Lav Lajović u Italiji odaje počast kraljici Jeleni i kralju Vitoriju Emanuelu III - Volim Podgoricu

Lav Lajović u Italiji odaje počast kraljici Jeleni i kralju Vitoriju Emanuelu III

U kapeli San Bernardo u bazilici Vikoforte, koju je podigao Duka Karlo Emanuele I kao Mauzolej dinastiji Savoja, danas će delegacija iz Crne Gore odati počast kraljici Jeleni i kralju Vitoriju Emanuelu III.

U crnogorskoj delegaciji su sveštenik Crnogorske pravoslavne crkve, prezviter Lav Lajović, počasni konzul Crne Gore u Toskani dr Alesandro Đananti i predsjednica Udruženja Italija Crna Gora “Kraljica Jelena” Danijela Đurđević.

Nakon mise, koju će služiti monsinjor Meo Besone i Lajović, delegacija će posjetiti baziliku.

“Posjeta grobnici kraljice Jelene Savojske, kćerke kralja Crne Gore Nikole I Petrovića Njegoša, za mene, kao sveštenika Crnogorske pravoslavne crkve, ima neizmjeran značaj. Prepoznajem crnogorsku princezu, a italijansku kraljicu Jelenu kao istinsku sluškinju Božiju, čijim dobročinstvima se inspirišem, a za koja znaju ne samo Italija i Crna Gora, već cijela moderna Evropa. Ovu posjetu doživljavam kao svojevrsno hodočašće”, kazao je Lajović za Pobjedu.

Posmrtni ostaci kraljice Jelene Savojske vraćeni su u Italiju krajem prošle godine.

Tijelo nekadašnje kraljice Italije i kćerke crnogorskog kralja Nikole preneseno je iz Monpeljea, gdje je umrla 1952. godine u 79. godini, u svetilište Vikoforte, u italijanskoj regiji Pijemont.

Nakon pada dinastije Savoja, Jelena je pošla u egzil u Aleksandriju, sa suprugom, a poslije njegove smrti vratila se u Francusku i živjela u Monpeljeu, gdje je i umrla 1952. Biskup Rišar je 2002. godine najavio zahtjev za beatifikaciju proglašenje svetosti Jelene Savojske, zbog njenog humanitarnog rada.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com