Home / PG INFO / Aktuelno / Podgoričanka koju svi znamo, dobiće i TREĆU ĆERKU, Irma i Ilda su presrećne, a Sara spokojna: “Mirno čekam termin”
Foto privatna arhiva

Podgoričanka koju svi znamo, dobiće i TREĆU ĆERKU, Irma i Ilda su presrećne, a Sara spokojna: “Mirno čekam termin”

Sara Huremović, samohrana majka superheroj, koja odgaja dvije ćerkice koje boluju od Daunovog sindroma, ponovo će postati mama!

Nije, kaže, to očekivala, ali je srećna. Ona kaže da iza nje stoji tim ljekara, kao i da je odradila potrebne testove, te da potpuno mirno čeka termin. Osim toga, njen suprug je, kaže, muškarac od kojeg ima punu podršku.

Ova hrabra Podgoričanka je sama prošla kroz veoma težak period u životu jer je ostala u drugom stanju sa 19 godina, a nakon rođenja bliznakinja, život joj se promijenio iz korijena.

Sara Huremović sa suprugom Veskom
Sara Huremović sa suprugom VeskomFOTO: PRIVATNA ARHIVA

Iako se trudnoća desila spontano jer Sara zbog zdravstvenog stanja nije mislila da će opet biti trudna, kako kaže, ljepšu vijest nije mogla da dobije.

-Trenutno se nalazim u četvrtom mjesecu trudnoće i jako sam srećna. U početku mi je bilo teško, ali sam se sada navikla jer sam imala već dva porođaja. Srećna sam zbog Irme i Ilde jer će dobiti podršku, imaće u budućnosti nekoga na koga će se osloniti. Potrudiću se da moju ćerkicu od malena učim da budu uz sestrice, kaže Sara.

Ona je dodala kako joj u početku nije bilo svejedno zbog trudnoće, ali da sada ima povjerenje u ljekare.

Obzirom šta sam sve vidjela i prošla sa ćerkicama, nije mi bilo svejedno. Odradila sam Nifti test koji važi za najbolji u svijetu, a iza mene stoji i stručan tim ljekara, pa mogu da uživam u ostatku trudnoće. Test se radi u 10. nedjelji trudnoće i vrlo brzo dobijate nalaz. Za nepunih 10 dana znate i pol bebe. Preko krvi iz vene test je bezbolan, procedura je baš brza i ne ugrožava ni vas ni bebu, pojašnjava Sara.

Irma i Ilda Huremović
Irma i Ilda HuremovićFOTO: PRIVATNA ARHIVA

Irma i Ilda se takođe raduju novoj sestrici, i kako Sara kaže, uopšte nisu ljubomorne.

-One nisu bile ljubomorne ni jedna na drugu, složne su u svemu. Neću dozvoliti da toga bude ni u budućnosti i uverena sam da će paziti na sestru jer su rasle sa bratanicom i pazile su na nju u svakom momentu, objašnjava Sara.

Iako je imala problema sa okolinom kada je sa 19 godina rodila bliznakinje, sada su stvari drugačije.

Sara Huremović sa ćerkicama
Sara Huremović sa ćerkicamaFOTO: PRIVATNA ARHIVA

Ljudi oko mene su imali samo pozitivne komentare. Naravno, za mnoge je ovo bilo iznenađenje, ali sam presrećna što nas svi sada podržavaju, objašnjava ova hrabra majka.

Ona je dodala kako je njen Vesko divan muškarac, kao i da se pored njega osjeća istinski srećno.

Vasko pravi selfi sa bliznakinjama
Vasko pravi selfi sa bliznakinjamaFOTO: PRIVATNA ARHIVA

Sa djevojčicama sam provela veći dio života i to sama bez ikoga. Kada sam se snašla sa dvadeset godina, snaći ću se i sa trideset. Ova beba će Vesku i meni uljepšati život i bićemo još veća podrška jedno drugom, kaže Sara.

FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Njena priča je mnogim ljudima vratila nadu, ali ih je i ohrabrila u borbi i odgajanju djece koja boluju od ove vrste bolesti.

Sara je sama prošla kroz veoma težak period u životu jer je ostala u drugom stanju sa 19 godina. Iako je radila tripl i dabl test koji nije pokazao da djevojčice imaju Daunov sindrom, ispostavilo se da je došlo do lažnih rezultata.

Do porođaja je imala urednu trudnoću i ništa nije pokazivalo da će bebe imati Daunov sindrom. Pošto je imala težak porođaj, porodila se prirodnim putem skoro dva mjeseca ranije prije termina.

Irma i Ilda Huremović
Irma i Ilda HuremovićFOTO: PRIVATNA ARHIVA

– Samo sam čula njihov plač i odmah sam ih uzela u ruke, a onda sam pala u komu zbog jakog krvarenja. Kasnije su mi rekli da su šanse da preživim bile jako male, priča Sara i dodaje:

Kako sam se osjećala zdravom i sposobnom, radila sam kod oca u pekari prije podne, a posle podne sam išla na kurs za frizera. I tako do sedmog mjeseca trudnoće, dok nisam dobila iznenadne bolove i otišla na prijevremeni porođaj. I pored svega, bio je to najsrećniji dan u mom životu. Irma i Ilda su rođene 18. 08. 2008. godine, baš kao i ja, samo dvadeset godina kasnije. To je naš srećan broj i srećan dan, objašnjava ona.

Sara je od samog početka imala veliku podršku svoje porodice bez koje ne bi uspjela da izvede na put ćerkice jer je pritisak okoline u Podgorici bio veliki.

Irma i Ilda Huremović
Irma i Ilda HuremovićFOTO: PRIVATNA ARHIVA

Moja porodica je čvrsto stajala uz mene od prvog dana i bili su moja podrška, pogotovo moj otac. Ni jednog trenutka nisam ogriješila dušu i odmah sam želela da odvedem kući moju djecu. Okolina je bila užasna sa puno predrasuda i svi su mislili da su to vanzemaljci, a ne djeca. Neke komšije su na babine dolazile samo da bi vidjele o čemu se radi i kako izgledaju djeca sa Daunovim sindromom. Sa druge strane, ja sam svoje ćerke ponosno pokazivala i svako ko je želio, mogao je da ih i vidi, objašnjava Sara.

Njen bivši muž i ona više nisu zajedno jer se on jednostavno “nije snašao” u toj ulozi.

-Ja i Irmin i Ildin otac nismo zajedno više od 4 godine, a razveli smo se posle 10 godina braka jer nismo više nalazili za shodno da budemo zajedno. Njihov otac je iz ugledne porodice i pošten čovjek, ali se nije pronašao u ulozi oca tako da sam kroz sve kontrole, banje i ispitivanja prolazila potpuno sama.

Iako su razvedeni, njihov otac ih viđa svake druge subote i u srećnoj je vezi, kao i Sara.

Sara Huremović sa ćerkama
Sara Huremović sa ćerkamaFOTO: PRIVATNA ARHIVA

Oboje smo pronašli partnere koje volimo i sa kojima smo srećni. Mi normalno funkcionišemo oko Irme i Ilde i on ih redovno viđa. Bliznakinje idu u redovnu školu “Pavle Rovinski” paralelno sa školom “Prvi jun” za djecu sa smetnjama u razvoju, a imaju i puno obaveza van škole.

Pohađaju normalnu nastavu od 11 do 13 časova, a od 13 do 15 časova idu na defktoloske tretmane u specijalnoj školi. Mališani u vrtiću i u školi su ih dobro prihvatili. Imaju divne učiteljice koje ih socijalizuju sa vršnjacima. U društvu sa djecom su mnogo jače i srećne su. Idu na rođendane, u igraonice, u šetnje i na izlete sa školom, priča Sara.

Sara Huremović i ćerkice
Sara Huremović i ćerkiceFOTO: PRIVATNA ARHIVA

Najteži period u njenom životu je bio kada je Irma zbog otežanog zdravstvenog stanja imala 7 operacija, a onda je ostala i bez kose. Ilda je kao mala bila dva puta u komi zbog epileptičnih napada i pada kalcijuma.

-To je bio najgori period u mom životu i u nekim situacijama nisam vidjela izlaz. Ipak, sve smo to izdržali jer smo mi mali i jaki borci, kaže hrabra majka.

Sara Huremović i ćerkice
Sara Huremović i ćerkiceFOTO: PRIVATNA ARHIVA

Ona svojim ćerkicama predviđa blistavu budućnost i sigurna je da će se za Irmu i Ildu tek čuti.

U budućnosti ih vidim u svom modnom ateljeu. Potrudiću se da cijela priča zaživi ne samo kod nas, već u cijelom regionu. Moje kosooke ljepotice imaju veliki broj pratioca na Instagramu koji ih svakodnevno podržavaju, a mi smo jako srećni jer mijenjamo svijet, ne samo kada su Irma i Ilda u pitanju, nego i druga djeca sa smetnjama u razvoju, objašnjava ona.

Da su njene želje itekako realne, dokazuje činjenica da je Ilda prva manekenka u svijetu koja je sa Daunovim sindromom prošetala pistom sa svoje četiri godine i iza sebe ima bezbroj revija, tri diplome, a radila je i slikanja za “bukove”. Ona je prva djevojčica koja se pojavila u izboru za mis Montenegra za djecu, i osvojila je mis interneta kada je i dobila titulu princeze Crne Gore.

Sara je upravo zbog okoline, ali i svih majki koje prolaze kroz slične situacije, od nerazumijevanja do osude, riješila da razbije tabue i pomogne ljudima da shvate i prihvate različitost.

Sara želi da poruči roditeljima, ali i svima ostalima da ne sude ljudima po izgledu, već da šire toleranciju, ljubav i podršku.

Sara Huremović i ćerkice
Sara Huremović i ćerkiceFOTO: PRIVATNA ARHIVA

 

volimpodgoricu.me/Espreso

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com