Zatvoren 26. Kotorski festival pozorišta za djecu - Volim Podgoricu

Zatvoren 26. Kotorski festival pozorišta za djecu

Dvanaesti dan 26. Kotorskog festivala pozorišta za djecu protekao je u slavljeničkom duhu.

Ekološka zabava, Velika trampa, održala se na Pjaci od kina. Naši drugari su donijeli svoje stare i nove stvari da se mijenjaju među sobom.

Animator i muzičar Bojan Ivković održao je radionicu pod nazivom Mjuziklaža. U pitanju je radionica tokom koje se djeci prenosi poruka o značaju recikliranja, zaštiti prirodne i društvene sredine.

Prisutni su imali priliku da vide i završne radove svih radionica.

Na Ljetnjoj pozornici u 21.00h 26.Kotorski festival je i zvanično zatvoren. Dodijeljene su i nagrade najboljima po mišljenju dječijeg žirija, žirija grada i stručnog žirija.

Dječiji žiri:
Poslednjih 12 dana u gradu Kotoru, Dječijem gradu kojim je carovala igra, pjesma i smijeh, razvijali smo maštu gledajući predstave na Kotorskom festivalu pozorišta za djecu.  Niko od nas nije mogao ni naslutiti kakva nas čarolija ove godine očekuje.  Tokom ovih magičnih 12 dana napravismo naš čarobni put oko svijeta. Od Beograda, gdje upoznasmo zlu maćehu i njene okrutne kćeri, preko susreta sa dva putnika iz Italije i Irana, upoznavanja hrabre sardine u Italiji, traganja za Modrim blagom po Crnoj Gori dok smo uporedo letjeli i padali po Njemačkoj, stvarali Džumbus u
Sloveniji, u Hrvatskoj nas je pas Kaštanka naučio kako biti odan i vjeran dok nam se sa sjevera hladno smiješila Sniježna kraljica. Da se samo rukama može komunicirati naučiše nas Španci a u Belgij otkrismo da je sijenka naš prijatelj.

Čast je i privilegija biti dio dječijeg žirija. Ali, u moru divnih predstava odabrati jednu zaista je teško.

Naša družina od 25 članova saglasila se da ove godine nagrada dječijeg žirija, koja nosi ime Dragana Radulovića, pripadne predstavi “Modro blago” u režiji Staše Koprivice.

Na sva naša pitanja, a bilo ih je mnogo, glumci su pronalazili idealne odgovore. Ali nije samo sjajna gluma uticala na ovakvu odluku, već i mnoge druge karike. Veliku pažnju u odabiru posvetili smo i
scenografiji i kostimografiji. O svemu ovome vodili smo računa, ali odlična predstava mora imati jasnu priču i dobru pouku.

 

Predstava “Modro blago” podsjeća nas da bajke ne služe samo za puku zabavu djece već nam pomažu da shvatimo da u životu postoje i ružne i tužne stvari s kojima ćemo se svakodnevno susretati. Ona nam na lijep način, kroz dječiju pustolovinu, objašnjava razliku između dobra i zla, odgovara nam na pitanje da li je pravo blago materijalno ili duhovno, a istovremeno nam govori o školskom životu, porodičnim odnosima, zaljubljivanju, životu bez oca-otkrivajući nam
da su dobrota, prijateljstvo i ljubav vrijednosti “modrog blaga”.

Zato je Modro blago predstava koja će jednako dirnuti djecu i one koji ih dovedu u pozorište, a to je suština svake dobre predstave.  Na kraju želim da čestitam glumcima i svim ostalim čarobnjacima
iza scene koji su zaslužni za ovu predstavu i da im poručim da ih naše “modro blago”, Boka Kotorska i grad Kotor, očekuju i naredne godine na ovoj istoj pozornici.

Hvala vam u ime dječijeg žirija.

