Psychedelic Cinema Orchestra u KIC-u - Volim Podgoricu

Psychedelic Cinema Orchestra u KIC-u

Psychedelic Cinema Orchestra iz Amerike održaće koncert u KIC-u Budo Tomović 26. juna. Karte po cijeni 5€ su već u prodaji i mogu se kuptii u knjižari Mamut (Delta city).

Uz američke muzičare na balkanskom dijelu turneje nastupa bend iz Hrvatske “Šumovi protiv valova”, koji se savršeno uklapa uz zvuk Psychedelic Cinema Orchestra. Za lokalnu podršku organizatori su odabrali Meta Sound – projekat crnogorskog režisera/multi-instrumentaliste Nemanje Bečanovića.

The Psychedelic Cinema Orchestra je audio-vizuelni projekat koji čine američki muzičari Ken Winokur ​(Alloy Orchestra), ​Jonathan LaMaster​ ​(Cul De Sac) i Dana Colley​ ​(Morphine).​ ​Nastao je kao saradnja multimedijalnih umjetnika Ken Brown​-a i Ken Winokur-a, sa idejom da se revitalizuju video snimci koje je Ken Brown napravio u periodu 1967-1969 godine.

The Psychedelic Cinema Orchestra su nastupali na prestižnim mjestima u Sjedinjenim Američkim Državama: The American Film Institute, the Institute of Contemporary Art, Mass MOCA, The Coolidge Corner Theatre, Hamilton College and the Massachusetts Institute of Technology…

Njihov nastup u Crnoj Gori bi bio u okviru prve Evropske turneje.

Ken Brown ​je američki režiser, fotograf, karikaturista i dizajner. Rođen je 1942. godine u Dejtonu. Trenutno živi i radi u Njujorku. Producirao i režirao je veliki broj animiranih, eksperimentalnih i dokumentarnih filmova. Fotografije, karikature kao i dizajnerska rješenja za razne projekte (razglednice, posteri, majice…) su izlagana širom svijeta.

U svojoj 23. godini je bio angažovan da pravi video zapise koji bi se emitovali u toku nastupa bendova u klubu “The Boston Tea Party”. Bostonski klub uz “Fillmore East” iz Njujorka, “FIllmore West” iz San Franciska i “Electric Factory” iz Filadelfije predstavljao je važan dio psihodeličnog pokreta. U tom periodu u klubu su nastupali Grateful Dead, Neil Young, Pink Floyd, Frank Zappa, Fleetwood Mac, Led Zeppelin, Jimi Hendrix, The Byrds, Sly and the Family Stone i mnogi drugi. Reflektujući psihodeličnu muziku i atmosferu tog vremena, Ken je snimio zanimljiv materijal Fujica Single-8 kamerom, kombinujući presnimljene (dvostruka i trostruka ekspozicija) zapise prirode, ljudskih portreta i kaleidoskospkih slika.

Kada je psihodelična kultura postala mejnstrim, tj. kada su se koncerti iz klubova preselili u koncertne dvorane i stadione, snimci su počeli da kupe prašinu na policama. Ideja za oživljavanjem snimaka je nastala prilikom Kenove posjete “The Summer Of Love and The Art of The Psychedelic Era” izložbi u Whitney muzeju u Njujorku 2007. godine. Tada se sjetio i uvidjeo značaj njegovih zaboravljenih filmova, pa je stari materijal pretvorio u digitalni oblik i montirao kao 55-minutni film pod nazivom Psychedelic Cinema. Smatrao je da takva forma mora imati interakciju sa muzikom, te ubrzo započinje saradnju sa Ken Winokur (Alloy Orchestra), čiji se eklektični muzički stil uklapio sa nepredvidljivom prirodom

Ken Winokur ​je muzičar, producent i fotograf. Zajedno sa ​Terry Donahue-om i Caleb ​Sampson-om 1991. godine osniva Alloy Orchestra komponujući novu muziku za nijeme filmove. Objavili su 4 izdanja filmske muzike: New Music for Silent Films(1994), Lonesome(1995), Silents(1997), Man With The Movie Camera(2014).

