PODGORICA: Povećano zagađenje vazduha tokom 11 dana - Volim Podgoricu

PODGORICA: Povećano zagađenje vazduha tokom 11 dana

Povećana zagađenja vazduha u Podgorici zabilježena su tokom jedanaest dana u aprilu, pokazuje izvještaj Agencije za zaštitu životne sredine Crne Gore.

“Jedanaest dana srednje dnevne vrijednosti koncentracija suspendovanih čestica PM10 tokom mjeseca aprila (21 dan validnih mjerenja) su bile iznad propisane granične vrijednosti“, navodi se u mjesečnom izvještaju.

PM10 su čestice u vazduhu, prečnika manjeg od 10 mikrometara, a njihova povećana koncentracija tokom zimskih mjeseci se najčešće pripisuje grejnoj sezoni i brojnim ložištima širom glavnog grada. Međutim, prošli mjesec, bio je najtopliji april od kad se vrše mjerenja.

Iz Agencije, loš kvalitet vazduha pripisuju saharskom pijesku.

“Maksimalna koncentracija PM10 čestica je izmjerena 12. aprila i iznosila je 188,31 mikrogram po metru kubnom. Istog dana je u Podgorici izmjerena i rekordna temperatura za ovaj dan za posljednjih 60 godina koja je iznosila 28 stepeni. Prema satelitskim podacima cijeli region Mediterana je bio pod velikim uticajem kretanja tople vazdušne mase iz sjeverne Afrike koja je sa sobom nosila i veliku količinu suspendovanog pustinjskog pijeska“, saopšteno je iz Agencije.

Propisana granična vrijednost za srednju dnevnu vrijednost PM10 čestica u vazduhu je 50 mikrograma po metru kubnom, a ova vrijednost se ne bi smjela prekoračiti više od 35 puta godišnje.

 (Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com