Klica za godinu zaposlio najmanje 20 kolega iz SD-a - Volim Podgoricu

Klica za godinu zaposlio najmanje 20 kolega iz SD-a

Nakon što je Vlada imenovala Elvira Klicu (Socijaldemokrate Crne Gore) za direktora Nacionalnih parkova Crne Gore, u tom preduzeću zaposleno je još najmanje 20 funkcionera i aktivista te partije, saznaju “Vijesti”.

Klica je član Glavnog odbora SD-a, koji je od 2016. godine u koaliciji sa vladajućom Demokratskom partijom socijalista (DPS). Njega je, u junu 2017. godine, Vlada imenovala za direktora NPCG umjesto Azre Vuković, koja je dobila funkciju – predsjednice Upravnog odbora tog javnog preduzeća.

Više nezvaničnih izvora “Vijesti” iz NPCG tvrde da se imenovanja novog direktora, u preduzeću koje upravlja najljepšim nacionalnim dobrima, intenzivno zapošljavaju kadrovi SD-a, što je, tvrde, pogotovo bilo pojačano pred nedavne lokalne izbore u više crnogorskih opština.

Tako je nosilac liste SD-a u Mojkovcu Milan Popadić primljen u NP za pomoćnika direktora, dok su kao stručni saradnici za međunarodne odnose zaposleni Miralem Feratović sa liste SD-a u Plavu i aktivistkinja te partije u Nikšiću Aleksandra Vujović.

Član SD-a u Rožajama Almin Muković zaposlen je kao pravnik u NPCG, dok je njegova sugrađanka i partijska koleginica Mediha Pilica zaposlena u odsjeku za finansije.

Sekretarica u NPCG Zilha Zajmović članica je Omladine SD-a, dok je članica njihovog odbora u Glavnom gradu Belma Šestović pripravnica u preduzeću.

Kao šef Službe za kontrolu u NPCG zaposlen je član opštinskog odbora SD-a u Baru Adnan Bišević.

Više nezvaničnih izvora tvrdi da, pored njih, na nižim pozicijama u NPCG rade i: Vesko Lazović, Admir Šehović, Salih Čelić, Darko Jokić, Enko Rugovac, Bojan Otašević, Enver Krasnići, Elvir Nikočević, Safet Bašić, Gzim Mehmedović, Robert Jelaković i Darko Dragojević.

Iz NPCG nijesu demantovali da su oni njihovi službenici, ni da je riječ o kadrovima Socijaldemokrata. Oni tvrde da partijska pripadnost nije bila kriterijum prilikom zapošljavanja.

“U potpunosti odbacujemo sve druge insinuacije u vezi sa postupcima zapošljavanja u ovom Javnom preduzeću i cijenimo da kao takve imaju isključivo za cilj jedno – narušavanje kredibiliteta kako samog Javnog preduzeća, tako i donosioca odluka (Klica) o istom”, piše u odgovoru NPCG.

Oni su negirali da su gotovo svi zaposleni, inače aktivisti SD-a, mjesec prije lokalnih izbora bili odsutni sa posla zbog partijskih aktivnosti tokom kampanje.

“U vezi sa evidencijom dolazaka zaposlenih u JPNPCG, o istom postoji uredna službena dokumentacija. S tim u vezi, odbacujemo navedene tvrdnje kao netačne o odsustvovanju zaposlenih, mjesec dana, u periodu koji ste naveli”, piše u odgovoru NPCG.

Podsjetili su da preduzećem rukovodi direktor sa pravima, ovlašćenjima i odgovornostima utvrđenim Zakonom i Statutom javnog preduzeća NPCG, zbog čega “nije ovlašćen da komentariše partijsku pripadnost svojih radnika”.
NPCG gazduje sa pet crnogorskih nacionalnih parkova – NP Durmitor, NP Biogradska gora, NP Prokletije, NP Skadarsko jezeri i NP Lovćen. Ono ima status javnog preduzeća, iako je još 2014. godine u Zakonu o NPCG definasano da se mora transformisati u privredno društvo – akcionarsko (AD) ili društvo sa ograničenom odgovornošću (doo).

Državna revizorska institucija (DRI) je 2015. godina, kada je preduzećem rukovodio Zoran Mrdak, dala negativno mišljenje sa 50 preporuka na poslovanje NPCG, a Specijalno državno tužilaštvo (SDT) još istražuje gdje su, godinu ranije, nestale 22.000 eura, za koje to preduzeće nema pokriće.

Iz NPCG su odgovorili “Vijestima” da je Klica sa svojim timom “za godinu uspio da implementira 99 odsto preporuka DRI”, ali nijesu naveli koje su preporuke ostvarili.

Klica bio u isto vrijeme na Cetinju i u Rožajama

Elvir Klica je, prema putnim nalozima objavljenim na sajtu NPCG i predizbornim spotovima SD-a objavljenim na društvenim mrežama, 1. i 2. maja istovremeno bio na dva mjesta.

Putni nalozi pokazuju da je tih dana koristio službeni automobil, pa je prvog maja bio na Cetinju, a drugog u Plavu. Međutim, na predizbornim spotovima Socijaldemokrata vidi se da je Klica tih dana u Rožajama učestvovao u predizbornim aktivnostima.

Iz NPCG je odgovoreno da Klica nije koristio službeni automobil tih dana, već da su ga koristili službenici tog preduzeća zbog povećanog obima posla i priprema za ljetnju sezonu. “S obzirom na nedovoljan broj vozila, u ovom JP, od strane zaposlenih iz Službe zajedničkih poslova, za realizaciju programskih aktivnosti na prostoru NPCG, koriste se službena auta koja se nalaze na ličnom zaduženju menadžmenta Javnog preduzeća”, piše u odgovoru.

Tvrde da je Klica potpisao putne naloge jer je 1. maja ostavio automobil službama NPCG, dok su drugog, nakon završenih poslova zaposleni otišli po njega u Rožajama.

Saopštili su i da je Klicina porodica u Rožajama pa redovno službeni automobil koristi kako bi ih posjetio vikendima.

Vijesti

1 komentar

  1. An interesting discussion may be worth comment. I do think that you simply write on this topic, it will not certainly be a taboo subject but normally consumers are insufficient to communicate on such topics. To a higher. Cheers

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com