Home / NOVOSTI / Čovjek nevin proveo 19 godina u zatvoru, evo kako je reagovao kad je oslobođen (VIDEO)

Čovjek nevin proveo 19 godina u zatvoru, evo kako je reagovao kad je oslobođen (VIDEO)

Omaz Komenda zaplakao je od olakšanja kada su ga sudije proglasili nevinim, nakon što je proveo 18 godina u zatvoru optužen za silovanje i ubistvo.

Ponovni pregled dokaza uz pomoć forenzičarskih testova pokazao je da Komenda nije mogao počiniti zločin za koji je optužen na Novu godinu 1997. u Poljskoj.

Komenda (42) je pušten iz zatvora u martu, nakon što je njegov slučaj ponovo razmotren kada su roditelji 15-godišnje žrtve posumnjali u njegovu krivicu. Mediji su objavili snimak trenutka kada su ga sudije oslobodile.

“Posljednjih 18 godina sam se pitao što sam skrivio da mi se život pretvorio u pakao. Cijelo to vrijeme prema meni se postupalo kao prema smeću”, rekao je Komenda nakon oslobađanja.

“Toliko su me tukli da bih priznao i da sam ubio papu”

Petnaestogodišnja djevojčica silovana je i ubijena u jugozapadnoj Poljskoj tokom proslave Nove godine 1997. Novi forenzički testovi pokazali su da Komenda nije imao veze sa zločinom i otkrili greške u skupljanju dokaza te nemaran pristup izjavama svjedoka.

Komenda je zatvoren sedam godina nakon zločina, uprkos činjenici da je 12 ljudi potvrdilo kao ida se u to vrijeme nalazio više od tri kilometra dalje od mjesta zločina.

Kada je uhapšen sarađivao je sa policijom, ali rekao je da su mu prijetili i tukli ga: “Toliko su me tukli da bih priznao i da sam ubio papu”.

Njegov slučaj šokirao je Poljsku.

Poljski ministar pravde izjavio je da njegovo oslobađanje pokazuje da greške pravosudnog sistema mogu biti ispravljene

Komendin advokat rekao je da će tražiti više od dva miliona zlota odštete zbog nepravedne osude i zatvorske kazne.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com