Home / ŽIVOT + / Alternativa / Ako imate ovakvu šifru na iPhoneu – odmah je promijenite

Ako imate ovakvu šifru na iPhoneu – odmah je promijenite

Ako i dalje koristite PIN kod koji čini 6 brojeva, ili manje, to bi obavezno trebalo da promijenite.

Policija iz svih država SAD se trka ko će prije da kupi novu, i relativno jeftinu, tehnologiju pod nazivom GrayKey koja može da otključa svaki iPhone.

Foto: Pixabay.com/Dobro razmislite o šifri koju koristite.

Nova tehnologija može da određene šifre provali za samo 2 sata, dok joj je za šestocifreni PIN potrebno 3 dana, sudeći po neimenovanom izvoru. Naravno, do ove tehnologije može da dođe svako ko je spreman da plati određenu sumu novca, a ne samo policija.

Kako bi zaštitio korisnike od ovakvih napada, Apple je proteklih godina napravio nekoliko promena.

Prvo, svaki iPhone zahteva šifru od 6 cifara, ali osobe koje su vraćale bekapovan sadržaj na novi iPhone možda i dalje imaju četvorosifren PIN.

Drugo, nakon nekoliko pogrešnih pogađanja šifre, iPhone je programiran da stavlja vremensku bravu koja na određeno vrijeme zabranjuje da se ona pogađa.

I na kraju, postoji čak i podešavanje koje možete da uključite i koje će obrisati sve podatke sa telefona nakon 10 neuspijelih pokušaja unošenja PIN koda.

Foto: Apple/Osigurajte se da niko ne može da dođe do vaših podataka na vreme.

Ipak, nova tehnologija bez problema može da provali šestocifreni PIN, i zato stručnjaci preporučuju da bi šifre trebalo da imaju između 9 i 12 karaktera i da uključuju brojeve i slova.

Kako biste dobili ideju koliko je vaša šifra zapravo ranjiva, Metju Grin, kriptograf sa Džon Hopkins instituta za informatičku bezbjednost odlučio je da se igra brojevima i pokaže koliko je potrebno vremena da se određene šifre provale uz pomoćnove tehnologije:

– 4 cifre – 13 minuta;

– 6 cifara – 22.2 sata;

– 8 cifara – 92.5 dana;

– 10 cifara – 9.259 dana.

Uprevodu, za razbijanje šifre od 10 nasumičnih karaktera potrebno je 25 godina.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com