10 ex-YU festivala koje ne smijete da propustite - Volim Podgoricu

10 ex-YU festivala koje ne smijete da propustite

Sezona festivala je na pomolu, a vi treba da odlučite gde ćete ići ovo leto. Ekonomska situacija u zemlji u kojoj živite vam ne dozvoljava da se uputite na „turneju“ i obiđete sve što bi možda i hteli da vidite. Mi smo probali da napravimo spisak od 10 festivala na kojima se može čuti gitarski zvuk, a koje smatramo da su najvredniji za posetiti ove godine, pa vam možda i pomognemo da se odlučite za destinaciju (ili više) ovog leta.  Ni mi sami ne znamo gde ćemo moći da odemo ove godine, jer nismo na budžetu niti sponzora, niti nekoga od dole nabrojanih, ali razmišljamo debelo. Podelili smo sa vama par informacija o svakom festivalu, a vi ako želite da saznate više, na sajtovima festivala se možete informisati više o svemu. Festivali nisu poređani po rangu, alfabetu, datumu održavanja jer ih je međusobno jako teško uporediti. Jedini kriterijum jeste da je održano bar pet izdanja do sada. Svaki od njih je vredan vaše pažnje, jer na istim možete videti sijaset odličnih bendova.

METALDAYS, Tolmin, Slovenia
20-28. jul

Najveći metal festival na prostoru bivše Jugoslavije. Kada bi morali da vam ukratko objasnimo zašto baš Metaldays, sigurno bi njihova krilatica „What Else Matters?“ bila jedna od rečenica čime bi trebalo da vas ubedimo da posetite ovaj festival. Pet dana, tri stedjža, preko 100 metal bendova, dve reke, dve plaže, fenomenalan kamp su samo najvažnije stvari koje vredi pomenuti. Za prosečnog metalca više nego dovljno. Pored sjajnog izbora bendova, moramo pomenuti i prirodne lepote Tolmina i okoline.

INMUSIC, Zagreb, Hrvatska
25-27. jun

InMusic je sve ljubitelje gitarskog zvuka ove godine obradovao nastupom legendarnih Alice In Chains, Nick Cave & The Bad Seeds, Queens Of The Stone Age, Interpol, Portugal. The Man, David Byrne, The Kills i mnogih drugih. Festival se održava na Ostrvu hrvatske mladeži (jezero Jarun) od 2006. godine, a do sada je trajao dva ili tri dana uglavnom bazirajući svoj lineup na imenima iz sveta rock, metal, indie rock i sveta elektronikske muzike. Više informacija možete naći na zvaničnom sajtu festivala.

ARSENAL FEST, Kragujevac, Srbija
21-23. jun

Arsenal Fest je pravi dokaz da dobar festival možete napraviti i van Beograda i Novog Sada, gde je, da se ne lažemo, centar svih dešavanja. Takođe, ove godine su se potrudili da dovedu odlična imena svetske sene, tako da na Kneževom Arsenalu možete videti bendove kao što su Dub Inc, Editors, The Kills, Markey Ramone, Texas, Morcheeba i pravo osveženje za festivalsko podneblje naših prostora – Enter Shikari. Na festivalu će i ove godine nastupiti veliki broj bendova iz regiona, a više informacija o cenama ulaznica i ostalom možete naći na sajtu www.arsenalfest.rs.

EXIT FESTIVAL, Novi Sad, Srbija
12-15. jul

Da se razumemo, ne možemo nikako da preskočimo najveći festival od svih ovde pomenutih. I namerno ih nismo stavili na prvo mesto. Exit je ponovo pokupio titulu „Best Major Europian Festival“ i to sa punim pravom. Ne treba da vam pričamo ni gde ni kada se održava. Ne treba da vam pominjemo ni koliko bina ima, ni ko sve nastupa, jer svi to već znaju odavno. Sigurno je da ćete na svim binama imati priliku da vidite najbolje izvođače koje su u tom periodu mogli da dovuku u ovaj deo Evrope. Jedno je sigurno – vidimo se na Tvrđavi u Petrovaradinu. Ne treba ni da vam pišemo koji je njihov sajt, ali evo, za svaki slučaj – www.exitfest.org.