Saradnja sa filmskim institucijama i kolekcionarima (Paramount Pictures, George Eastman House, British Film Institute) omogućila im je pristup velikom broju kultnih ostvarenja, pa neki od filmova koji su odabrali za pratnju su: The Lost World, Nosferatu, Metropolist, The Unknown, Easy Street, Man With A Movie Camera. Časopis Entertaiment Weekly je muzičare stavio na listu 100 najkreativnijih ljudi u svijetu zabave. Pored klasika Alloy Orchestra su radili na modernim filmovima kao što su Fast, Cheap and Out of control (1997) i Vakvagany (2002).

Imali su veliki broj nastupa na filmskim festivalima u Sjevernoj Americi i Evropi.

Jonathan LaMaster ​je multi-instrumentalista (violina, gitara i bas), koncertni promoter i osnivač izdavačke kuće SubLingual Records. Najpoznatiji je po radu sa bendovima Cul De Sac i Damo Suzuki’s Network, sa kojima je nastupao širom svijeta. Trenutno pored Psychedelic Cinema Orchestra, član je benda Brian Carpenter and the Confessions, koji priprema svoj drugi album.

Dana Colley ​je ​američki saksofonista koji je muzičku karijeru započeo 1985. godine sa sastavom Three Colors. Četiri godine kasnije, sa pjevačem Mark Sandman-om (Treat Her Right) je osnovao alternativnu rock grupu Morphine. Bend, čija je postava nekarakteristična za rock muziku je 90-tih godina, uspio je da bez zvuka gitare opstane na sceni. Zvuk bubnjeva i saksofona Colley-a (svirao je često i dva saksofona istovremeno), bas gitara sa 2 žice i baritonski dubok, topao glas Mark Sandman-a izdvajali su ovaj sastav u svijetu tehno zvuka i postpank imitacija, pa su zbog toga osvojili status kultnog benda. Morphine je bio aktivan 8 godina. Objavili su 5 albuma.

ŠUMOVI PROTIV VALOVA

​Šumovi protiv valova​ su zagrebački bend koji čine Hrvoje Nikšić, Hrvoje Radnić, Jerko Jurin i Ivan Čadež. Bend je nastao prije 8 godna, na poziv multimedijalnog umjetnika Ivana Marušića da sviraju iza kulisa za audio-vizuelni projekat “Šumovi protiv valova”. U zvučnoj slici benda prepliću se elementi psihodelije, minimalistička struktura krautrocka, post-rocka, ambientalne muzike. Svi segmenti su ujedinjeni u slobodnu formu, kojoj se uvijek pristupa na drugačiji način, pa nijedan koncert nije isti kao prethodni.

METASOUND

metaSound je eksperimentalni projekat Nemanje Bečanovića koji je kao studijski projekat nastao 2002. godine. Do sada je objavljeno deset albuma koji su produkt različitih avangardnih strategija u pristupu savremenoj muzici: od semplovanja, post-rocka, avant-rocka, ambijentala do dekonstrukcije pop muzike. Pored toga Bečanović je i filmski reditelj i pod imenom metaSound potpisuje muziku za svoj dugometražni film ”Posljednje poglavlje” (The Ascent) iz 2011. godine. Pored ovog filma Nemanja Bečanović je nedavno komponovao saundtrak za prvi dugometražni film Andra Martinovića ”Između dana i noći”- koji će se ubrzo naći u bioskopima. U posljednje vrijeme metaSound je okrenut ponovnom isčitavanju kraut-rocka, reinterpretacijom jedine autentične evropske avangarde koja je nastala na razmeđi savremene ozbiljne i popularne muzike nastankom novog istrumenta – sintisajzera. Cilj ovog projekta je da se na razmeđi slike i zvuka, u toj nevidljivoj interakciji ova dva medija, muzikom amplifikuje asocijativna kinematografska dimenzija same muzike i podstakne introspektivna projekcija pokretnih slika u glavi publike.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com