. (novembar i decembar), a koliki u odnosu na januar i februar 2017. godine.

Iz Vlade nijesu odgovorili ni koliko je država prva dva mjeseca 2018. naplatila dažbina (PDV, carina i akciza) od duvanskih proizvoda u odnosu uporedna prva dva mjeseca 2017. godine.

Iz Vlade su sinoć samo saopštili da se budžet Crne Gore ove godine puni dobro, bolje od prošle godine i čak bolje od ambicioznog plana.

“U prva dva mjeseca 2018. povećanje iznosi 16,1% (26,8 miliona eura) u odnosu na isti period prošle godine odnosno 6% (11 miliona eura) u odnosu na plan. U generalnoj strukturi prihoda zadovoljavajući je udio rasta prihoda od akciza ”, naveli su iz Vlade.

U odgovoru su naveli ukupnu naplatu akciza od kojih je većina povećana od janaura, a ne samo na duvanske proizvode.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com