Home / ŽIVOT + / Duhovnost / Danas je crveno slovo: Ako se zovete JELENA, ovo je važan praznik za vas

Danas je crveno slovo: Ako se zovete JELENA, ovo je važan praznik za vas

 Pravoslavni vjernici   proslavljaju danas svetog cara Konstantina i njegovu majku caricu Jelenu, pa mnogi smatraju da je ovaj dan upravo jedan od najznačajnijih u godini za sve one žene koje se zovu upravo – Jelena. Pored toga što su danas i velike ljetnje Zadušnice, kada se svi vjernici sjećaju svojih mrtvih, u pravoslavnom kalendaru je ovaj 3. jun i crveno slovo. Car Konstantin i carica Jelena uvek se praznuju istog datuma, pa se danas samo poklopilo da i praznik mrtvih bude iste subote.

Konstantin je došao na presto i naslijedio oca, i odmah se suočio sa tri velike borbe. Jednu protiv Maksencija, tiranina u Timu, drugu protiv Skita na Dunavi i treću protiv Vizantinaca.

Pred bitku sa Makcencijem, car je bio zabrinut i sumnjao je u svoj uspijeh. Tada mu se u sred dana pojavio presjajan krst, sav okićen zvezdama i na krstu napisano: “Ovim pobeđuj”. On je naredio da se iskuje jedan takav krst poput onoga na nebu, i njega su nosili ispred vojske.

Silom krsta, on je zadobio slavnu pobjedu nad brojno nadmoćnim neprijateljem. Maksencije se udavio u reci Tibru. Odmah potom Konstantin je izdao znameniti Edikt u Milanu 313. godine, da prestanu gonjenja hrišćana.

Kada je pobjedio Vizantince, sagradio je predivan grad na Bosforu, i nazvao ga Konstantinopolj. Nakon toga se razbolio i pao u postelju. Onda su mu se javili episkop Petar i Pavle i rekli mu da potraži episkopa Silvestera, koji će ga izleijčiti od strašne bolesti. Tako je i bilo.

Foto: oldsaltbooks.wordpress.com

Foto: oldsaltbooks.wordpress.com

Sveta Jelena, blagočestiva majka careva je posjetila Jerusalim i pronašla časni Krst gospodnji. Zatim je na Golgoti sagradila crkvu Vaskrsenja i još mnoge druge crkve po Svetoj Zemlji. Upokojila se u 80. godini, a car Konstantin ju je nadživio tek deset godina, i preminuo je u 65. u Nikomidiji. Telo njegovo je sahranjeno u crkvi Svetih Apostola u Carigradu.

Danas se pomolite ovim svecima MOĆNIM RIJEČIMA:

“Kresta tvojego obraz na nebesi vidjev, i jakože Pavel zvanije ne ot čelovjek prijem, vo carjeh apostol tvoj Gospodi, carstvujuščij grad v rucje tvojej položi: jegoće spasaj vsegda v mirje, molitvami Bogorodice, jedine čelovjekoljubče. Amin!”

Check Also

UZ OVE ŠABANOVE PJESME PLAKALI SMO I SLAVILI: Kralj narodne muzike veliki hit posvetio je supruzi! A UZ OVE STIHOVE niko nije mogao da zadrži suze… (VIDEO)

Od sada Vas omiljeni portal Volim Podgoricu i na android aplikaciji. Instalirajte odmah i uživajte …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *