Tužilaštvo formiralo predmet o Aleksi Bečiću - Volim Podgoricu

Tužilaštvo formiralo predmet o Aleksi Bečiću

Osnovno državno tužilaštvo provjeravaće da li je lider Demokrata Aleksa Bečić plagirao magistarski rad, a odluku o formiranju predmeta povodom ovog slučaja donijelo je nakon što je izvršni direktor NVO Centar za akademski integritet Mitar Đukanović juče podnio prijavu i dostavio dokumentaciju, saznaju Dnevne novine.

Prema informacijama Dnevnih novina, za očekivati je da se tužilaštvo danas oglasi i zvanično saopšti odluku da je pokrenulo postupak tokom kojeg će se baviti provjerom navoda iz krivične prijave i ponuđenih dokaza.

Formiranjem predmeta u slučaju navodnog plagiranja magistarskog rada lidera Demokrata Tužilaštvo demantuje navode ove partije iz koje je juče saopšteno da je “Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici objavilo da ne postoji osnovana sumnja da je lider te partije Bečić izvršio krivično djelo plagiranja naučnog rada, i da shodno tome, neće pokrenuti postupak protiv njega”.

Đukanović je, nakon što je predao krivičnu prijavu protiv Bečića, kazao novinarima da je lider Demokrata prepisivao od nekoliko autora koje je NVO na čijem je centru kontaktirala.

“Priča se svodi na plagiranje. Očekujem od nadležnih da reaguju po pravdi. Juče smo predali prijavu i Sudu časti Univerziteta Crne Gore. Nažalost, ovo je pošlo u političku priču, a stvar je nauke… Bečić nije prepisivao samo od autorke Mice Kozlik već i od drugih autora koje smo kontaktirali o čemu ću vas naknadno obavijestiti”, rekao je Đukanović novinarima.

Zbog ovog slučaja, najavljena je i kontratužba.

Demokrate su najavile da će tužiti ovu NVO Centar i to Vrhovnom državnom tužilaštvu zbog, kako tvrde, gole neistine sračunate s ciljem da nanese ličnu i političku štetu Aleksi Bečiću i Demokratama.

U utvrđivanju činjenica da li je riječ o plagijatu, nezaobilazan je Univerzitet Crne Gore, odnosno Ekonomski fakultet na kojem je Bečić magistrirao 2015. godine. Zasad od Univerziteta nema nikakve najave da će se baviti provjerom navoda Centra za akademski integritet. Bečićev mentor i profesor na Ekonomskom fakultetu Milan Lakićević kazao je ranije da jedino Univerzitet Crne Gore može da utvrdi da li je rad Alekse Bečića plagijat ili ne.

Dnevne novine

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com