Home / ŽIVOT + / Alternativa / TEST Točak života: Otkriva ono najvažnije o vama za samo jedan minut!

TEST Točak života: Otkriva ono najvažnije o vama za samo jedan minut!

Točak života je najkraći lični test koji koriste mnogi psiholozi i life coach treneri, a genijalan je alat za brzi vizualni prikaz kako vam ide u 8 najvažnijih aspekata života.

Test traje oko 1 minutu, a vizualno će vam pokazati koliko glatko ide vaš točak života, odnosno koliko ste izbalansirani, koje su vam jake strane, a na čemu trebate više raditi u životu.

Život svakog čovjeka sastoji od 8 najvažnijih segmenata: ljubav (u romantičnom smislu), karijera (poziv, kreativni i intelektualni napredak), ličnii razvoj (psihološki razvoj, emocije, duhovnost), zdravlje, odnosi (prijatelji, porodica), hobi, zabava i relaksacija, životni stil (stanovanje, blagostanje, kvalitet života i okolina), novac…

Svi znamo koliko je važno održavati ravnotežu u svim pravcima života, inače dolazi do akumuliranja stresa, potiskivanja, negativnih emocija što s vremenom može dovesti do problema u odnosima, depresije i bolesti.

Kako raditi ovaj test?

Uzmite list papira i precrtajte (ili isprintajte) sliku koju vidite ispod:

Ocijenite svoje zadovoljstvo svakim ovim segmentom života za protekli period života (mjesec, 6 mjeseci, godina,…) na skali od 1 do 10.

Nakon toga spojite tačke (ocjene) linijom po točku života i pogledajte koji oblik ste dobili.

Jeli to veliki pravilni krug, kocka ili neki mali čudni oblik?

Dakle, dobićete vizualno svoj lični “točak života”, a zajedno s njim i razumijevanje na što trebate pokloniti više pažnje. Očito, teži se dobiti što pravilniji i veći krug.

Ne očajavajte ako kod vas ni u jednoj skali nema ocjene 10 ili ako niste dobili veliki pravilni krug, već neku malu kocku ili bilo što. To je tek početak vašeg boljeg života.

Psiholozi uvjeravaju da redovnim analiziranjem na ovom točku, odnosno osvještavanjem kvalitete svih 8 aspekata vašeg života, možete napraviti brz napredak i da će vaš “točak života” postati okrugliji, veći i vrtit će baš kao podmazan.

Radite ovu vježbu svaki mjesec kako bi vizualno pratili svoj napredak.

Probajte!

atma.hr

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com