Home / PG INFO / Aktuelno / PODGORICA: Veliki muzički SPEKTAKL u najavi!

PODGORICA: Veliki muzički SPEKTAKL u najavi!

Povodom velikog jubileja 55 godina kompanije “13. jul Plantaže” organizuju veliki svjetski muzički spektakl, koncert Gorana Bregovića i simfonijskog orkestra Crne Gore pod naslovom “Tri pisma iz Sarajeva”. Koncert će se održati 13. juna od 20 I 30 h na Ćemovskom polju.

Danas je u obilazak lokacije predvidjene za održavanje Koncerta i posjetu Kompaniji “13. Jul Plantaže” boravio ovaj svjetski umjetnik sa svojim timom. U ime kompanije Plantaže Bregovića je primio Veselin Đurišić, direktor prodaje i marketinga, koji je najavio ovaj veličanstveni dogadjaj kazavši da će taj spektakl u punom svjetlu obasjati veliki jubilej 55 godina kompanije “13 jul Plantaže”.

Muzički projekat „Tri pisma iz Sarajeva“ je inspirisan trima religijama – Hrišćanstvom, Islamom, Judaizmom i različitim načinima na koji se svira violina u svakoj od tih kultura – klasičnim, orientalnim i klezmerskim. Spajajući ove potpuno različite muzičke tradicije u cjelinu „Tri pisma iz Sarajeva“ šalju poruku mira, uzajamnog razumijevanja i predstavljaju kulturne razlike kao nešto što bi trebalo da cijenimo, umjesto da se sa njima borimo.

O uspjehu albuma govori činjenica da se već našao na prvom mjestu najprodavanijih CD-ova u world music kategoriji na teritoriji SAD-a! On je takođe među prvih 100 najprodavanijih albuma na popularnom digitalnom servisu iTunes.

Sarajevo, Bregovićev rodni grad, predstavlja metaforu svjedoka jednog i drugog – zajedničke mirne koegzistencije uprkos razlikama, ali i užasnih konsekvenci zbog njih. Album od 11 pjesama na kojima je Bregović sarađivao s mnogobrojnim umjetnicima iz više država, predstavljajući različite kulture i religije. Tu se između ostalih pjevača i instrumentalista pojavljuju svjetski poznati Rašid Taa (Rachid Taha) iz Alžira, Asaf Avidan iz Izraela i Bebe iz Španije.  Da podsjetimo, prethodni Bregovićev album „Šampanjac za Cigane“ se borio protiv diskriminacije manjina i naglašavao njihov doprinos svijetu, on ni ovaj put sa svoja „Tri pisma iz Sarajeva“ ne ostaje ravnodušan na globalna dešavanja. “Mislim da Bog u okviru svog radnog vremena uopće nije predvidio da nas nauči kako da živimo zajedno. To je nešto što ćemo morati da naučimo sami”– kazao je Bregović.

Check Also

AFERA ,,KOVERTA”: Stijepović saslušan u Specijalnom tužilaštvu 

Od sada Vas omiljeni portal Volim Podgoricu i na android aplikaciji. Instalirajte odmah i uživajte …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *