Home / PG INFO / Aktuelno / Mještani Mareze ogorčeni: Igrate se ljudskim sudbinama

Mještani Mareze ogorčeni: Igrate se ljudskim sudbinama

“Kada je bio na vlasti Miomir Mugoša je rekao da na mom placu neću moći napraviti ni ve-ce, a on je bez ijednog papira, preko puta mene napravio šest objekata”

Mještani Mareze nijesu zadovoljni i to su javno i konkretno saopštili na centralnoj javnoj raspravi o Lokalnoj studiji lokacije Mareza, održanoj u četvrtak.

Posebno su nezadovoljni mijenjanjem namjene parcela iz mješovite u sportsko rekreativne i obratno.

Stanka Asanović kazala je da su uz rijeku Marezu nacrtali objekte mješovite namjene, a to je nedopustivo jer svako zna da se uz rijeku planiraju sportsko rekreativni objekti. Ona je navela da će se samim tim kanalizacija iz objekata mješovite namjene, čiju gradnju predviđa ovaj planski dokument, slivati direktno u rijeku.

–Kada ste planirali mješovitu namjenu, da li ste vodili računa o ekologiji, znate li da sport i rekreacija idu uz rijeku? To je osnovno. Sportski centar „Morača” je urađen uz rijeku Moraču zato što takvi objekti pretežno idu uz rijeku – navela je Asanović.

Ona je dodala da su 7. aprila prošle godine Sekretarijatu za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine podnijeli zahtjev tražeći da se njihova katastarska parcela podvede pod mješovitu namjenu.

–Međutim, ta parcela nije podvedena pod mješovitu namjenu već je spojena sa još dvije parcele i namijenjena je za sport i rekreaciju– navela je Asanović.

Planska rješenja Vukota Radulović je ocijenio izuzetno spornim zbog nelogične prenamjene parcela. Njegov plac ranije je bio predviđen za mješovitu namjenu, ali ga novi planski dokument vidi kao površinu za sport i rekreaciju.
– Kada je bio na vlasti Miomir Mugoša je rekao da na mom placu neću moći napraviti ni ve ce, a on je bez ijednog papira, preko puta mene napravio šest objekata. Ja poštujem silu i njegov, moram reći, zločin prema meni trpio sam 15 godina. Ne tražim milost, ali sa ovim što radite vi nas dovodite u situaciju da komšije prozivamo bez potrebe. Za ovaj plac sam od sekretarijata dobio urbanističko-tehničke uslove koje vi ovim planom poništavate. Meni crtate sport i rekreaciju, vi ne planirate nego se igrate sa ljudskim sudbinama. Ovim što ste uradili trebalo bi da se pozabave ozbiljne organizacije. Ja sam imao kupca za ovaj plac, ali ga sada ne žele. Ovo ste namjerno uradili i ovo je nedopustivo, a to sam rekao i gradonačelniku Slavoljubu Stijepoviću i sekretaru za planiranje Oliveru Markoviću. Ne interesuju me objekti sporta jer kako ću da pravim nešto od sportskih sadržaja pored moćnika koji grade bazene i terene – naveo je Radulović.

Njegovo izlaganje podržao je i Ivan Asanović.

–Vi potencirate zaštitu vodoizvorišta Mareza, a uz kanal i rijeku ste stavili mješovitu nemjenu. To je kontradiktorno – ukazao je Asanović.

Obrađivač plana Đorđe Kalezić ukazao je da su bili napravili prvu verziju plana po kojoj je u neposrednoj zoni vodozvorišta Mareza bili predvidjeli nešto veće kapacitete, zbog čega je savjet za ocjenu planske dokumentacije pri Ministarstvu održivog razvoja i turizma vratio planski dokument.

– Ta verzija plana nam je vraćena uz napomenu da moramo smanjiti kapacitete. To je bilo zvanično mišljenje i mi smo ga ispoštovali. Kapaciteti koji su sada planirani su takvi- kakvi su, ljudi su rijetko zadovoljni planiranim kapacitetima a mi smo do ovoga samo mogli da idemo. Uz ulicu Partizanski put planirana je mješovita namjena u okviru nje mogući su ugostiteljski sadržaji– rekao je Kalezić.

Predstavnik Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora Zorica Rakčević poručila je građanima da do 18. juna, do kad je planski dokument na javnoj raspravi, dostave primjedbe.

Stanka Asanović predložila je svim učesnicima javne rasprave da obrađivaču plana dostave zajedničku primjedbu, a to je da se na parcelama koje su predviđene za sport i rekreaciju planiraju mješoviti objekti.

Lokalna studija lokacije Mareza obuhvata prostor od 25 hektara. Granicu plana na sjeveru i sjeverozapadu čini put koji povezuje Marezu sa magistralnim putem Nikšić-Podgorica, dok se istočna granica zahavata plana poklapa sa granicom GUR-a Podgorica. Ovim dokumentom predviđene su površine mješovite namjene, sport i rekreacija, poljoprivredne površine, površine za izgradnju trafostanica.

N.S./dan.co.me

Check Also

PODGORICA: Sa velikom Milovom slikom došao ispred Skupštine! Evo o čemu se radi!

Od sada Vas omiljeni portal Volim Podgoricu i na android aplikaciji. Instalirajte odmah i uživajte …

One comment

  1. Evo ga Mugosa ovih dana po marezi uzima tudja dvorišta vodi deset inspektora oko sebe koji ne smiju rijec da kažu samo gledaju u njega i pišu u biljeske sto on govori samo kod nas može covjek u penziji plus optužen za milionsku kradju da vodi drzavne službenike i komanduje kao pij onima šta da rade

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *