,,Legalizacija u Podgorici sredstvo za ucjenu građana” - Volim Podgoricu

,,Legalizacija u Podgorici sredstvo za ucjenu građana”

Član predsjedništva DNP-a i odbornik u Skupštini Glavnog grada Zoran Lakušić kazao je da su postojeće cijene za legalizaciju su veoma visoke i enormno su veće nego u okruženju.  On smatra da lokalna vlast ucjenjuje građane ovim projektom.

Njegovo saopštenje prenosimo integralno

Na teritoriji Podgorice  nalazi se najveći broj nelegalno izgrađenih objekata, a postojeće cijene za legalizaciju su veoma visoke i enormno su veće nego u okruženju. Pri tom se na nedopustiv način ucjenjuju građani da moraju da plate legalizaciju, jer ih u suprotnom od strane vlasti očekuju sankcije.

Očigledno je da će legalizacija skupo koštati građane, a ne i one koji su podsticali divju gradnju, a koji od izbora do izbora postoju sve bogatiji. Zato su opravdani protesti građana Podgorice iz nelegalnih naselja koji su nezadovoljni cijenama za legalizaciju objekata i zbog toga što nisu ja­sno de­fi­ni­sa­ni kri­te­ri­ju­mi za ka­te­go­ri­za­ci­ju ne­le­gal­nih obje­ka­ta. Jer se ovo bitno životno pitanje građana beskonačno zloupotrebljava za predizbornu ucjenu  najmanje 40.000 građana u Podgorici.

Skupština Glav­nog grada Podgorica je donijela od­lu­ku o na­kna­di za ko­mu­nal­no opre­ma­nje gra­đe­vin­skog ze­mlji­šta za bes­prav­ne objek­te,  kojom su građani dobili nove dodatne  namete. Na osnovu te odluke u Podgorici je daleko najskuplja legalizacija u regionu, ako se ima u vidu, da legalizacija u Hrvatskoj košta od 70 do 3.000 eura, zavisno od veličine i vrste imovine i vrste plaćanja. Dok legalizacija kuće u Srbiji od 100 kvadrata iznosi 25.18 evra. Makedonija je takođe usvojila novi zakon, u pokušaju da legalizuje oko 300 hiljada  građevina, za jedan euro po kvadratnom metru, što se može platiti  u dvanaest rata. Ovakvom odlukom gradski vlastodržci narušavaju  princip jednakosti i socijalne odgovornosti.

Postavlja se pitanje kako će socijalne ranjive kategorije podnijeti ovaj namet aktuelne vlasti. Umjesto da se oprezuju oni koji su stekli nelegalnim poslovima na milione evra, teret finasijske krize u Crnoj Gori prenosi se na najsiromašniji dio stanovništva. Gradska vr­hu­ška je stvo­ri­la di­vlju grad­nju i ho­će i sa­da na njoj da pro­fi­ti­ra. Naravno, svima je jasno da je zahvaljujući neodgovornoj politici DPS-a, ne­le­gal­na grad­nja to­li­ko uze­la ma­ha u Podgorici, da je lo­gič­no da se mora le­ga­li­zo­va­ti. Žele pritom da se predstave kako to rade za dobro gradjana,  i ako su upravo oni izazvali ur­ba­ni­stič­ki ha­os u Glavnom gradu.

Najviše koristi od legalizacije divlje podignutih objekata, ima će svakako DPS, jer su svima poznate zlo­u­po­tre­be ove partije pred izbore , nad lju­di­ma ko­ji ima­ju ne­le­gal­ne objek­te. Prećutno su dozvoljavali  da se po pravilu, nekoliko mjeseci u oči izbora  dopušta gradnja novih objekata, kao i dogradnja na postojećim, da se prodaje i uzurpira  državna imovina. To je jedna neodgovorna vlast koja je u prethodnih 28 godina, sve to namjerno radila, da bi i na kraju profitirala na osno­vu svog nečinjenja.

Kako je divlja gradnja pupčanom vrpcom vezana za vladavinu ovog režima, i postala je sredstvo za ucjenu građana za vrijeme svih do sada održanih izbora, to je rješavanje ovog problema trebalo  biti davno riješeno. Bez obzira na dokaze da su divlji graditelji igrali presudnu ulogu u svim izbornim  krađama aktuelnog  režima, bilo da se radi o tajkunima ili onima koji su lošeg imovnog stanja,vlast je  bila dužna da svima koji su divlje sagradili objekte na poznatim lokacijama u bližoj okolini grada, omogući legalizaciju po povoljnim uslovima  kao u zemljama regiona, kao što je dužna obeštetiti bivše vlasnike zemljišta u Park šumi Zagorič, ali i na svim ostalim lokacijama gdje se nesporno dokazuje vlasništvo nad zemljištem.

Očigledno je da neodgovorno ponašanje državnih i gradskih organa prema problemu nelegalne gradnje, treba da plate isključivo stanovnici Park šume u Zagoriču.

Nad  kojima se svakog mjeseca demonstrira sila i sije strah da će im se oduzeti kuće, jer nisu u mogućnosti platiti  nadoknadu za zemljište koja za pojedine mještane iznosi preko 30.000 evra, a pritom moraju platiti novi namet na vijalet, komunalno opremanje.