LAKE FEST, Nikšić, Crna Gora
9-11. avgust

Ako u muzičkom svetu pomenete Nikšić, prva asocijacija velike većine je Lake Fest koji se održava nadomak jezera Krupac. Do sada je održan sedam puta i od velikih imena tamo smo mogli da vidimo Manu Chao, Guano Apes, Laibach, kao i veliku većinu regionalnih izvođača. Festival je takođe poznat i po odličnom kampu i čuvenoj pozitivnoj atmosferi u istom koja ne jenjava tokom celog festivala. Ove godine Lake Fest će se održati od 9. do 11. avgusta, dok lineup još uvek nije poznat. Sigurni smo da vas čeka odličan provod, a više informacija će uskoro biti dostupno na sajtu festivala.

PUNK ROCK HOLIDAY, Tolmin, Slovenia
6-10. avgust

Sve što ste hteli da znate o aktuelnoj punk sceni, a plašili ste se da pitate. Bukvalno. PRH je festival kakav sigurno nećete moći da nađete nigde u širem okruženju. Em punk bendova koliko vam duša želi, em brutalno okruženje na ušću Tolminke u Soču. Svake godine se desi više zaniljivih nastupa koji se zapravo dogode samo na PRH festivalu, pa je to razlog više ukoliko volite punk muziku da se nađete na ovom mestu početkom avgusta. Više informacija možete pronaći na www.punkrockholiday.com.

OK FEST, Tjentište, Republika Srpska
6-8. jul

Iako će ove godine biti održan tek peti put, OK Fest pretenduje da postane jedan od bitnijih festivala, sve zahvaljujući odličnom lineupu i još boljoj lokaciji. Veliki istorijski značaj Nacionalnog parka Sutjeska, kao i prelepa priroda koja se može videti u tom okrugu daju ovom festivalu veliku prednost da privuče publiku koja vapi za ovakvim mestima. Još ako tome pridate da možete videti veliki broj regionalnih bendova i stranih izvođača, na pravom ste mestu. Više informacija o festivalu možete naći na www.okfest.net.

DEMOFEST, Banja Luka, Republika Srpska
19-21. jul

Kada je u pitanju najveći banjalučki festival, jednu stvar ne možemo nikako da osporimo. Ovo je najozbiljniji festival bar što se tiče demo bendova. Demo bendovi na ovom festivalu dobijaju tretman od strane organizatora (a i publike) kakav veći deo festivala ne pruža ni svojim zvezdama. To je jedan od razloga zašto treba da odete na Demofest. Ako ništa drugo, bar da vidite kako se publika i organizatori ophode prema demo bendovima. To je za potpuno poštovanje. A naravno, tu je i revijalni program, sa kojim retko greše. Fun fact: za nastup na Demofestu ove godine se prijavilo čak 458 (četiri stotine pedeset i osam) bendova iz ex-YU regiona! Više informacija o festivalu na Kastelu možete pronaći ovde.

NISVILLE JAZZ FESTIVAL, Niš, Srbija
3-12. avgust

Najveći internacionalni jazz festival u ovom delu Evrope traje još od 1995. godine, što je za potpuno poštovanje. Koncept festivala je od početka, osim na „tradicionalnijim” formama džeza, bio zasnovan pre svega na fuziji ovog pravca sa etno tradicijama različitih delova sveta a naročito Balkana. Najpoznatiji džez magazin na svetu, američki „Downbeat” je u opširnom prikazu festivala ocenio Nišvil kao festival koji na najbolji mogući način istovremeno promoviše džez kao pravac nastao na američkom kontinentu, muzičku tradiciju Balkana, ali i posebno spoj ta dva stila, čime je Nišvil umnogome doprineo predstavljanju balkanske muzike kao novog svetskog trenda. Ove godine, festival će trajati čak devet dana, a više o svemu možete pronaći na sajtu www.nisville.com.

SEASPLASH, Pula, Hrvatska
19-22. jul

Možda je Jamajka daleko, ali nešto najbliže tom doživljaju može se osetiti u Puli. 16. po redu izdanje Seasplash festivala održaće se na standardnoj lokaciji, tvrđavi Punta Christo, tik uz predivno more i još lepšu prirodu koja ga okružuje. Uz reggae, ska, dub i d’n’b zvuke gomila opuštenih i dobro raspoloženih ljudi pleše do ranih jutarnih sati. Ove godine je najavljeno nekoliko velikih imena koje predvode legende dub i reggae zvuka Mad Professor i U-Roy, zajedno uz britanske veterane Channel One i poznatog kanadskog producenta Dubmatixa. Od domaćih izvođača ove godine će se naći Kanda, Kodža i Nebojša. Ako želite da iskombinujete more i festival u isto vreme, Seasplash je neizbežan i najbolji izbor. Više informacija na www.seasplash-festival.com.

hardwiredmagazine.com

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com