PODGORICA: “Kosovka djevojka” se danas vraća u Urgentni centar - Volim Podgoricu

PODGORICA: “Kosovka djevojka” se danas vraća u Urgentni centar

Direktorica KCCG Zorica Kovačević obećala je da će danas platiti restauraciju slike „Kosovka djevojka“, koje je bila na zidu hola Urgentnog centra, a koja je sređena prije mjesec.

Kovačević je rekla “Vijestima” da je KCC prije pet ili šest dana iz Centra za arheologiju i konzervaciju obaviješten da su radovi gotovi.

“Kosovka djevojka“ je iz hola Urgentnog uklonjena krajem decembra 2016. na zahtjev novog direktora Nermina Abdića. Slika je na tom mjestu bila četiri decenije.

Pomoćnik direktora Centra za arheologiju i konzervaciju Željko Kalezić rekao je u petak „Vijestima“ da je restauracija i konzervacija slike trajala dugo i da je napokon završena prije mjesec. Iako se vjerovalo da je u pitanju bakropis, kopija “Kosovke” je rađena na limu.

“Radovi su veoma dugo trajali i čekamo da vidimo kako će boja da reaguje na lim. Restauraciji smo pristupili vrlo profesionalno, imali smo ugovor sa KCCG, obavijestili smo ih da je sve završeno. Čekamo da se jave, plate i preuzmu sliku“, kazao je Kalezić.

Prema nezvaničnim saznanjima „Vijesti“, umjetničko djelo je KCCG dobio od Crvenog krsta bivše SFRJ prije 44 godine.

Sliku “Kosovka djevojka” naslikao je Uroš Predić prije 100 godina, a original se nalazi u Muzeju grada Beograda. Na slici, koja je bila jedan od simbola Crvenog krsta SFRJ, prikazana je djevojka koja vodom poji srpskog ratnika, ranjenog u Kosovskom boju. Prema informacijama sa sajta Muzeja, slikar je bio inspirisan prvom bolničarkom iz nacionalnog mita, a za motiv je odabrao izgled bojnog polja neposredno poslije Kosovske bitke.

Uklanjanje slike iz hola Urgentnog centra izazvalo je reakciju javnosti. Direktor Urgentnog centra Nermin Abdić u januaru 2017. godine kazao je „Vijestima“ da je slika premještena u sobu koja služi ljekarima i medicinskim sestrama za odmor, kao i da to nema političku, ili bilo kakvu drugu konotaciju.

Naglasio je da je sliku sklonio učinio isključivo da bi je sačuvao od vandalizma.

Pored “Kosovke djevojke“ u holu Urgentnog prije nekoliko godina postavljena je zahvalnica turskoj Agenciji za saradnju i koordinaciju TIKA, koja je pomogla njegovu rekonstrukciju.

TIKA je za rekonstrukciju Urgentnog centra donirala 750 hiljada eura, a navodno je postojala incijativa da se „Kosovka djevojka“ izmjesti.

Iz TIKA su „Vijestima“ ranije saopštili da nijesu zahtijevali da se slika ukloni iz hola i ne stoji pored zahvalnice. Rečeno je i da niko to od njih nije tražio.

  • 1.500 eura koštaće KCCG sređivanje i saniranje oštećenja na slici „Kosovka djevojka“, shodno ugovoru koji je ta ustanova potpisala sa Centrom za konzervaciju

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com