Donijeta odluka pred­sta­vlja politički po­tez vla­sti, ko­jom se da­je na­da gra­đa­ni­ma ko­ji su iz nu­žde sa­gra­di­li ku­će da im se objekti neće srušiti, ali naj­ve­ću ko­rist će ima­ti aktelna vlast. Vla­sni­ci di­vljih obje­ka­ta su u stra­hu od ru­še­nja, i na le­ga­li­za­ci­ju gle­da­ju kao na ne­ku po­moć od strane DPS-a. To se radi planski , u svr­hu kupovine ljud­skih du­ša. Zato su so­ci­jal­nu ne­le­gal­nu grad­nju na­ža­lost, ta­ko­đe, pod­sti­ca­li kao je­dan vid pred­iz­bor­nih pri­ti­sa­ka na gra­đa­ne.

Di­vlja grad­nja je u principu  korisna za sva­ku vlast i ona je smi­šljena da bi se režimski vrh mo­gao po­na­ša­ti kao vla­snik i kroz me­ha­ni­zme dr­ža­ve fak­tič­ki upra­vlja­ti imo­vi­nom svih, a isto­vre­me­no mešetariti na iz­bo­ri­ma po­ka­zu­ju­ći se­be kao vlast ko­ja dr­ži do svo­jih gla­sa­ča.

Ova vlast ništa ne radi slučajno, jer su prevare, mahinacije i zloupotrebe usavršili do savršenstva. Zato ne čudi teatralni nastup gradonačelnika Slavoljuba Stijepovića u liku dobročinitelja, koji je  putem amadmana  ponudio jeftiniju legalizaciju divlje podignutih objekata pred gradske izbore. Tim činom je htio da pokaže kako navodno vodi računa o socijalno ugroženim kategorijama, kao bih ucenjivao i pridobijao da glasaju vladajuću partiju, ne bi li još jedan mandat ostao na mjestu gradonačelnika. No on je pri tom vodio i te kako računa i o onima koji imaju novca, koji su zahvaljujući nelegalnoj gradnji ostvarili ekstra profit.

Besmisleno je oče­ki­va­ti da će aktuelna gradska vlast, ko­ja je poharla i uni­štila pro­sto­r u Podgorici,  dozvoliti kvalitetno rje­ša­va­nje pro­ble­ma ve­za­nog za oko 16430 ne­le­galnih objekata ili prosječno 78.48 m2 po objektu u osnovi.

Odluka o na­kna­di za ko­mu­nal­no opre­ma­nje gra­đe­vin­skog ze­mlji­šta za bes­prav­ne objek­te  u re­al­no­sti ne­će da­ti po­treb­ne re­zul­ta­te, i neće se moći primjeniti na terenu. Jer ona ne daje  od­go­vor na pi­ta­nje na ko­ji na­čin će bi­ti tre­ti­ra­ni raz­li­či­ti ti­po­vi ne­le­gal­ne grad­nje.

Najveći broj divljih graditelja iz sopstvenih sredstava je doveo vodu ,struju i napravio puteve.Ne po­sto­je ja­sno de­fi­ni­sa­ni kri­te­ri­ju­mi i pro­ce­du­re za od­lu­či­va­nje u kon­kret­nim slu­ča­je­vi­ma. Pošto je aktelna vlast svjesno podsticala divlju gradnju, trebala je da na sebe preuzme svu odgovornost i omogući legalizaciju objekata, kako je to urađeno u regionu. Zato je Demokratski front u svom Izbornom programu za Podgoricu predložio da se legalizuju svi stambeni objekti, osim na lokacijama predviđenim urbanističkim planovima višeg reda.

Za porodice koje žive u nelegalno izgrađenim objektima, pod uslovom da je neto površina objekta max 30m2 po članu domaćinstva, a koji imaju samo jedan nelegalno sagrađeni objekat na teritoriji države, da legalizacija bude besplatna. Za vlasnike nelegalno podignutih objekata koji imaju višak stambenog prostora i bave se izdavanjem objekata, podrazumijeva se plaćanje zakonom utvrđene nadoknade u više godišnjih rata. Glavni grad bi bio obavezan da do ovih naselja dovede svu potrebnu komunalnu infrastrukturu (vodu, kanalizaciju,puteve i osvetljenje).

Takođe, bi bio u obavezi da urbanizuje sva ova naselja i uklopi ih u DUP, sa obavezom da se osim komunalne infrastrukture (izgradi mjesne centre,ambulante,apoteke,PTT i sl.).Pri tom se ne smiju legalizovati veliki stambeni, poslovni i drugi objekti prije provjere da li je postojala korupcija i kriminalno udruživanje, kroz ovakve objekte i da se ne dozvoli zatiranje tragova kriminalnog i nezakonitog djelovanja.

Demokratsk front je nudio i dalje nudi pošteno, humano i urbano rješenje problema nelegalne gradnje, na principima kako je to regulisano u regionu. Pri tom sa gnušanjem odbacuje model ucjena, prevara, korupcije i manipulacija kojima se već 28 godina služi vlast DPS-a.

Posle promjena koje moraju uslijediti mnogi će se naći na udaru zakona zbog uništenja i razbijanja  prostora Podgorice, a građanima će se omogućiti legalizacija kako je to regulisano u regionu.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com