Žiri Grada:

  1. Lidija Begović, profesorica psihologije
  2. Mr Lana Bokan , akademska vajarka
  3. Mr Jasmina Bajo, profesorica srpskog jezika i književnosti
  4. Dušan Davidović, novinar
  5. Mladen Živković, profesor sociologije

Nagrada:   ”Igra ruku” – Teatar  El Patio  (Španija)

Obrazloženje:

Žiri Grada se usaglasio da za najbolju predstavu ovogodišnjeg KFPD-a proglasi predstavu španskog pozorišta Teatar El Patio ”Igra ruku”.  Kriterijumi kojima smo se vodili pri izboru bili su: umjetnički kvalitet, relavantnost  teme, komunikacija sa publikom, virtuoznost izvedbe, emocija koju je predstava probudila u nama.  Razmišljali smo se između dvije predstave i ovom prilikom želimo da pohvalimo i predstavu ”Kaštanka”  Kazališta Virovitce i Kazališta lutaka Zadar. Međutim, izabrali smo ”Igru ruku” jer je ona pravi mali ”dragulj” kako piše u katalogu.  Neverbalno sa minimalnom upotrebom scenskih sredstava,  glumci su  virtuoznom igrom ruku  i sjajnom uigranošću uspjeli  da duboko dotaknu publiku  propitujući na  dirljiv i nježan način, prožet i humorom i tugom,  neka od najvažnijih pitanja savremenog čovjeka: otuđenost,  duboku usamljenost, odnos prema sebi, životne greške, radost, patnju,tugu,  ljubav… Ne možete ostati ravnodušni nakon gledanja ove predstave!

Predlažemo KFPD i Gradu da tokom godine omoguće gostovanje nagrađene predstave kako bi što više naših malih sugrađana imalo priliku da je vidi i doživi ovo neprocjenjivo iskustvo.

Obrazloženja odluke o nagradama stručnog žirija 26. Kotorskog pozorišnog festivala za djecu

 

12. DAN FESTIVALA – Cvrčak i mrav – 12.07.2018. – Foto: Duško Miljanić

Stručni žiri u sastavu: Lidija Dedović, rediteljka, Kristina Obradović, glumica i Nataša Nelević, pozorišna kritičarka donio je sljedeću odluku o nagradama:

 

  1. NAGRADU ZA NAJBOLJU PREDSTAVU stručni žiri je dodijelio predstavi „Igra vremena“ (El Juego Del Tiempo/The Game of Time)  čileansko –španskog autora Davida Zuazole u produkciji David Zuazola Puppets.

Predstava “Igra vremena” kao cjelina, u svakom svom elementu – tematskom i značenjskom, emotivnom,  rediteljskom, izvedbenom – predstavlja jedinstven pozorišni događaj. Fascinantan ludizam ove predstave, njena kompleksna imaginativnost i teatarska inovativnost, udruženi sa smjelošću za otvaranje najboljnijih pitanja odrastanja, kao što je pitanje suočavanja sa različitim oblicima nasilja i opresija – ovu predstavu su, po mišljenju stručnog žirija, učinili superiornom i obezbijedilI joj nagradu za najbolju predstavu na 26. Kotorskom pozorišnom festivalu za djecu.

  1. NAGRADA ZA NAJBOLJU REŽIJUdodijeljena je autorima, rediteljima i scenaristima predstave „Igra ruku“ (A mano)  Julian Saenz – Lopez i Izaskun Fernandez.

Dobitnici nagrade za najbolju režiju su Julian Saenz – Lopez i Izaskun Fernandez.

Jednostavan, pametan, topao rediteljski rukopis u predstavi „Igra ruku“, postiže jasnoću čak i najkompleksnijih slojeva predstave, a postupnom i maštovitom analizom teme opstanka individualnosti u svijetu prevelike izloženosti i konzumerizma, režija nas vodi do beskompromisne ideje o istinskoj samoći svih nas i malih i velikih. Ruke su u ovoj predstavi sjajni karakteri koji rediteljski upućuju jasno: jedino igra i ljubav nam preostaju.

