Home / ŽIVOT + / Horoskop / Danas je PETAK 13: Prema vjerovanjima, ove stvari NIKAKO ne smijete da radite!

Danas je PETAK 13: Prema vjerovanjima, ove stvari NIKAKO ne smijete da radite!

Petak 13. je, mnogi u to vjeruju, dan kada će vas garantovano zadesiti neka nesreća! I zbog toga postoje i običaji u narodu kojima se tjera zla kob tog dana.

 

Numerologija smatra da je 13 simbol nesreće, i to zato što dolazi poslije broja 12 koji je simbol savršenstva i cjelovitosti.

Zbog toga već vjekovima postoji nekoliko vjerovanja koja su raširena u cijelom svijetu.

– Prema legendi, ako je 13 osoba okupljeno na večeri, jedna od njih će umrijeti u roku od godinu dana. Zato neki restorani u Parizu nude iznajmljivanje “profesionalnog 14. gosta” na večerama.

– Na ovaj dan nikako ne treba mijenjati krevet jer vas čekaju ružni snovi. Uz to, ne treba kretati na put niti započinjati bilo kakav novi posao.

– Kišobran ni slučajno ne otvarajte u zatvorenom prostoru jer ćete se gadno posvađati sa najmilijima.

– Inače važi pravilo da vam za razbijeno ogledalo sljeduje sedam godina nesreće. Ali ako ga razbijete baš na ovaj dan, nesreća će vas pratiti cijelog života.

– I, naravno, ne prolazite ispod merdevina. Ovo vjerovanje ima korijene u ranom hrišćanstvu. Naslonjene merdevine formiraju trougao sa zidom i tlom, što predstavlja Sveto trojstvo. Baš iz tog razloga, ono nikad ne smije biti narušeno vašim prolaskom kroz njega.

Izvor: zena.blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *