Home / NOVOSTI / Društvo / 14 policajaca odgovaralo zbog zlostavljanja

14 policajaca odgovaralo zbog zlostavljanja

Sagledavajući broj premeta koje je tužilaštvo pokrenulo protiv pripadnika organa za sprovođenj e zakona zbog prekomjerne upotrebe sile nad pritvorenim ili zatvorenim licima, primjetno je da je znatno više takvih predmeta formirano protiv zaposlenih koji djeluju u policijskim prostorijama, nego onih koji rade u zatvorima. Što znači da policajci češće prekoračavaju ovlašćenja od kolega iz ZIKS-a. U takvim slučajevima tužioci ne reaguju samo na osnovu formalnih prijava, već i na osnovu usmenih obavještenja i saznanja, što potvrđuju predmeti koje su formirali na svoju inicijativu.

Za prva tri mjeseca ove godine formirano je šest predmeta zbog prekomjerne upotrebe sile policijskih službenika nad pritvorenim licima u prostorijama policije, od kojih je četiri tužilac samoinicijativno formirao, dok su preostala dva formirana na osnovu prijava oštećenih. U jednom predmetu podignut je optužni predlog protiv jednog službenika policije, a ostali su u fazi izviđaja i preduzimaju se dokazne radnje, navodi se u Trećem periodičnom izvještaju Crne Gore Komitetu protiv torture, pišu Vikend novine.

Podaci pokazuju da je od 2014. godine do kraja prošle godine formirano ukupno sedam predmeta prekomjerne upotrebe sile zatvorskog osoblja prema pritvorenicima ili zatvorenicima, znatno manje nego što je to bilo u policijskim prostorijama.

U 2017. godini formiran je 21 predmet, od čega su tri na osnovu prijave policije, jedan na osnovu prij ave ZIKS-a, osam je tužilac sa moinicijativno formi rao, a devet je formirano na osnovu prijava oštećenih.

“U predmetima je bilo 33 oštećenih, od kojih je jedna žena, a četvoro su maloljetnici. Nakon sprovedenih izviđaja u osam predmeta protiv 14 lica podnijeto je optuženje, jedan predmet je okončan, a protiv optuženog donijeta je presuda na osnovu sporazuma o priznanju krivice rad u javnom interesu 180 sati za šest mjeseci”, podaci su za prošlu godinu.

Jedno lice je osuđeno uslovno, u jednom predmetu protiv tri lica donijeto je rješenje kojim se prihvata sporazum o priznanju krivice dok su u ostalim predmetima postupci u toku.

“U 2017., nakon pravosnažne oslobađajuće presude, obustavljen je postupak udaljenja sa rada za dva policijska službenika”, navodi se u Izvještaju.

U posljednje četiri godine pet policijskih službenika je udaljeno sa rada zbog mučenja i zlostavljanja. Zbog teže povrede službene dužnosti, u disciplinskom postupku, shodno odredbama Zakona o unutrašnjim poslovima, izrečena je jedna disciplinska mjera raspoređivanje na drugo radno mjesto za koje je predviđeno neposredno niže zvanje, na vrijeme od dvije godine.

“Naime, 1. januara 2015. godine povodom incidenta koji se dogodio između zatvorenika iz Kazneno popravnog doma Podgorica i dva zatvorska službenika raspoređena na poslovima sprovođenja lica lišenih slobode, u disciplinskom postupku utvrđena je odgovornost službenika i izrečena im je disciplinska mjera novčana kazna i to jednom novčana kazna u trajanju od tri mjeseca u iznosu od 20 odsto od zarade, a drugom službeniku novčana kazna u trajanju od šest mjeseca u iznosu od 30 odsto od zarade, a protiv istog službenika je u krivičnom postupku izrečena i kazna zatvora u trajanju od pet mjeseci koju je službenik izdržao” pojašnjeno je u Izvještaju.

U drugom disciplinskom postupku protiv jednog službenika u avgustu 2017. godine utvrđena je disciplinska odgovornost i izrečena mu je mjera novčana kazna u trajanju od tri mjeseca u iznosu od 30 odsto od zarade.

Check Also

Sestra ubijene Jasmine Dominić sve priznala policiji?

Od sada Vas omiljeni portal Volim Podgoricu i na android aplikaciji. Instalirajte odmah i uživajte …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *