PODGORICA: ,,Dođite ranije da se družimo, jer film je samo dio priče” - Volim Podgoricu

PODGORICA: ,,Dođite ranije da se družimo, jer film je samo dio priče”

Četiri godine zaredom Džada Film Fest osvježava podgoričke ulice besplatnim projekcijama filmskih klasika, a prije svega par dana objavljen je i konačni datum ovogodišnjeg održavanja – od 4. do 10. juna.

U tom periodu, publika će imati priliku da pogleda “Kad porastem biću kengur” (ponedjeljak, 4. jun u ulici Svetozara Markovića), “Volver” (utorak, 5. juna u City kvartu), “Mali princ” (srijeda, 6. jun u Dječjem parku u Moskovskoj ulici), “Dvije čađave dvocijevke” (četvrtak, 7. jun u ulici 27. mart), “Good bye Lenin” (petak, 8. jun u Moskovskoj ulici), “Turist” (subota, 9. jun u ulici Velimira Terzića) i “Ta divna splitska noć” (10. jun na trgu Nezavisnosti).

O odabiru ovogodišnjeg repertoara, novitetima, ali i samom nastanku ideje za Play su pričali Nina Lončar, osnivač Džada Film Festa i režiser Nikola Vukčević selektor festivala.

“Ideja ‘Džada Film Festa’ nastala je iz naše lične želje da gledamo filmove na otvorenom i da taj doživljaj podijelimo sa našim sugrađanima. Uživanje u filmovima na otvorenom mene prati još od djetinjstva.

Prva sjećanja su mi upravo vezana za ljetnji kino ‘Bačvice’ u Splitu, gradu u kom sam rođena i odrasla. Svakog ljeta, još kao sasvim mala, uspavljivala sam se uz filmsku muziku i dijaloge glumaca”, počinje razgovor Lončar i dodaje da samim tim ideja o “Džadi” nije slučajna.

“‘Link Creative Studio’, marketing agencija u kojoj radim, pokrenula je projekat prije tri godine, koji je nastao po uzoru na slične projekte u svjetskim metropolama. Smatramo da svaki pojedinac kako u profesionalnom smislu, tako i na ličnom planu može svojim radom i djelovanjem da mijenja stvari na bolje, otvara nove vidike mladima, kreira konceptualne sadržaje, koji podstiču i druge na akciju”, poručuje ona.

Na pitanje da li su u organizaciji zadovoljni onim u šta je Džada Film Fest izrastao do svog četvrtog izdanja, Lončar kaže:

“Prve godine su nas pitali da li će biti ‘Džade’ i sljedeće godine… ‘Džada’ pripada svim posjetiocima, sve dok su oni zadovoljni i mi smo, jer ovaj festival egzistira isključivo na osmjesima naših sugrađana”.

Nina Loncar

Ipak, kako ističe, organizatorska strana nosi sa sobom i breme odgovornosti.

“Kao organizatori imamo veliku obavezu da svake godine uvodimo novine, osvježavamo program i da se trudimo da publici predstavimo prvenstveno dobre naslove, ali i da ulice Podgorice zasijaju nekim drugim sjajem. Da, zadovoljni smo”, zaključuje ona uz osmijeh.

A jedan od noviteta ove godine je i dječji segment, pa će i najmlađa publika moći da pronađe film za sebe u repertoaru.

“‘Džada Film Fest’ je događaj koji posjećuju sve generacije, s obzirom na veliki broj mlađe populacije tokom prethodne tri godine postojanja festivala, odlučili smo da ove godine uvedemo i program koji nosi naziv ‘Džada Junior’. Na repertoaru će se ove godine prikazati animirani film ‘Mali princ’, koji će biti sinhronizovan, kako bi i najmlađi mogli da ga prate”, pohvalila se Lončar.

Međutim, to nije jedini novitet, jer od ove godine “Džada Film Fest” ima i eko notu.

“Ove godine svi filmovi biće projektovani pomoću solarne energije, odnosno korišćenjem opreme za solarni bioskop. ‘Džada Film Fest’ ove godine se nalazi na mapi zelenih festivala. Čast nam je da smo ove godine dio projekta ‘Razvoj niskokarbonskog turizma u Crnoj Gori’, koji sprovodi kancelarija UNDP-a za Crnu Goru”, kaže ona, a zatim poziva publiku da na svoj način podrži ovaj projekat.

“Na kraju, pozivamo sve posjetioce da na ‘Džadu’ dolaze pješke ili svojim biciklama i da parkiraju automobile. Projekcije počinju oko 21 sat, ali dođite ranije da se družimo, jer film je samo dio priče”, poručuje Lončar.

“’Džada’ ne vapi za ekskluzivnošću”

Selektor festivala, Nikola Vukčević, kaže da je ‘Džada’ je specifičan filmski festival, jer “ima misiju da na velikom platnu prikaže ranija djela, odnosno ne vapi za ekskluzivnošću”.

“Već ima za cilj da pruži lijepu šansu građanima Podgorice da na ulicama pogledaju neki značajan film, bilo da su ga gledali jednom, više puta ili im je Džada omogućila da ga prvi put pogledaju”, smatra on.

“U tom smislu široko je polje filmova koje možemo da prikažemo u saradnji sa crnogorskom Kinotekom ili regionalnim distributerima, tako da je ove godine cilj bio da to budu zanimljivi i duhoviti filmovi, a koji imaju i jasnu poruku”, pojašnjava Vukčević.

Kako kaže, u široj selekciji se našlo mnogo više filmskih naslova, a sedam izdvojenih samo su presjek, od kojih posebno izdvaja tri.

“‘Kengur’ posvećen Nebojši Glogovcu. Meni je veoma drag, jer je to film nezavisne inicijative mladih reditelja i glumaca iz Srbije, i u tom trenutku je bio pravo osvježenje za Balkansku kinematografiju”, ispričao je režiser.

“Potom ‘Good Bye Lenin’ je meni fascinantna priča o velikim globalnim promjenama i želji da se zaštiti toplo porodično gnijezdo, i u tom smislu jedna komedija sa vrlo ozbiljnim dramskim situacijama i porukama, pa se radujem što ću ga vidjeti na velikom platnu”, izdvaja on.

“Na kraju jedna vrlo neobična hrvatska priča u smislu da prati jedan događaj iz tri ugla, a snimljen je u crno-bijeloj boji i djeluje vrlo atraktivno, mislim da će se i on dopasti podgoričkoj publici, jer je jedan dio vezan za Dina Dvornika koji je ovdje imao jako muzičko uporište”, pojasnio je Vukčević.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com