NATO uništava 340 tona oružja u Crnoj Gori - Volim Podgoricu

NATO uništava 340 tona oružja u Crnoj Gori

NATO planira da zaokruži proces demilitarizacije u Crnoj Gori, a plan je da budu uništeni svi viškovi naoružanja sovjetske proizvodnje, prenio je portal „Siver tajms”, koji se uređuje iz Kanade i Ukrajine. Prema pisanju ovog portala, u tekstu pod naslovom „U Crnoj Gori, NATO se oslobađa sovjetskog oružja”, plan je da bude uništena 341 tona minucije. Eksperti, kako se navodi, strahuju da bi ti viškovi naoružanja mogli da ostanu neevidentirani i prodati u nekoj od ratnih zona.
– NATO planira da pokrene takozvanu demilitarizaciju zemlje, uništavajući sve sovjetsko oružje na njenoj teritoriji. Prema uslovima tendera, specifikacija izvođača radova će biti uništavanje bojnih glava, torpeda i protivbrodnih raketa, u kojima se i dalje čuva eksploziv – naveo je portal „Siver tajms”, pozivajući se na pisanja Ekonomista.
U skladu s uslovima tendera, kako se navodi, izvođač će pregledati municiju, a zatim je prikupiti iz vojnih skladišta i uništiti.
– Konkretan plan je da se oslobode 341 tone municije. Eksperti se plaše da bi pod maskom demilitarizacije oružje moglo da ostane neevidnetirano i sklonjeno u zonu vojnih sukoba. Kontrola tog procesa neće biti laka jer praćenje sovjetskog oružja po serijskim brojevima sprovodi se izuzetno teško – prenio je portal „Siver tajms”.
Početkom juna prošle godine, Crna Gora je formalno postala punopravna članica NATO-a. Uprkos tome što se tokom kampanje za promociju crnogorskog članstva u NATO od zagovornika te ideje govorilo da će pristupanje samo po sebi donijeti državi veće građanske i medijske slobode, vladavinu prava i povećanje stranih investicija, čini se da se efekti, bar zasad, ne osjećaju.
Još 2016. godine, Ministarstvo odbrane Crne Gore saopštilo je da je potpisalo s Agencijom za podršku i nabavku NATO-a sporazum o uništavanju viškova oružja i eksplozivnih sredstava u Crnoj Gori. Iz Vlade tvrde da je Crna Gora na svojoj teritoriji naslijedila od bivše JNA velike količine zastarjelog naoružanja i ubojitih sredstava, koji su predstavljali latentnu opasnost, kako za okolinu, tako i za živote ljudi.
Upravo je Vlada nedavno informisala javnost da se nakon sticanja nezavisnosti Crne Gore, u skladištima nalazilo oko 12.000 tona municije velike razorne moći. Potom je pokrenut MONDEM program, kao projekat demilitarizacije i bezbjednog skladištenja konvencionalnog naoružanja koji zajednički realizuju Ministarstvo odbrane, kancelarija UN za razvoj u Crnoj Gori (UNDP) i Misija OEBS-a. Cilj je bio uklanjanje viškova zastarjelog naoružanja i municije, i to uz pomoć partnerskih zemalja i organizacija. Međutim, problem je time bio samo djelimično riješen.
U martu ove godine, Vlada je od Opštine Kolašin zatražila da se izjasni da li ima smetnji da se prostor na lokaciji Savina voda na Sinjajevini opredijeli za potrebe Vojske Crne Gore, gdje bi se izgradio poligon za bojna gađanja i uništenje ubojnih sredstava U kolašinskoj opštini vojni poligoni obuhvatili bi zemljište površine oko 21 milion kvadratnih metara, u katastarskim opštinama Lipovo i Lipovska Bistrica.
Dio opozicije je isticao da NATO čiji je generalni sekretar Jens Stoltenberg planira da instalira vojne baze u Crnoj Gori, kao i da postoji urbanistički dokument na kojem je navodno na Sinjajevini ucrtana baza, odakle bi NATO trebalo da ima obavještajnu kontrolu nad zapadnim Balkanom. Na to je odgovorio ministar odbrane Predrag Bošković, tvrdeći da niko nije od Crne Gore tražio niti je Crna Gora tražila pozicioniranje bilo kakvih baza.

Pripremajući u javnosti teren za vojni poligon, Vlada je tvrdila da na teritoriji Crne Gore ne postoji druga lokacija u državnoj svojini, osim Savinih voda, koja odgovara potrebama vojnog poligona. Tvrdili su i da su na predmetnom zemljištu izgrađeni objekti-katuni koji nijesu stalno naseljeni i koji se koriste isključivo u ljetnjem periodu. Ovoj namjeri Vlade mještani su se suprotstavili, najavljujući oštre proteste.

Izvor: dan.co.me

1 komentar

  1. I used to be recommended this website through my cousin. I am now not certain whether this put up is written by him as nobody else recognize such special about my difficulty. You are incredible! Thank you!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com