Dakić: Turizam na Žabljaku je zapostavljen - Volim Podgoricu

Dakić: Turizam na Žabljaku je zapostavljen

Članica OO Demokrata Žabljak Sanja Dakić kazala je da je višedecenijska vlast DPS-a na državnom i lokalnom nivou dovela do stagnacije u razvoju Žabljaka.

“Primarna djelatnost od koje ovaj grad živi turizam potpuno je zapostavljena. Lokalni funkcioneri, koji su magistrirali nepotizam, a doktorirali lijenost i nesposobnost, ne obraćaju pažnju na potrebe, kako turista tako ni ugostitelja, koji su prepušteni sami sebi.Svim demokratskim i pravnim sredstvima zaštitićemo lokalne proizvođače koji proizvode autohtone poljoprivredne proizvode po kojim je durmitorska regija poznata (sir, skorup, med), i kroz niz akcija pomoći im da proizvode plasiraju na tržište. Reorganizovaćemo Agro-biznis centar kako bi lokalne proizvođače umrežili  sa potrošačima (hotelima, restoranima, marketima), a i kako bismo ih na adekvatan način upoznali sa kreditnim i raznim projektima pomoći organizovanim od strane EU. Na ovaj način, uspjećemo da posjetiocima pružimo unikatan ukus Durmitora, a da poljoprivrednicima obezbijedimo stabilno tržište, i sačuvamo od zaborava proizvode po kojim je ovaj region poznat”, kazala je Dakić.

On je saopštila da će osnovni nosilac reformi turizma biti Lokalna turistička organizacija, “kojoj je potrebna reorganizacija, a prvenstveno nova zgrada.”

“Kao prvi objekat sa kojim se posjetioci susreću, neugledni objekat LTO više liči na trafiku, nego na servisno-informativni centar koji goste treba da zadrži na Žabljaku, a lokalnim privrednicima pomogne u produženju sezone. Iz kapitalnog bužeta planiraćemo sredstva za izgradnju nove zgrade LTO, koja bi bila reprezentativna i na koju bi građani bili ponosni. U istraživanjima koje smo sproveli, naišli smo na problem sa kojim su se susretale dosadašnje uprave ove organizacije, a to je finansiranje.Iako je svake godine posjeta „rekordna“ i noćenja se računaju u stotinama hiljada eura, naplata boravišne takse se računa samo stotinama eura, uglavnom zbog nerada, nemara i neredovnih kontrola.  Boravišna taksa je jedan od osnovnih vidova finansiranja LTO, i sredstva bi umjesto na gorivo, telefone i troškove reprezentacije trebalo uložiti u kreiranje sadržaja, info pamfleta i besplatnih mapa Durmitora. Demokrate će, na primjeru i iskustvu kotorske LTO,  višestruko pospješiti naplatu boravišne  takse i sredstva preusmjeriti u unapređenje turističke sezone. Zaposlićemo kvalitetan kadar koji će na pravi način moći da iznese sezonu, i koji će raditi za sve građane, a ne samo za odabrane i politički podobne. Revizija privatizacija svih hotela biće jedan od prioriteta nove vlasti. Prodati u bescijenje i decenijama ostavljeni zubu vremena, umjesto da primaju goste, poslužili su kao sredstva za malverzacije i pranje novca. Kroz razne projekte i saradnju sa unijama privrednika, privući ćemo investitore  koji će u  Žabljak ulagati, a ne sa Žabljaka odnositi. Ukratko, kroz naš program, uradićemo sve što naši prethodnici u neznanju nijesu mogli, uspjeli, umjeli, a to je ponovno zauzimanje mjesta na turističkoj mapi Evrope i svijeta, koje su godine nepočinstva DPS-a uspjeli da nam oduzmu”, zaključila je Dakić.

1 komentar

  1. Can I simply say exactly what a relief to locate a person that actually knows what theyre referring to over the internet. You definitely understand how to bring a difficulty to light making it important. More and more people have to check this out and appreciate this side in the story. I cant believe youre less well-known since you certainly hold the gift.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com