Ivan ima svoju firmu koja vrijedi milione evra, a on i dalje živi sa roditeljima i nema svoj automobil (VIDEO)

Javnost u Hrvatskoj upoznala je Ivana Mrvoša, momka iz Dalmacije, kao pobjednika preduzetničkog kampa kroz njegov projekat svijetlećih LED stolica namijenjenih ugostiteljskim objektima. Četiri godine posle stolice su evoluirale u pametne solarne klupe, za koje ponude stižu iz cijelog svijeta. Mrvoša je nominovan za godišnju listu “35 Innovators under 35” koju sastavlja MIT, jedan od najuglednijih svjetskih univerziteta, prilog o njemu emitovao je Si-en-en, a njegova kompanija “Include” procijenjena je na više od 4,5 miliona evra.

Nakon što su im prostorije koje im je ustupila opština Klis postale pretijesne, Mrvoš je pronašao objekat u Solinu u kojem su sad na ukupno 1.400 kvadratnih metara raspoređeni proizvodnja i kancelarije u kojima su odjeljenja razvoja, tehničke podrške, prodaje i finansija. Za njega danas rade 32 stručnjaka, orijentisali su se uglavnom na izvoz, a prošlogodišnja dokapitalizacija u sklopu koje je za 465 hiljada evra investitorima prepustio 10 posto vlasništva pomogla je da stabilizuje poslovanje.

Pametne solarne klupe trenutno su instalirane u 27 država širom svijeta, a Ivanove proizvode kupuju veoma poznate svjetske kompanije. Iako rast prodaje kroz protekle tri godine opisuje kao zadovoljavajući, ipak nije na nivou koji oni očekuju.

– Prosječno po godinama u broju prodatih klupa rastemo za više od 200 odsto, a u prihodima za otprilike 350 odsto. Za 2018. godinu naša očekivanja se kreću od 800 do 1.000 isporučenih klupa, iako je teško napraviti kvalitetnu procjenu, jer se radi o novom proizvodu i u potpunosti novom tržištu koje čak i mi djelimično stvaramo – rekao je Mrvoša, piše slobodnadalmacija.hr.

Mladog preduzetnika su u početku okruživali isključivo njegovi vršnjaci, a u poslednje vrijeme pridružio mu se i iskusniji kadar.

– Klupe će nam biti u fokusu još godinu, dvije, nakon čega će “Include” izbaciti novi proizvod koji će biti namijenjen istom tržištu. Potom slijedi potpuna stabilizacija poslovanja kompanije koja će tada biti stara već šest godina. Tek nakon toga moguće je da se odlučim da prodam firmu, isplatim sve investitore i krenem sa nekim potpuno novim projektom – otkrio je mladi investitor.

Iako njegova kompanija vrijedi milione, Mrvoša još uvijek živi u roditeljskoj kući, a nema ni sopstveni automobil.

– Najbolja investicija u protekle tri godine bila mi je kupovina novog kreveta. Naravno da sam nakon investicije mogao da izvučem sebi novac kroz bonuse ili ko zna šta, ali to nisam ja. Ovu kompaniju nisam pokrenuo zbog novca, već zbog toga što želim da stvaram nevjerovatne proizvode koje će koristiti ljudi širom svijeta – priznao je Mrvoša.

(dijaspora.news/slobodnadalmacija.hr)

loading...
Tagovi

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button
Close
Close