  1. NAGRADA ZA KREATIVAN RAD pripala je Davidu Zuzoli, autoru predstave „Igra vremana“. (El Juego Del Tiempo/The Game of Time) u produkciji David Zuazola Puppets, za animaciju.

Nagrada je dodijeljena za ukupni dizajn lutaka i mehanizama koji sačinjavaju jedinstveni imaginarij Zuzolinog svijeta. Neuporedive, jedinstvene, nastale iz autorove imaginacije i potrebe da se ispriča upravo ova jedinstvena priča o odrastanju, lutke i mehanizmi u ovoj predstavi tvore jedinstveni mikro –univerzum, panoptikum koji je istovremeno funkcionalan, značenjski mnogostruk, asocijativan, uznemirujući i zavodljiv.

 

  1. Dobitnici NAGRADE ZA IZVRSNU IZVEDBU su Julian Saenz – Lopez i Izaskun Fernandez, autori, reditelji, scenaristi i izvođači u predstavi „Igra ruku“ (A mano) u produkciji španskog El patio teatra.

Koristeći isključivo ruke kao glumačka, izražajna sredstva,  sa raskošnom  virtuoznošću i izražajnošću, dobinici ove nagrade Julian Saenz – Lopez i Izaskun Fernandez uspjeli su da ispričaju emotivnu, uzbudljivu i aktualnu priču o malom čovjeku i njegovoj tegobnoj i neizvjesnoj potrazi za jednostavnom srećom u  konzumeristički nastrojenom svijetu u kojem doslovno sve može postati roba čija je vrijednost mjerljiva na tržištu. Zbog ove virtuoznosti,  spremnosti da se upuste u istraživanje novih prostora glumačkog izraza i da se uz minimalna sredstva upuste u pričanje velikih ljudskih priča  –  Julian Saenz – Lopez i Izaskun Fernandez dobitnici su nagrade za izvrsnu izvedbu na 26. Kotorskom festivalu pozorišta za djecu.

12. DAN FESTIVALA – Cvrčak i mrav – 12.07.2018. – Foto: Duško Miljanić
  1. 5. Stručni žiri je SPECIJALNU NAGRADU ZA ESTETIKU POZORIŠNE IGRE dodijelio predstavi „Moja sjenka“ (A Tache/My spot) u produkciji belgijske Trupe O Quel Dommage.

Cijeneći važnost pitanja estetike pozorišta za djecu i njegovanja pozorišnog ukusa,  stručni žiri je odlučio da predstavi „Moja sjenka“  dodijeli Specijalnu nagradu za pozorišnu estetiku.  Ova predstava ostavlja snažan utisak savršene mjere, rafinmana i promišljenosti u upotrebi svih pozorišnih sredstava. Njena nepretencioznost, dopadljivost i elegancija nikako ne idu na uštrb značenjima predstave, već otvaraju pitanja samoprihvatanja i samorazumijevanja koja su i te kako važna za djecu.

 

Djeca su vratila ključeve grada uz želju da 27. festival dočekaju u gradu koji ima Međunarodni status grada djeteta.Sekretarka za kulturu Opštine Kotor, gđa Jelena Vukasović obećala je da će dati sve od sebe da se ovogodišnja dječija želja ispuni.  Prisutni su pri dolasku dobili papirne brodove sa brojnim željama koje traba da pošalju na put oko svijeta, u nadi da će im se brodići vratiti 1. jula 2019. g. Na sceni su se pojavili oni koji čine srce festivala, a to su volonteri, kao i oni koji su dali sve od sebe da ovogodišnji festival zasija u punom sjaju – organizacioni tim.
Nakon ceremonije dodjele nagrada i zatvaranja u čast nagrađenih odigrana je predstava Cvrčak i mrav koprodukcija Teatra mladih, Kulturnog centra Nikola Đurković, Gradskog pozorišta Podgorica i Grad teatra Budva.
26. Kotorski festval pozorišta za djecu realizovao je preko 80 programa, ugostio 1300 umjetnika iz 29 zemalja i preko 25000 djece i odraslih usrećio tokom 12 festivalskih dana.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com